DICK HARRISON : KALLA KRIGET – slimmat och smart om ett instabilt århundrade

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Världens dramatiska historia
Genre: Kalla kriget
Antal sidor: 168
Format: Häftad
Utgivningsdag: 2020-10-09

Valnyheter och rösträkning och valvaka. Hela natten och närapå en hel vecka. Den som sett fram emot att se naturprogram med apor i Tibet får istället se Donald Trump i ett nyinsatt valprogram. Den som sett fram emot att se Kommissarie Barnaby lösa Shakespeares alla mord får istället se en helt annan rysare – nyinsatt extra valvaka, eftersom valet KANSKE blir klart till helgen och HUR jämt blir det egentligen mellan Trump och Biden?

Varför så inkörda på allt amerikanskt?

Efter en lång, lång, lång valvaka har SVT (och förmodligen all annan media) närapå tröttat ut den svenska publiken – och vilket annat val utanför Sveriges gränser motiverar en valvaka hela natten (förutom Eurovision Song Contest)? Och … VARFÖR?

Svaret på den frågan får man i Dick Harrisons utmärkta nya bok Kalla kriget. En slimmad och smart volym som lyckas få det att verka begripligt att Sverige i allmänhet och svenska medier i synnerhet är så inkörda på allt amerikanskt. För USA är idag den enda stormakten. ALLA tittar på hur valet går. Även om vi inte får dela ut tolvpoängare till någon av de tävlande.

Resan som skidras i Kalla kriget är vägen till amerikansk världsdominans – från andra världskriget och fram till idag.

Röda arméns aggressiva expansionspolitik

Men det är också berättelsen om en av mänsklighetens stora tragedier, hur miljontals människor dog i Gulag, hur friheten försvann för de som blivit “befriade” av Röda armén och hur Stalin bedrev en aggressiv expansionspolitik som verkar vara i samma stil som Hitlers, med som påbörjades lågt tidigare, redan efter första världskriget, med samma ambitioner som de gamla ryska tsarerna stod för: att skapa ett ryskt storvälde. Ny ledare. Samma gamla politik.

Det bortglömda Koreakriget och rymdkapplöpningen

Dick Harrison lyckas också få med vad som händer på andra ställen i världen under denna tid – till exempel i det neutrala Sverige som officiellt sett inte är med i något block. Men också vad som händer i Kina, Cuba, Vietnam … och givetvis Koreakriget. Ett krig som är relativt bortglömt idag, men som skördade fem miljoner offer. Och givetvis – kriget, eller kapplöpningen, som ledde till att amerikanen Neil Armstrong blev den förste att promenera på månen.

Symboliken i High Noon

Kalla kriget ger en översiktig guide till ett instabilt århundrade … som slutade med amerikansk seger. Dick Harrison har som alltid ett lättsamt sätt att guida genom högt och lågt – och han får med allt från symboliken i westernklassikern High Noon (Sheriffen) med Gary Cooper till omdiskuterade “kinesiska krusbär” från Nya Zeeland som behövde ett nytt kiwinamn för att bli en säljsuccé. Och blott Sverige svenska krusbär har …

Det här är ett litet krusbär i bokhyllan!

Skriven 2020-11-09

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners