SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON om sina Katarina Zapp-deckare: “Målet var att skapa en humoristisk serie om någon som sticker ut hakan när hon löser “mindre farliga” mord”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Katarina Zapps eminenta detektivbyrå är en ny mysdeckarserie som brakar in i boklådorna med cliffhangers och chokladbollar, starka personligheter och humoristiska mysterier … Vänskapen mellan huvudpersonerna Katarina och Greta är minst lika stark som den mellan Precious och Grace i den numera klassiska Damernas detektivbyrå – med den skillnaden att här intas det kyld, bubblande cava, snarare än hett, rött te … Katarina Zapps eminenta detektivbyrå är en serie som är gravt beroendeframkallande. Så vilken tur att det redan finns hela fyra delar i serien att njuta av!

– Vilken grymt rolig ny deckarserie! Och vilka roliga omslag! Hela fyra böcker i din serie kommer ut på en och samma gång … Hur kom du på seriens inriktning och hur har du hunnit med att skriva fyra böcker på en gång? Sir Arthur Conan Doyle skrev fyra Sherlock Holmes romaner under hela sin livstid! Och nu för tiden … i vanliga fall får man vänta på sin favoritserie i minst ett år innan man får veta hur det går … Det är så frustrerande! Som att bara få en bit choklad på julafton ungefär …

– Tack, Belinda! Åh, vad jag blir glad att serien har fallit dig i smaken. Jag har hela tiden haft på känn att det här kommer bli en unik serie som rör om i grytan av känslor hos sina läsare och lyssnare, så det är kul när den träffar riktigt rätt. Visst är omslagen bara så fantastiskt härliga? Det är min alltiallo – Mattias Boström – som har gjort dem. Han som även då är förläggare och medförfattare. Jag undrar lite när han ska börja läsa upp böckerna också, men han har lovat att inte göra det. Mest för att vi är så ofantligt nöjda med Ellen Jelinek. Omslagen har vi faktiskt fått väldigt många glada tillrop över. En annan författare ville bland annat köpa dem som tapeter! (Skratt!)

Sväller till en boll av stolthet

– Seriens inriktning är det alltid lika roligt att få prata om. Det började våren 2020 när Mattias, som jag då inte kände alls, meddelade på Instagram att han och Lind & Co sökte mysdeckare, primärt för ljud. Gärna något som kunde bli en serie på flera böcker per år. Eftersom jag själv är nästan maniskt mörkrädd och därmed aldrig läser böcker som får ryggraden att krulla sig, hade jag aldrig tidigare trott att jag skulle få idén att skriva en deckare. Men då hade Mattias så fint infogat bilder från brittiska mysdeckare – bilder som fick mig att tänka på tanter som drack te och åt scones, katter som spann i mysiga läsfåtöljer och de där morden, de kunde väl inte vara så hemska? Eller hur? Så jag spånade på en idé och en halvtimme senare hade jag mailat Mattias. Han svarade nästan direkt att han gillade det. Därefter bollade vi idéer och mailade text mellan varandra och innan vi visste ordet av hade vi inte bara en bok om Katarina Zapp utan flera. Målet har varit att skapa en annorlunda och humoristisk serie om en huvudperson som vågar sticka ut hakan när hon löser vad jag skulle kalla ”mindre farliga” mord och mysterier i Luleå och Norrbotten. Jag blir lika glad varje gång någon har uppskattat Katarina och Gretas vänskap, för den har på något sätt blivit grunden till hela bokserien. Och att för andra gången ha jämförts med Alexander McCall Smith är något som får mig att svälla till en stor boll av stolthet!

Inte praxis släppa fyra böcker på en gång

– Det här med mängder böcker. Ja, herregud. Tänk om man bara fick EN chokladbit från Aladdin-asken! Så tortyriskt plågsamt! Så vill vi väl inte ha det?

– Jag har förstått att det inte är enligt praxis att släppa fyra böcker på en gång, men å andra sidan är Katarina och Greta inte som alla andra. Och det är nog inte jag och Mattias Boström heller. Som tur var kände förlagschefen Kristoffer Lind precis som vi. Planen var först att serien skulle passa ljud så vi ville ha flera böcker med ganska täta släpp, så att lyssnarna bara kunde ta nästa och nästa och nästa. Det är nämligen så jag själv gillar att konsumera böcker. Jag AVSKYR, med väldigt, väldigt stora versaler, att behöva vänta på böcker i serier som jag fastnat för. Så det var vårt tydliga mål. Och vi verkar faktiskt lyckas, så tjoho! Men sanningen är att jag aldrig hade kunnat skapa böckerna i den här farten utan just Mattias med på tåget, som bollat idéer lite halvt dygnet runt och som hjälpt till med det allra mesta.

Conan Doyle var en en latoxe

– Men egentligen, och nu blir det riktigt viktigt här, så finns det bara en enda anledning till att jag har skrivit så många böcker på så kort tid; Min brinnande kärlek till skrivandet; jag har ÄLSKAT varenda sekund. Och så länge det känns så, ja, men då passar jag verkligen på att låta orden flöda.

– Vad gäller Conan Doyle så säger Mattias att Conan Doyle mycket riktigt var en latoxe som BARA skrev fyra romaner och 56 noveller om Sherlock Holmes (och ett tjugotal andra romaner, otaliga facklitterära verk, bland annat ett om första världskriget i sex band, orimligt många noveller, reseskildringar, böcker om spiritualism, poesisamlingar, debattböcker, etc.). Istället ägnade han mycket av sin lediga tid åt golf, biljard, boxning, fotboll, rugby, cykling och ridning. Tänk vad litteraturen har förlorat till idrotten! (Skratt!)

– Hur har mottagandet av Katarina Zapp varit … serien verkar redan ha blivit väldigt hyllad av den svenska deckarvärlden …?! Är översättningar också på G … ?

– Inte ens i mina vildaste fantasier, och där händer mycket galet, hade jag kunnat förutspå vilket fantastiskt mottagande vi skulle få. Serien har hittills bara fått positiva reaktioner från recensenter och bokbloggare. Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken är i skrivande stund den 19:e mest sålda deckaren i Akademibokhandelns butiker. Den topplistan består av giganternas giganter och så lilla jag, med Mattias Boström på axeln, som viskar galenskaper för mig att skriva ner. Gräset är alltid blodigare … har som högst varit på plats 19 av Storytels totala topplista, den med alla böcker. Magiskt nummer är det tydligen, siffran 19. Är det den nya ettan kanske? (Skratt!).

Handlar om förväntningar

– Men självklart har vi, liksom alla författare, fått vår del av besvikna kommentarer på Storytel. En del frågar sig om det är böcker skrivna av barn, för barn. Då brukar vi skratta och konstatera att vi nog är mellanstadiebarn fångade i vuxenkroppar, och när vi raljerar säger vi att det är just dessa personer som är vår målgrupp. Men det intressanta är att, trots att böckerna är åt det sjövilda hållet och med mycket humor, har många hört av sig och sagt att de blivit djupt berörda av just vänskapen mellan de två grannarna och sammanhållningen i deras livs sorger och bekymmer. Det handlar kanske lite om förväntningar? Förväntar man sig något mysigt och humoristiskt, istället för något läskigt, samtidigt som man på något sätt har barnasinnet i behåll, så blir nog mötet med Katarina och Greta riktigt bra.

– När det gäller översättningar till andra språk håller vi alla tummar och tår, nästan krampaktigt, för vi tror helt klart att det här är historier som kan gå hem i många länder. Norrbotten och Sverige är exotiskt och upplägget är annorlunda. Så vi har en litterär agent vars mål är att hitta precis rätt förlag för Katarina och Greta utomlands. I skrivande stund finns det förlag utomlands som läser och vi håller tummarna för att hitta bra samarbetspartners.

Vad vore livet utan lite action

– Hur skulle du beskriva Katarina Zapp för någon som inte känner henne – till exempel för att rekommendera någon att anlita hennes detektivbyrå … ?!

– Ungefär så här skulle väl Katarinas reklamtext gå, skriven av henne själv:
”Har du ett problem, vilket som helst, men allra helst ett mord, eller två, hör av dig till Katarinas eminenta detektivbyrå! Jag har genomgått Sveriges effektivaste yrkesutbildning genom att läsa alla deckare, spänningsromaner och thrillers som finns. Det jag inte lärde mig under min läsning lär jag mig nu genom trial and error. Exempelvis har jag upptäckt att det är ytterst sällan som pensionärer är involverade i en traffickinghärva för katter. Min största styrka är min magkänsla och mitt mod. Vad gäller svagheter kan jag väl nämna min oförmåga att tacka nej till uppdrag när jag redan har fullt upp, men samtidigt vill jag inte vara utan den egenskapen. För vad vore livet utan lite action? Jag måste också nämna att jag inte är den jag är, och detektivbyrån skulle bara vara halv, utan min eminenta alltiallo Greta. Hon är inte exakt som maffians alltiallos, på så sätt att hon bara tar till våld i yttersta nödfall. Och hon har bara stått för något enstaka mord under vår tid ihop. Tillsammans är vi ostoppbara!”

– Greta är ju superskärpt, hur kommer det sig att folk inte tar pensionärer på allvar oftare!?! Gillar Greta förresten Miss Marple? Eller är den smarta Miss Marple en förlaga för smarta Greta? (Greta tycks också tro det värsta om sin omgivning …)

– Greta Asplöv är definitivt superskärpt och har dessutom begåvats med en enorm empati. Något som jag själv tycker är bland den finaste egenskapen en människa kan ha. Hon påstår sig ibland vara lite ovillig till all action som sker men samtidigt kan hon inte dölja att hennes ögon tindrar när det hettar till. Greta skulle definitivt gilla Miss Marple, men har hittills mest läst och sett feelgoodinspirerade böcker och filmer. Hon är ett stort fan av myspys. Greta är nog alla härliga pensionärsdamer i en extra fin kombination. Självklart finns en smula av Miss Marple också där.

Återkommer ofta till den störande ålderismen

– Hittills har alla mina böcker innehållit starka pensionärer, eftersom jag tycker att de som grupp syns alldeles för lite. I Katarina-böckerna hoppas jag verkligen att min tilltro till världens seniorer skiner igenom den typiska jargongen Katarina och Greta har, där Katarina ibland skojar om Gretas ålder och hennes PRO-vänner. Allt sker med glimten i ögat, tillsammans med ett uttalat konstaterande att detektivbyrån inte vore något alls utan Gretas empati och organisationsförmåga.

– Samhällets ålderism är något som jag ofta återkommer till. Ålderism, jag vet inte om det är ett riktigt ord, men jag skulle åtminstone vilja kalla det så, innebär för mig att man ofta ser på äldre personer som inkapabla och oftast pratar om dem som en belastning. Att man kallar äldreomsorgen för en ”tärande” verksamhet i motsats till den ”närande” handeln – när man istället kunde se dessa personer som erfarenhetsrika och se hur de faktiskt kan bidra med mycket fast de har behov av viss hjälp. De här sakerna stör mig verkligen och därför har alltid mina böcker gott om slagfärdiga och starka seniorer. I den här serien kommer ni att få se Greta briljera i en hel del actionfyllda situationer, bland annat vid förhör av misstänkta.

– Vilken är den bästa chokladen (eller annat tilltugg) för att pigga upp när man ska skriva (och maraton-läsa!) en serie deckare? Fem-i-topp lista? Du får gärna kopiera Katarina Zapps favoritlista!

– Bara fem? Hjälp! Jag ska försöka. Katarina och jag har förvånansvärt lika smak!

1. Marabous Apelsinkrokant – här får man sin dagliga dos av frukt, visst är det fantastiskt?
2. Fazers blåa mjölkchoklad – den är lagom söt, så att man kan äta många bitar.
3. Lindts ljusa mjölkchoklad – för det är man värd liksom.
4. Magnums alla glassar – för man får väl ha med glassar också?
5. Slutligen …. För att bryta av efter det söta, så varvar man med OLW:s Smash – de är små majshattar, med en aning sälta, som är doppade i choklad.

Oj, nu måste jag åka och handla! (Skratt!)

Egenritad karta av Luleå

– Miljön är Luleå. Vad gör Luleå till en perfekt deckarstad?

– Luleå är en perfekt placering av en detektivbyrå för här har vi ALLT. Jag behövde bara piffa till Malmudden – Luleås folkhem, som byggdes upp i hastigt tempo för att möta bostadsbristen på fyrtiotalet. Jag gav de mysiga, gamla lägenhetshusen fler verksamheter som alla ägs av charmiga personer – Parvis salong Klippet, Tamaras Lill-Ica där man handlar över disk, Klas Café Udden där man får stans bästa fika och så mycket historia man någonsin kan behöva höra och slutligen kan man runda av med att köpa några dammiga LP-skivor och höra på konspirationsteorier av Sonny på Retro Records. Dessutom valde jag som kreatör att stänga av trafiken vid lägenhetskomplexen, för att skapa ett mysigt torg och jag valde även att skriva in fyra röda radhus vid vattnet, där Katarina, Greta och familjerna Svenssons och Hanssons bor. Det blev så himla mysigt så jag tror nog att kommunen kommer följa mina böckers linje. De ringer nog vilken dag som helst för att fråga efter min egenritade karta!

Inkörsporten till fantastiska Norrbotten

– Det bästa med lilla Malmudden är att man får följa samma karaktärer i många böcker, samtidigt som Luleå är en lite större stad där jag hela tiden hittar nya personer för att gästspela. Luleå är också inkörsporten till resten av mitt fantastiska Norrbotten, där man får uppleva enorma skogar, vilda forsar, höga fjäll och stilla sjöar. Katarina och Greta får därmed se mycket vackert när de löser brott och läsarna får insupa allt det underbara som Sveriges nordligaste län har att erbjuda.

– Katarina Zapp gillar sin cava och sina chokladbollar (de ligger så klart läckert uppdukade på omslaget till den första boken, Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken.) Vad är ditt eget bästa recept på chokladbollar? Små? Stora? Spetsat med något? Apelsinsmak? Med dadlar och honung? Sockerfria? Chokladdoppade, rullade i kokos, eller dubbel ranson svart kaffe i smeten …?

– Åh, allt det där lät fantastiskt! Men jag använder ytterst sällan recept, vare sig till matlagning eller bakning. Så jag öser bara på med havregryn, socker, kakao, smör och lite grädde, eller kaffe, eller Oboy, och så mixar jag det till en gegga. Helt ärligt ids jag inte alltid göra dem till chokladbollar utan äter lika ofta smeten ur skålen. Men ska man rulla dem till bollar vill jag tipsa om att använda STRÖSSEL!

Förläggaren och medförfattaren som plockade upp idén

– Du är huvudförfattare till Katarina Zapp-serien, och ett annat namn står med mindre stil som medförfattare – Mattias Boström, som även råkar vara känd Sherlock-expert och din förläggare … Hur fungerar samarbetet, hur delar ni upp rollerna? Kommer Mattias till exempel med tips på vilka deckare som Katarina Zapp ska läsa – för hon läser verkligen kopiöst mycket?! Eller hittar han på personer som du får ta hand om och mysterier som hon ska lösa?

– Ja, det här är himla kul. Mattias Boström är alltså förläggaren som plockade upp min idé till Katarinas eminenta detektivbyrå … och ett par ytterligare serier, men dem nämner jag inte mer om just nu, för då blir den här intervjun lika lång som titeln Gräset är alltid… och så vidare … (Skratt!) och han frågade ganska tidigt om han fick lägga till någon mening här och var när han fick feeling. Självklart, sa jag, för jag märkte från dag ett att vår humor klickar riktigt bra. Så vi bollade idéer, jag skrev vidare och ungefär när vi hade fyra råmanus och ett avtal på hela nio böcker, då var det dags för ettan att slutredigeras.

Kreativa mordiska idéer

– När jag läste igenom texten utbrast jag att det var fullkomligt orättvist att bara jag syntes, när Mattias hade skrivit en hel del underbart rolig text och dessutom kommit med huvudintrigerna till flera kommande böcker om Katarina. Så jag föreslog, väldigt ihärdigt, att han också skulle stå med som medförfattare. Det gjorde han så gärna, förutsatt att jag hela tiden syns mer än honom. Och så blev det. Hans namn på omslaget är ungefär förlagsvärldens motsvarighet till Where’s Waldo. (Skratt!) Att jobba med Mattias är sjukt roligt och Katarina Zapp-serien vore inte vad den är utan hans kreativa mordiska idéer och roliga textsjok. Våra roller är ungefär som så, att jag sprutar ur mig idéer och han lägger dem på minnet och organiserar upp dem. Jag sköter det mesta av textsprutandet och han fyller på. Mattias jobbar på nätterna och jag på dagarna. Så trots att vi tänker rätt lika och har samma humor, så kompletterar vi varandra fint.

– Mattias är ju en av de mest framstående Sherlock Holmes-experterna och kan verkligen sina mordhistorier. Katarina Zapp-böckerna är kanske inte särskilt lika Conan Doyles böcker, men jag vill ändå tycka att Katarina och Sherlock har vissa likheter. Även om hon söker tröst i choklad och cava och han i sjuprocentig kokainlösning. Hon har definitivt läst många Sherlock-böcker, även om de inte nämns vid namn.

Lite lagom sådär samhällsengagemang

– Den svenska deckargenren har länge haft ett starkt samhällsengagemang och tar ofta upp aktuella frågor. Hur viktigt är det för dig?

– Jag skulle vilja säga: lite lagom så där. Jag vill inte påstå att Katarina Zapp-böckerna är ens i närheten av activist-crime-genren. Morden och mysterierna har inte fokus på viktiga samhällsfrågor, med undantag för bok fem där Katarina Zapp hjälper en politiker som blir utsatt för rejält näthat och mordhot. Det är ett aktuellt och problematiskt tema eftersom nätets anonymitet har fått en del att härja runt på ett annat sätt än de skulle göra live.

– Men jag skulle noga säga att det är i de mysiga delarna av boken och i de mellanmänskliga relationerna som man hittar några av mina hjärteämnen. Ålderism, som sagt, men även mobbing och känslan att inte passa in. Även om böckerna främst är underhållning så hoppas jag att vi har fått fram en underton av allvar i Katarina och Gretas sorger och svårigheter. Katarina har till viss del kämpat med ett utanförskap hela sitt liv, något som endast Gretas vänskap kunnat rädda. Och Greta, som frånskild senior med två karriärsinriktade söner i Stockholm, skulle i sin tur känna sig otroligt ensam utan Katarina, trots alla PRO-relationer som tar slut lika fort som träffarna är över. Så även om böckerna inte innehåller brott som speglar viktiga samhällsproblem, hoppas jag att de på något sätt kan behandla temat ensamhet och inge ett hopp till alla som läser – för om Katarina och Greta vid trettio respektive sjuttio års ålder kan hitta sin vänskapliga själsfrände, så kan vi alla det.

Läser mycket mysdeckare och feelgood

– När det gäller inspiration … vad har du för inspirationskällor?

– När det gäller inspiration så läser jag väldigt mycket mysdeckare och feelgood. Jag tycker att världen behöver mer färger och myspys för att kompensera det där mörka som kryper på en. Det är väl därför jag valt att skriva i den genre jag gör. Jag inspireras också av tv-serier som på ett spännande men snällt sätt presenterar mord och mysterier. Tänk brittiska damer, te, katter, någon Sherlock Holmes här och där (men jag blundar när det blir otäckt). Mina egna absoluta favoritböcker är Christina Olséni och Micke Hansens humoristiska mysdeckare om gänget på Falsterbo och Ester Karlsson med K. Jag känner också att jag inspireras av allt omkring mig i vardagen. Ungefär var tionde konversation jag deltar i ger något slags idé. Allt från miljöer till huvudintrig. Så helt plötsligt har en konversation mellan två främlingar i affären blivit till ett försiktigt litet mord för Katarina och Greta att lösa! (Skratt!)

Katarinas “riktiga” författarfavoriter

– Vilka författare inspirerar Katarina Zapp?! Det är väl ett kapitel för sig! DEN listan skulle bli lång! ?! Fem- eller tio-i-topp räcker!

– Som sagt har Katarina läst det mesta i deckargenren så listan skulle kunna bli så låååång. Ibland nämns riktiga författare i Katarina Zapp-böckerna, men lika ofta använder jag påhittade författare för att passa ett särskilt syfte. En person hörde faktiskt av sig på Instagram för att fråga om boken jag nämner där en hund var mördaren fanns på riktigt. Jag fick göra personen besviken och säga att det hade jag faktiskt hittat på. (Skratt!) Jag har även hittat på en mysdeckarförfattare bosatt i Luleå, för att passa en särskild intrig. Det roliga är att jag skulle så gärna läsa böckerna som jag nämner att hon har skrivit!

Hur som helst, här kommer ett litet urval av Katarinas favoriter av “riktiga” författare:

Agatha Christie – Katarina har självklart läst hennes skarpa deckare och det kan även hända att de får betydelse i ett av hennes fall!

Sir Arthur Conan Doyle – Katarina går ibland runt och diskuterar med en mental Sherlock på sin axel och tänker ofta på honom som detektivernas detektiv.

Stephen King – Katarina gillar inte bara deckare utan även ruskigheter och är därför ett stort fan av King. Hon har faktiskt skickat honom flera monstruösa idéer som hon hoppas att han ska använda i sina böcker, men alltid möts hon av standardsvar.

Och ja, tro det eller ej, men hon älskar också Olséni och Hansens mysdeckare, för att få skratta och lugna ner hjärnan en smula från adrenalinpåslaget med ett mysigare mordmysterium.

Kan inte se serien ta slut

– Agatha Christie hade med en mordmisstänkt hund i ett av fallen som Hercule Poirot löser! Hunden blev dock rentvådd från alla misstankar till sist – och adopterad av Poirots bäste vän Hastings. Och så levde de två lyckliga i alla sina dagar … Agatha Christie har alltid varit en stor djurvän och hunden i berättelsen är baserad på ett av hennes egna husdjur.Med lite god vilja kanske man också kan se hunden i Sherlock Holmes romanen The Hound of the Baskervilles som seriemördare? Boken ses rent allmänt som ett klassiskt mästerverk i spänningsgenren, men jag har aldrig gillat att det ingår hundmisshandel och hundmord i den boken … Conan Doyle är definitivt inte lika blödig när det gäller att avliva hundar som Elizabeth George och Agatha Christie! Som hundvän kan man lugnt läsa deras böcker och alltid vara säker på att hunden överlever och får ett lyckligt slut! Vem vet, du kanske får satsa på att skriva Katarina Zapps påhittade deckarfavoriter någon gång? Hur många böcker är planerade hitintills i serien?

– Vi har ett avtal på nio böcker, som åtminstone kommer släppas som ljud- och e-böcker. De fyra första finns som tryckta, inbundna böcker och eventuellt kommer det att bli fler tryckta böcker i serien, men det beror lite på hur de första fyra säljer. Även om avtalet formellt säger nio böcker, så har vi planer för fjorton böcker under 2021 och 2022. Med det sagt kan vi väl inte riktigt se den här serien ta slut, åtminstone inte än så länge. Katarina och Greta har blivit alldeles för levande och eminenta. Det vore ungefär lika sorgligt som att börja tänka på sin egen begravning.

Älskar karaktärerna innerligt

– Vilka karaktärer i serien tycker du själv bäst om, eller är roligast att skriva och att tillbringa tid tillsammans med, för dig, som är seriens skapare? Har du baserat några karaktärer på personer du känner? Som paragrafryttaren Conrad eller vännen Ann-Britt som VERKLIGEN älskar sina katter?! De skulle alla gånger kunna kvala in till ett specialavsnitt av The Office!

– (Skratt!) Jag tror att alla är en blandning av personer jag träffat eller läst om i andra böcker. Så varken paragrafryttaren eller kattälskaren finns på riktigt. Tur är kanske det. Jag måste säga att jag älskar mina karaktärer så innerligt! De känns så levande, och alla fyller någon viktig funktion, så det är svårt att välja. Men jag är ett stort fan av originella personer, så jag tror nog att jag och Sonny på Retro Records hade haft en himla spännande dag om vi sågs på riktigt!

Topplista för höstläsning

– Har du någon favoritlista eller planerad läslista inför hösten (som bland annat innehåller läslov …)

– Jag gör sällan listor. Och har faktiskt aldrig gjort en läslista. Jag tar det som det kommer. Kanske missar jag därmed böcker där jag hela tiden tänker ”snart så”… Och kanske borde jag strukturera mer kring mitt läsande. Men å andra sidan, skulle jag göra en lista, finns risken att jag tappar bort den i den växande röran på mitt skrivbord!

– Om du skulle göra en fem-I-topp eller tio-I-topp lista på höstläsning … hur skulle den se ut? Ja, du får ta med egna böcker så klart, och böcker från författarbekanta!

– Här är mina fem-i-topp-tips för höstens läsning! Jo, det är några fler än fem, men bara fem punkter!

Katarinas eminenta detektivbyrå – det är mysigt, det är roligt och serien går att binge-läsa!

Christina Olséni och Micke Hansens Hotellgästen – Den senaste boken i Falsterboserien är precis lika rolig som de andra. Sedan också Herre på täppan, av samma författare, för själv längtar jag orimligt mycket efter kommande bok om Ester Karlsson.

Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg – pensionärsligans senaste bok, för alla som gillar samhällsengagerade böcker med en stor portion humor.

Om jag nu ska tipsa om böcker för de som vågar läsa lite mer klassisk spänning, nämner jag Emma Olofssons hyllade ljud- och e-böcker i Karlshamnsserien: spänningsromanerna Vita Rosor och När du inte finns, som båda handlar om Matias Hernández.

Jag är ju en som tycker att hela familjen ska läsa så trots att dessa inte är helt sprillans nya tipsar jag om serierna Kapten Kalsong och Hundmannen av Dav Pilkey. Jag lovar att ni får skratta!

– Tack så mycket för din eminenta lista – och för en eminent deckarintervju!

– Det är du som ska ha tack för att du tagit dig tid att läsa och lyssna på något som jag har skrivit och för att du ställt så fantastiska frågor! Du är bara helt underbar!

– Lycka till med Katarina Zapp – och alla de andra serierna! The game is afoot!

Skriven 2021-08-09

Läs JPS Medias recensioner av:
SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON : BÄTTRE DÖ ÄN ILLA FÄKTA
SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON : DETEKTIV PÅ HETT PLÅTTAK
SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON : GRÄSET ÄR ALLTID BLODIGARE PÅ ANDRA SIDAN HÄCKEN

print

Våra samarbetspartners