DICK HARRISON : DROTTNING KRISTINA – festade som om det inte fanns en morgondag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Sveriges dramatiska historia
Genre: Historia, Biografi
Antal sidor: 184
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-01-18

Drottning Kristina är en av Sveriges största internationella kändisar genom tiderna. Hennes stjärnglans har inte falnat utan snarare blivit allt starkare, allt eftersom århundraden har förflutit. Ett av Greta Garbos hjärteprojekt var att göra en storslagen Hollywoodfilm om drottning Kristina (efter ett manus skrivet av en av hennes bästa vänner och med sig själv i huvudrollen) och hur det gick till kan du läsa om i boken Love – en roman om Greta Garbo (Polaris).

Historien om drottning Kristina har allt – spektakulära fester, dekadent lyxliv, massor av intriger, utlandsresor och en delikat balansgång mellan krig och fred. På sistone har det kommit fram mycket ny Kristina-forskning, och Dick Harrisons biografi ger en mer modern bild av den kända drottningen.

Var allt annat än unik

I äldre litteratur framhålls det ofta hur unik hon var – och ja, hon är unik som person och en viktig och unik kulturpersonlighet, kulturmecenat och kulturutövare – men som regent och drottning var hon allt annat än unik, menar Harrison och pekar på att drottning Kristina levde i en tid då många länder och landområden styrdes och hade styrts med framgång av starka kvinnor, och drottning Elizabeth är den mest kända.

Red in i dimman och stupade

Även många landområden som hade män vid makten, styrdes i praktiken av kvinnor – fruar eller mödrar – “att styra” var ett familjeföretag och kvinnorna var i praktiken vice VD för familjefirman, och ofta var det kvinnorna som faktiskt fick något gjort, medans männen var ute i krig eller på korståg i några decennier och sedan dog.

Det var vad som hände drottning Kristinas far – Gustav II Adolf är i svensk historia Den Store Hjältekonungen. Han stred för protestanternas sida (och för svensk stjärnglans) i det trettioåriga kriget och han red in i dimman och stupade i slaget vid Lützen. Hans hjältegloria har förgyllt allt vad drottning Kristina och även vad mindre lyckade kungar senare i regentlängden har åstadkommit. Men att den protestantiske superhjältens dotter skulle konvertera till katolicismen … det var en skräll! Varför?

Kunde det där med “dekadens”

Harrison ger olika – och mycket moderna – svar på frågan. Vem vet, drottning Kristina kanske trivdes bättre med att bara vara drottning, än att ha tråkiga och mondäna regeringsbestyr att ha att ta itu med, och vare sig hon var drottning över Sverige eller drottning utan land, så levde hon hela tiden som det anstod en drottning, utvald av guds nåde, och festade som om det inte fanns en morgondag.

Bara beskrivningen av festerna gör boken värd att läsa – på den här tiden kunde de verkligen det där med “dekadens”. Där har dagens kändisar, musiker, rappare och multimiljardärer inte mycket att komma med i jämförelse.

Harrison lyckas få fram en mer nyanserad och mycket mer omfattande bild av den berömda drottningen än många mycket tyngre och tjockare biografier.

Att spendera gör ledare populära

Drottning Kristina är ett fascinerande porträtt av en enigmatisk person och en tid som inte ligger så långt från vår egen … balansgången mellan att roa sig idag och ha baksmälla i morgon eller att ta ansvar och sanera landets ekonomi omedelbart, är något som även dagens politiker sysslar med. Och valet är ju lätt. Snåla … det kan man ju överlåta på någon annan. Att spendera är ju vad som gör ledare populära. Åtminstone för stunden.

print

Våra samarbetspartners