DICK HARRISON : TUTANKHAMON – rafflande om kändismumien i historiskt perspektiv – och förbannelsen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Världens dramatiska historia
Genre: Forntidens historia: till 500 e.Kr.
Antal sidor: 168
Format: Häftad (Danskt band)
Utgivningsdatum: 2021-01-18

The Golden Boy. Tutankhamon, faraon med den gyllene masken, är idag en megakändis. Han kan direkt eller indirekt kopplas till Downton Abbey, poeten Shelley, Napoleon, skräckromantik, vampyrfilmen Nosferatu, Sherlock Holmes, Tintin och en av Boris Karloffs mest kända roller. Det där är inte någon dålig (pop)kulturell bedrift för någon som har varit död i mer än 3300 år.

För 1000 år sedan är det vikingatid. För 2000 år sedan är det romarnas tid … och den första stora skattskrivningen och Jesus födelsedag. För 3000 år sedan … har megakändisen Tutankhamon redan varit död i ungefär 300 år. Det där sätter onekligen lite perspektiv på historien.

Kändisskap handlar om tajming

Det finns de som har blivit megakändisar efter sin död, som Vincent van Gogh och Anne Frank, men sällan väntas det så länge på postum berömmelse som i fallet Tutankhamon …

Tutankhamons kändisskap tog fart i början av 1900-talet. Av sin samtid sågs han som relativt obetydlig, en pojkfarao som dog som tonåring … Som alltid när det gäller kändisskap så handlar allt om en sak: tajming, tajmig och åter igen tajming.

Chans studera oförstörd egyptisk grav

1922 upptäckte Howard Carter Tutankhamons grav. Alla andra gravar var plundrade sedan länge (alltså: redan innan romarriket uppfanns och Jesus föddes), men av någon anledning så hade alla missat Tutankhamons grav – och här fanns för första gången en chans för moderna arkeologer att studera en relativt oförstörd gammal egyptisk grav.

Howard Carters ekonomiska sponsor var Lord Carnarvon, vars hemvist var Highclere Castle, idag känt som Downton Abbey (via böcker, TV-serier och en framgångsrik biofilm). Utgrävningen kostade – men smakar det så kostar det …

Eget kapitel om förbannelsen

Första världskriget låg i färskt minne, skräckromantiken var inne, vampyrfilmen Nosferatu hade premiär på biograferna, Sir Arthur Conan Doyle (Sherlocks skapare) marknadsförde spiritism … Det här var ett gyllene tillfälle för en gyllene mumie … och nyheten briserade i alla media, på båda sidor av Atlanten.

Dick Harrison undersöker vem Tutankhamon egentligen var och sätter in honom både i ett historiskt och ett modernt perspektiv. Mumiens påstådda förbannelse får ett alldeles eget kapitel – hur myten kan ha uppstått och hur den har spritt sig … Mumiens förbannelse finns till och med inkluderad i Tintins äventyr i De sju kristallkulorna och Solens tempel… och denna mumie är inte ens från Egypten utan från Sydamerika! Bakläxa Tintin, det var bara egyptiska mumier som kom med varningstexter om att de inte fick störas!

Det här är rafflande och rolig läsning på så många nivåer – från modern popkultur till de gamla egyptierna. Vi får möta Tutankhamons samtid, den tid i vilken han återupptäcktes och vår egen tid …

Mumiemyten lever fortfarande

Och alla som någon gång har funderat på vem den berömda vackra Nefertiti i Berlin egentligen var, eller drottning Hatshepsut som besjungs i farsen Den spanska flugan eller The Scorpion King som figurerade i gestalt av Dwayne “The Rock” Johnson i ett sågat Hollywoodäventyr … de får svaren på sina frågor här.

Popkultur har sällan haft en mer gyllene mask – eller ett mer gyllene tillfälle att grunda en ny skräckgenre. Mumiemyten lever fortfarande. Med eller utan förbannelse.

print

Våra samarbetspartners