DICK HARRISON : KLEOPATRA – rafflande och kärnfull biografi om Egyptens ikoniska drottning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Biografi
Genre. Forntidens historia: till 500 e.Kr., Kungligheter
Antal sidor: 179
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-03-17

Säg “Kleopatra” och de flesta får upp en mental bild av Elizabeth Taylor från den berömda filmen av Joseph L. Mankiewicz där den egyptiska drottningen marknadsförs som en klassisk skönhet och mörk femme fatale.

Mankiewicz är tiofaldigt Oscarsaktuell i år. Filmen Mank handlar om Herman J. Mankiewicz, Josephs bror, och hans arbete med manuset till Citizen Kane. Nu är det ju inte säkert att Mankiewicz skrev manuset till Citizen Kane – regissören Orson Welles hittade kanske på allt själv, men det är inte heller mycket i Hollywoodversionen av Kleopatra som är sant. Hollywood har aldrig låtit sanningen stå i vägen för en pampig film.

Faktum är att allt vad vi tror att vi vet om Kleopatra är resultatet av lögn, dikt och propaganda. Och många märkliga Hollywoodfilmer som säger mer om den tid i vilken de gjordes än om den verkliga Kleopatra.

Caecar och Kleopatra – inte jämngamla, men samtida

En helt ny biografiserie om världshistoriens mest ikoniska kändisar har premiär på Historiska Media under mars månad, och som av en händelse börjar serien med en biografi om Julius Caesar och en om Kleopatra. De var inte jämngamla, men dock samtida, och de fick ett barn tillsammans – Caesarion – som Caesars adoptivson Octavianus lät mörda för att bli av med konkurrensen om makten i Rom och Alexandria. Octavianus blev sedermera känd som Kejsar Augustus, han som säger till alla i hela världen att gå och skattskriva sig i julevangeliet. (Ja, han sa det även i verkligheten och inte bara i julevangeliet).

Finns bara i kontakt med Roms stora

Julius Caesar och Kleopatra gör alltså gästspel i varandras biografier – lite som kändisar som gästar varandras populära TV-serier – men med den skillnaden att historiker vet, mer eller mindre, vad Caesar gjorde, oavsett om han befann sig i Rom eller Alexandria eller någon annanstans. När det gäller Kleopatra … är det som om hon finns endast när hon kommer i kontakt med någon av de tre stora från romarrikets tidiga glansdagar: Julius Caesar, Marcus Antonius och Octavianus.

Fakta och fiction reds ut

Rimligtvis måste Kleopatra ha haft fullt upp med att vara drottning av Egypten och regera och inte bli mördad av släktingar (mycket vanligt under faraonernas tid) även när hon inte frotterade sig med berömdheter från romarriket. Men om detta vet vi inget. En historisk ironi när det gäller världens mest berömda skönhetsdrottning är … att vi vet inte hur hon såg ut.

Vad som är fakta och vad som är fiktion reds ut i denna rafflande och kärnfulla biografi … och huruvida det är möjligt att lösa upp pärlor i vin eller något annat drickbart. Myterna om Kleopatra och hennes populärkulturella arv skulle kunna fylla otaliga kapitel.

Fejd grundlade splittring mellan öst och väst

Octavianus propagandakrig mot Kleopatra har gett en snedvriden och felaktig bild av Egyptens mest berömda drottning – men det är tänkvärt att läsa och begrunda att mäktiga män använder precis samma härskartekniker idag.

Det är faktiskt möjligt att fejden mellan Octavianus och Kleopatra grundlade den ödesdigra splittring mellan öst och väst som finns än idag, liksom en negativt och fördomsfullt laddad klichébild om “den andre”.

Då hade aldrig Jesus fötts I Bethlehem

“Tänk om” historier … har blivit en säljande marknad. Tänk om Titanic inte hade förlist! Tänk om de allierade inte hade vunnit andra världskriget! Tänk om Skåne förblivit danskt! Tänk om … Julius Caesar och Kleopatra hade levt lyckliga i alla sina dagar och tänk om Caesarion hade ärvt ett enat rike, med centrum i Alexandria … Då hade Rom inte varit “den civiliserade världens medelpunkt”.

Octavianus hade aldrig blivit Kejsare Augustus. Vi hade haft en höstmånad mindre. Jesus hade aldrig fötts i Bethlehem, vi hade aldrig skattskrivit oss, biblioteket i Alexandria hade förblivit intakt och vi hade alla levt i fredlig samexistens i alla våra dagar. Öst-väst uppdelningen av världen hade aldrig skett och många onödiga krig hade kunnat undvikas … Eller?

Att tänka “tänk om” och att tänka om

Antalet inbördeskrig som de både biografierna om Kleopatra och Julius Caesar hinner avverka är imponerande. Det verkar tyvärr som om mäktiga mäns hunger att leka “Game of Thrones” med dödlig utgång är omättlig.

Biografierna om Kleopatra och Julius Caesar, två världsberömda ikoner som är kända från allt från Shakespeare tragedier till Asterix album – är fascinerade och intrigerande läsning. Böckerna får läsaren både att tänka “tänk om …” och … att tänka om.

print

Våra samarbetspartners