DICK HARRISON, aktuell med nya medeltidsdeckaren Herrens år 1399: “Historien blir mer begriplig, om vi utgår från enskilda individers erfarenheter”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Medeltidens Hercule Poirot är tillbaka! Gotlandsmys, historisk lärdom och spännande pusseldeckare gör Herrens år 1399 till ett underhållningens hattrick. Dick Harrison avslöjar hur deckaren Thierry av Liège kom till, hur den egyptiska drottning Kleopatra inspirerade till en gotländsk medeltidssuccé, hur man gör historien spännande och relevant för dagens läsare … och vilka historiska deckare som Thierry av Liège är mest besläktad med.

– Grattis till din nya fina deckare Herrens år 1399, uppföljare till Herrens år 1398 … Intrigen är så bra – igen! Jag uppskattar verkligen riktigt välskrivna det slutna rummet mysterier! Vad tror du det är som attraherar oss människor så mycket till mysterier, deckare, och främst … det slutna rummet mysterier? Agatha Christie och Dorothy L. Sayers är ju älskade klassiker inom det gebitet … och Arthur Conan Doyle hade ju också med mer än ett slutet rum på sin tid, både i novellerna och i romanerna.

– Redan som barn älskar vi gåtor och spänning – det är allmänmänskligt – men i kriminalromaner av pusseldeckarsnitt får vi dessutom testa vår egen tankekraft mot ett facit. Vi får själva leka detektiver, gissa oss fram och sedan helst bli överraskade i slutscenerna.

Komplicerad tillkomsttid för första boken

– Hur var det att skriva vad som brukar kallas “den andra svåra boken”, det brukar ju i skrivarkretsar anses vara ännu svårare att följa upp en succé än att få till en bra debut … ? (I och för sig – det är “den andra boken” i denna serie, det är absolut inte den andra boken för dig som författare … snarare typ den etthundraandra … ?!) Allt kanske var – “a piece of cake”?

– Den första boken hade en lång och komplicerad tillkomsttid, men tvåan skrevs ihop ganska fort under förra hösten. När jag väl bestämt mig för “det slutna rummet” var det inte svårt. Inspirationen kom närmast från en annan bok jag skrev förra året, en biografi om drottning Kleopatra. Hennes död är just ett “slutet rum”-mysterium, vilket historiker har sökt lösa i tvåtusen år. Varför inte låta Thierry konfrontera något liknande? I nästa sekund kom jag att tänka på De fyras tecken av Arthur Conan Doyle, en “slutet rum”-klassiker, och sedan rullade det bara på.

Vill skriva så många böcker som möjligt

– Jag läste din Kleopatra-biografi direkt när den kom ut – den är verkligen intrigerande och spännande, en riktig, sann historisk “bladvändardeckare” … och det är ju alltid fascinerade med deckargåtor som är olösta i tusentals år! Ja, jag har ju självklart läst alla Sherlock Holmes historier som barn, de är klassiker, och ofta ganska korta och lättlästa … De fyras tecken var en av de längre och mer spännande historierna! Det låter som om du fick inspiration till din rafflande uppföljare av en lycklig slump … Var det självklart att det skulle bli en uppföljare till Herrens år 1398? Hur många böcker har du planerat i serien, eller går du på känn, så länge det är roligt att skriva om Thierry av Liège?

– Ingenting är planerat. Jag var glad som fick skriva Herrens år 1398, som var ett hobbyprojekt i åratal. Nu vill jag skriva så många böcker i serien som möjligt!

Har forskat en hel del om epoken

– Hur mycket research gör du inför en bok? Eller … du kanske har gjort research för böckerna om Thierry av Liège hela dit liv, så nu är det “noll timmar”?

– Researchen tar inte lång tid alls för mig. Jag är historiker och har forskat en hel del om epoken ifråga, och jag är på Gotland med familjen under varje Medeltidsvecka. Vad jag behöver kolla upp är främst detaljer om enstaka verkliga personer som jag väljer att stoppa in i handlingen.

Hercule Poirot den stora förebilden

– Medeltida deckare som Thierry av Liège är inte något det vimlar av … i alla fall inte i deckar-Sverige … Förebilder och inspirationskällor har diskuterats innerligt och livligt av oss deckarfans …
– Sherlock Holmes (han är skarpsinnig)
– Agatha Christies Hercule Poirot (han bryr sig om psykologin – snarare än att leta ledtrådar, som aska och piprensare)
– Umberto Ecos deckare från I rosens namn, han som ser ut som Sean Connery (lite långsökt kanske – det är ju en helt annan miljö än på Gotland!)
– Dorothy L. Saywers Lord Peter Wimsey (livet ska hålla en viss klass … och blir bättre med ett gott vin) …
Men jag tänkte (så klart!) mest av allt på Christopher Foyle, från Foyle’s War av Anthony Horowitz … eftersom Thierry av Liège är så noga med att mord är fel, medan de flesta i krigstid tänker: En död mer eller mindre … spelar det någon roll? Folk dör ju som flugor hela tiden!

– Har du haft några förebilder till Thierry av Liège och om svaret är ja, hoppas jag att du säger Foyle, eftersom de har samma moraliska kompass … (och eftersom det är så roligt att ha rätt!)

– Den stora förlagan är Hercule Poirot, även om Foyle också har lånat karaktärsdrag åt Thierry. Man skulle kunna säga att Thierry är Foyle till det inre och Poirot till det yttre! I Herrens år 1399 har jag dock medvetet lånat diverse element från Sherlock Holmes-historien De fyras tecken. Thierry har inte mycket gemensamt med Holmes, men mordgåtorna har så många paralleller att jag inte kunde låta bli.

Många författare har personlig relation till Gotland

– När det gäller inspiration … vad har du för inspirationskällor? Det kan vara allt från verklighet och dina egna erfarenheter, till deckar-thriller favoriter i valfritt medium och trivsam musik att lyssna på när du skriver för att komma in i rätt tempo eller rätt stämning …

– Inspirationen kommer från en kombination av mitt dagliga arbete som historiker, där jag ofta konfronterar olösbara kriminalgåtor (som i fallet med Kleopatras död), och plötsligt uppdykande minnen av gamla deckarfavoriter.

– Gotland är förmodligen Sveriges mordtätaste ö, och Sveriges mordtätaste landskap … I alla fall om man räknar ihop alla litterära mord i olika serier. Crime time festivalen hade också premiär på Gotland … (fast den numera hålls i Göteborg …)
Vad är det med Gotland och deckare som fungerar så bra? Att ön är grundad på så mycken död och döda lämningar? I och för sig kan det ju sägas om fler platser där inga deckare utspelar sig …

– Jag tror att det är enklare än så. Många författare har en personlig relation till Gotland, även om de inte bor där permanent. Det är en sorts inlånad hembygd, en ö till vilken man gärna projicerar sina barndomsminnen, drömmar och fantasier. I mitt fall tillkommer dessutom den medeltida inramningen. Eftersom jag ville skriva en medeltidsdeckare behövde jag en miljö med en hel del bevarad medeltid, och då var Visby ett självklart val. Jag har tidigare skrivit en järnåldersdeckare (Illdåd från 2012, utspelar sig på 600-talet) som jag valde att förlägga till den gamla danska utgrävningsplatsen Lejre, men det var mycket svårare – med undantag för hövdingahallen fick jag nästan hitta på hela bebyggelsen själv. I Visby fanns en färdig miljö för Thierry!

Smultronställen och favoritepoker

– Gotlandsmiljöerna som du beskriver är så fina! Har du några favoritplatser själv på Gotland ? Dina egna smultronställen som du brukar besöka? Och kanske kommer att besöka redan i sommar?

– Grogarnsberget! 1982 hyrde mina föräldrar en stuga i Katthammarsvik, och det blev många turer i omgivningen. Jag glömmer aldrig den sommaren!

