DICK HARRISON : HÄXPROCESSERNA – fängslande om fördomar om häxor och likasinnade genom tiderna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Världens dramatiska historia
Genre: Folklore myter och legender
Antal sidor: 207
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-01-18

Häxprocesserna var ett medeltida europeiskt fenomen, grundat i kyrkans fördomar mot hednisk tro och patriarkatets förtryck av starka kvinnor. Det där är … Fel, fel, fel … Och fel!

Häxprocesser är inte alls begränsade till Europa, de varken började eller peakade under medeltiden, häxprocesser förekommer än idag, och många gånger var det kvinnor som angav andra kvinnor – på grund av avundsjuka – eller så angavs män som häxor, som till exempel finska trollgubbar eller samiska nåjder, som flitigt förföljdes.

Häxprocesser förekommer fortfarande

Den medeltida kyrkan trodde inte på häxor och hade därmed ingen anledning att förfölja dem. Det är ju bara Jesus som har makt över lycka och olycka och att tro något annat är vidskepelse, icke värdigt att befatta sig med. Den medeltida kyrkan hade alltså samma inställning som vetenskapspersoner har idag – det är bara vetenskapen som är verklig, och allt annat är trams och vidskepelse.

Häxprocesser och häxförföljelser förekommer fortfarande runt om i världen idag. Häxor har upprepade gånger dödats på den afrikanska kontinenten, omkring 200 häxor dödas årligen i Indien (men mörkertalet är stort) och en person dömdes till döden för häxeri i Saudiarabien så sent som 2012.

Fängslande och mångfacetterad

Dick Harrison tar med oerhörd effektivitet och berättartekniskt driv itu med alla de fördomar och förutfattade meningar som gemene man har kring häxprocessernas tid … och de flesta saker som alla tror sig säkert “veta” om dessa mörka kapitel i historieskrivningen visar sig alltså vara fel, fel, fel, fel …

Det här är en fängslande och mångfacetterad historisk volym – som täcker mycket mer både geografiskt och rent tidsmässigt än de flesta mycket tjockare volymer.

Slutligen tar Harrison upp det faktum att det finns forskare – albeit i minoritet, som på fullt allvar tror på häxor. Häxor – fanns de? Häxor – finns de fortfarande?

Häxtro går under kapitlet religionsfrihet

Idag i västvärlden är det i alla fall inte olagligt att vara häxa eller att tro på häxor, det går under kapitlet religionsfrihet. Wicca är en modern nyhednisk trosuppfattning som säger sig vara uråldrig – där de troende faktiskt kan kalla sig själva för häxor, eller wiccaner, på ett positivt sätt. (Alla häxor är dock inte wiccaner, och alla wiccaner är inte häxor).

Hans och Greta med en angivarmentlitet

Vad forskare har sagt om häxprocesser genom tiderna säger ofta mer om den tid som de har forskat i än om själva häxprocesserna. Dick Harrison tar itu inte bara med häxprocesserna själva, utan även om senare tiders mytologisering av dem, med avstamp i en omvänd saga om ett par giriga barn som förstör en gammal kvinnas hus och sedan ser till att hon blir bränd som häxa.

Etablissemanget mot de som är utanför etablissemanget. Den felaktiga tron att tillvaron är ett nollsummespel. En version av Hans och Greta med en angivarmentalitet som blivit aktuell gång på gång under historiens gång, inte minst under 1900-talet. Även när det inte varit “häxor” som skulle utrotas. För angivaren går det ju att casha in på fördomarna. Om och om igen.

En tänkvärd, slimmad och välskriven volym som säger mycket både om historien och om vår tid.

print

Våra samarbetspartners