DICK HARRISON : KÄTTARNA: DE KRISTNA REBELLERNA – brännande aktuell historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Religionshistoria
Antal sidor: 176
Format: Häftad (Danskt band)
Utgivningsdatum: 2020-03-16

I Kättarna: de kristna rebellerna tar Dick Harrison upp de stora frågorna om civilisation och demokrati och yttrandefrihet – allt i sammanhanget av en världsomspännande historia om kätteri.

Förr i tiden var den katolska kyrkan inte nådig mot oliktänkande, vetenskapsmän, konstnärer, författare, astronomer … Den spanska inkvisitionen må ha varit ett skämt i Monty Pyton sammanhang, “Nobody expects the Spanish inquisition!”, men i verkligheten var kätteri långt ifrån ett skämt …

Kändisar dömda till livstids fängelse

Många kändisar genom historien har dömts för till kätteri …

1633 dömdes astronomen Gallileo Galilei till livstids fängelse för kätteri. Galilei hade påstått att jorden kretsar kring solen – och den katolska kyrkans inkvisitionsdomstol påpekade att enligt deras tolkning av Bibeln så är jorden universums centrum. Livstids fängelse domen omvandlades senare till landsförvisning. Det var hårda bud att vara vetenskapsman på den här tiden.

Bannbulla för Luther

När påven Leo X fick nog av Martin Luthers uppnosighet (han utmanade bland annat den katolska kyrkans kassako, avlatsbreven) så förklarade han att Martin Luther var skyldig till kätteri. Luther fick ta emot en bannbulla, där han bannlystes av påven, det vill säga uteslöts ur kyrkan, och detta hände 1520.

Vatikanen har aldrig tagit tillbaka bannbullan – så tekniskt sett är alla former av protestantism och protestantiskt utövande (inklusive den svenska kyrkan) fortfarande “olagligt”.

Bakåtsträvande, men tecken på civilisation

Men den grekisk-ortodoxa kyrkan i sin tur har anklagat Vatikanen och påven och katolikerna för kätteri … och aldrig tagit tillbaka det.

Hur bakåtsträvande det än låter med domen kätteri, så är kätteri i sig tecken på civilisationens framväxt.

För att kätteri ska uppstå måste det finnas en civilisation, en övermakt. På stenåldern, bronsåldern och järnåldern blev ingen anklagad för kätteri. Man trodde som man ville.

Men med centralmakten kom ett centralt behov av att styra och ställa … och historien om kätteriet är också historien om civilisationernas framväxt, men även om hur demokrati och yttrandefrihet växer fram.

Biografi över Hitlers ungdomsidol

Hör kätteriet till det förgångna? Inte alls. Kätteri är än idag belagt med dödsstraff i Saudiarabien.

Dick Harrisons Kättarna: dee kristna rebellerna – är både en resa över hela världen och en resa genom tiden – en resa i idéernas och den fria tankens tecken. Något som behövs idag, mer än någonsin.

En brännande aktuell bok – som tar upp både de människor och de böcker som bränts på bål, och som överraskande inleds med en kort biografi över Adolf Hitlers ungdomsidol – en österrikisk hjälte, som blev dömd för kätteri.

Skriven 2020-07-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners