DICK HARRISON : HERRENS ÅR 1399 – sympatisk (medeltids)deckare med drag av feelgood och Poirot

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Ordfront
Serie: Thierry av Liège (del 2)
Genre: Historiska deckare, Kriminalromaner
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-15

Hattrick i underhållning! Lärdom, listig pusseldeckare och Gotlandsmys – allt i ett paket. Medeltidens Hercule Poirot är tillbaka – alias Thierry av Liège, Dick Harrisons sympatiske och snabbtänkte hjälte. Året är 1399 och i den här volymen tar sig Thierry av Liège an ett klassiskt slutet rum mysterium. Dessutom slår han ett slag för medeltida rättssäkerhet – fogdar och annan överhet kan inte ostraffat få avrätta vem som helst, utan bevis och utan erkännande, bara för att kunna ståta med en fin statistik över “snabbt lösta brott“.

Mordet har inträffat i ett slutet rum – dörren är låst och reglad från insidan. Hur tog sig mördaren därifrån? Och vad är motivet? Scenen påminner om gamla målningar av Judas död – ibland hängde han sig, ibland fick han magen uppsprättad, ibland är han omgiven av trettio silverpenningar … och mördaren har inte sparat på konsthistorisk symbolik utan använt sig av alla symbolerna. Snudd på övertydligt. Är mordoffret en förrädare eller är allt ett utstuderat villospår?

Sympatisk deckare med feelgood

Det finns klara anglofila vibbar i detta drama – Agatha Christie, Dorothy L. Sawyers och Arthur Conan Doyle har alla serverat klassiska slutna rum intriger. Sherlock Holmes fans får här sitt lystmäte och kan se klara, snygga blinkningar till en av de fyra klassiska romanerna – utan spoilers.

Thierry av Liège är en sympatisk deckare med klara feelgood drag. När han är ledig tar han sig gärna ett glas rött – som ett exklusivt vin som färdats från Bordeaux trakten via Mecklenburg. Man kan tänka sig Thierry av Liège som en livsnjutarcompadre till Jan Mårtensons Johan Homan – någon som uppskattar konst och lärdom, gott vin och god mat och god konversation …

Likt Poirot en främling där han verkar

Inspirationskällan till skarpsinnet och förmågan att lösa ett psykologiskt pussel är så klart Hercule Poirot. Ingen annan har väl med framgång tagit sig an så många slutna rum som Agatha Christies hjälte? Likt Hercule Poirot är Thierry av Liège också en främling i trakterna där han verkar – Poirot kommer som första-världskriget-flykting från Belgien till England, Thierry av Liège är en utlånad “spårhund” från kontinenten, som ska se till att bringa fred och samförstånd på ön Gotland, där alldeles för många parter driver sina intressen och där gutarna själva allt som oftast kommer i kläm.

Thierry av Liège har också ett utifrån perspektiv – och det hjälper honom när han ska gå vidare i dramat. Alla andra är alltför insyltade i sylten och ibland mer än lovligt hemmablinda …

Skickligt konstruerad pusseldeckare

På det moraliska planet har Thierry av Liège alltid påmint om den sympatiske Christopher Foyle i Foyle’s War – det må pågå krig och oroligheter, men bara för att världen står i brand är inte mord plötsligt en oviktig bagatell. Det är viktigt att värna om de små människornas vardagliga trygghet.

Det här är en skickligt konstruerad pusseldeckare med extra allt! Man känner historiens vingslag när man läser och tillbringar mer än gärna mer tid tillsammans med Thierry av Liège på det vackra Gotland.

print

Våra samarbetspartners