– Har du någon “favoritepok” i historien? Medeltiden? Du verkar dock vara expert på allt från romarriket till “romantiken” med gotisk arkitektur och vampyrer …

– Jag har skrivit om allt från civilisationens ursprung till den senaste flyktingkrisen och har lika lätt att uppbåda intresse för samtliga epoker, men om det är en period som jag känner särskilt starkt för är det senmedeltiden, framför allt 1400-talet. I svallvågorna efter pestepidemierna på 1300-talet rasade mycket av de gamla maktstrukturerna samman, samtidigt som folk tvingades anstränga sig hårdare än tidigare för att klara sig och vinna fördelar. Resultatet var en era av makalös kreativitet, då grunden lades till det moderna samhället – upptäcktsresor, uppfinningar, intellektuell vitalitet (renässansen föddes), suggestiv konst (min favorit är Hieronymus Bosch), och så vidare. Det är ingen slump att jag låtit Thierry leva just då.

Lärda behövde en nedsättande term

– Hieronymus Bosch är också en favorit här! När det gäller titlar och de tankar de för med sig, vi har ju hittat på olika epitet för vår tid, som rymdåldern, plaståldern, dataåldern … mer eller mindre storslaget! Vad kallade medeltida människor sin tid? Medeltid låter ju lite tråkigt att säga om sin egen livstid …

– Ordet “medeltid” (latinets media aetas, “mellantiden”) introducerades faktiskt i slutet av epoken, av italienska lärda på 1400-talet som behövde en nedsättande term för den (enligt dem) trista mellanperioden mellan antiken och deras egen livstid. Övriga medeltidsmänniskor hade ingen särskild term för sin epok – utom den som jag medvetet satt som titel på mina böcker: Herrens år (Anno Domini). Med detta åsyftades den era som inletts med Jesu födelse.

Ska fundera ihop uppföljaren under semestern

– Jag har läst biografier om Jesus, Heliga Birgitta (mera medeltid!), Julius Caesar och Kleopatra i år … Alla råkade ha samma författare. Alla böckerna var så underhållande! Ja, de flesta såpor skulle bli gröna av avund inför sådana intriger … Kan du alla historiska kändisar lika bra som vanliga dödliga kan The Kardashians?

– Nej, men jag känner till många. Framför allt handlar det om metod: jag är av den bestämda uppfattningen att historien blir mer begriplig, både för forskaren och för läsaren, om vi utgår från enskilda individers erfarenheter. Till exempel, istället för att skriva en stor bok om det svenska folkhemmet skrev jag en biografi om Tage Erlander, eftersom hans liv och gärning speglar epoken. För mig spelar det ingen roll när eller var personerna levde. Mina senaste biografier, som kommer att publiceras i höst, handlar om Djingis khan och Che Guevara.

– Om det blir en uppföljare om Thierry av Liège , finns det någon liten “teaser” som du kan dela med dig av … Titel? Tema? Plats?

– Det är just det jag hade tänkt inspireras till och fundera ihop under min semester, som inleds om ett par dagar!

– Blir det Gotland direkt?

– Först Norrland, sedan Gotland, i augusti.

– Lycka till med framtida projekt och från alla oss som gillar riktigt välskrivna pusseldeckare — hoppas att semestern blir riktigt inspirerande!

Skriven 2021-06-22

Läs JPS Medias recensioner av:
DICK HARRISON : HERRENS ÅR 1399
DICK HARRISON : KLEOPATRA
DICK HARRISON : TUTANKHAMON
DICK HARRISON : DROTTNING KRISTINA
DICK HARRISON : HÄXPROCESSERNA
DICK HARRISON : GANGSTERVÄLDET
DICK HARRISON : KALLA KRIGET
DICK HARRISON : HENRIK VIII
DICK HARRISON : KÄTTARNA: DE KRISTNA REBELLERNA
DICK HARRISON : HERRENS ÅR 1398

print

Våra samarbetspartners