DICK HARRISON : HENRIK VIII – mytbildningar kring ett land och en maktlysten despot

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Europas historia
Antal sidor: 488
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-01-13

När Henrik VIII blev kung över England var han 17 år. Om man hade velat göra en kontaktannons för kungen hade man kunnat skriva följande: 180 cm lång, vältränad, gillar sport, jakt, friluftsliv, ridning och att spela tennis. Men tycker också om mysiga hemmakvällar i det egna biblioteket! Läser, skriver och talar flytande latin och franska – förutom engelska.

Gillar musik och spelar och komponerar själv låtar – med ambitionen att skapa den ultimata hitlåten! Motto: Spendera idag, som om det inte finns någon morgondag! Fotnot: Nämn inte Wales! Eller något som motsätter sig mina åsikter. (Du kan bli halshuggen på köpet).

Festligheter kostade dubbelt så mycket som örlogsfartyg

Nu behövde ju Henrik VIII inte någon kontaktannons. Han var redan trolovad med sin storebror Arthurs änka Katarina av Aragonien och Henrik och Katarina gifte sig strax efter att Henrik VIII krönts till kung.

De unga tu var till en början mycket lyckliga, hade samma intressen och festade rejält, ibland flera dagar i sträck. Henrik VIII festligheter när frun hade gett honom en son kostade mer än dubbelt så mycket som Henriks tjusigaste örlogsfartyg. (Sedermera dog sonen – ett hårt slag både för familjen och det instabila kungariket).

Överdådig hemgift slösades upp

Att ärva en fru kan verka märkligt – men Katarina var från Spanien, dotter till Ferdinand och Isabella (som skickat Columbus för att upptäcka Amerika, fast han egentligen skulle upptäcka en genväg till Indien) och hon var därmed från en av de äldsta kungliga släkterna i världen. Dessutom levererades hon med en överdådig hemgift och den gamle Henrik VII ville absolut inte betala tillbaka hemgiften nu när hans äldste son Arthur dött, så snart efter bröllopet. Alltså fick lillebror Henrik ta över arrangemanget (och slösa upp resten av hemgiften).

Varför denna fixering vid gamla kungliga ätter? Kanske för att Henrik VI och Henrik VII var de första av Tudordynastin – och innan dess hade familjen varit ett gäng nobodys från Wales, som nästan ingen hört talas om. Att gifta sig till nobelt blod är en genväg upp i smöret, och ett smart sätt för att befästa sin ställning. (Giftermål mellan olika kungahus i olika länder kunde också förhindra framtida krig – men någon varaktig fred mellan England och Spanien blev det inte tal om – inte ens under Tudor eran.)

Har försökt bena ut vanföreställningar

Att Henrik VII blev kung berodde på utgången av det berömda trettioåriga Rosornas krig och på att praktiskt taget alla andra tronpretendenter var döda eller i landsflykt. Men hur maffigt var egentligen Rosornas krig? En hel del av historieskrivningen gjordes under Tudoreran och felaktigheterna eller snarare mytbildningen har sedan dess fortsatt att fortplanta sig …

Dick Harrison har gjort slag i saken och försökt bena ut alla vanföreställningar och mytbildningar på en och samma gång.

Rosornas krig har aldrig inträffat. De vita och röda rosorna är efterhandskonstruktioner. De fanns egentligen inte. Det fanns heller inte något trettioårigt krig. Vad som fanns var ett instabilt land där en del adelsätter med anhang då och då drabbade samman i — nej, inte strider, de drabbade samman i små skärmytslingar.

Men “Den trettioåriga skärmytslingen” har ju onekligen inte samma pampiga klang som “Det trettioåriga Rosornas krig” … !

Många felaktiga ”fakta” och en hitlåt

Det intressanta med denna biografi om Henrik VIII är att det också är en biografi om ett land – det är nu som grunden till den moderna England skapas – liksom mytbildningen kring det gamla goda England, Merry Old England, med Morris dansare och majstänger och Robin Hood och vandrande barder och hemmagjort öl …

Det intressanta är också att boken handlar om en person och en tid som de flesta tror sig känna till … Men många “fakta” är helt enkelt felaktiga eller påhittade.

Henrik VIII lyckades faktiskt skriva en hitlåt – som blev känd och nynnades även av vanligt obildat och omusikaliskt folk – och nu för tiden dyker den upp i praktiskt taget varenda film och TV-serie som handlar om Tudoreran. Tänka sig vad Henrik VIII hade kunnat åstadkomma med en YouTube kanal!

Roligaste kommentaren av en prinsessa

Dick Harrison är som vanligt mycket vitsig och rolig när han skriver, men den här gången är det ett citat från en av Henrik VIII tilltänkta som tar priset som roligaste kommentar i hela boken. prinsessan i fråga avböjer frieriet med orden att om hon hade haft två huvuden hade hon kunnat tänka sig att säga ja …Men nu har hon ju bara ett och det vill hon gärna behålla själv!

Henrik VIII inledde sin regeringstid med att halshugga några av sin fars gamla trotjänare, och fortsatte på den vägen. När ovannämnda frieri avvisats hade han just låtit halshugga sin fru Anne Boleyn, eftersom hon hade motsagt sig hans politiska åsikter för dagen.

Anne Boleyn – en kvinna långt före sin tid

Henrik VIII:s tid är den av en maktlysten despot som ingen kan säga emot – men åtminstone ett par av hans halshuggna offer har fått sentida upprättelse. Thomas More är idag en idol i kommunistländer och föremål för en dubbelt upp Oscarsbelönad film. Anne Boleyn skildras som en kvinna som var långt före sin tid – smart, intelligent, politiskt välbevandrad och med helt rätt åsikter att en allians mellan England och Frankrike är det enda rätta … (se första och andra världskriget … Anne hade så rätt!) Dessutom blev hennes dotter Elizabeth I.

Sin tids Trump eller Weinstein

Medan Henrik VIII är känd som den maktfullkomlige lynnige despoten är Elizabeth I i stark kontrast känd som Good Queen Bess. Hennes tidsålder är den gyllene tidsåldern med Shakespeare och Marlowe och slaget mot den spanska armadan …

Henrik VIII framstår samtidigt väldigt mycket som sin tids Donald Trump eller Harvey Weinstein. Mycket makt och med en benägenhet att betrakta alla andra människor utom honom själv som “disposable”, som slit-och-släng varor.

Det här är en mycket intressant och modernt aktuell biografi – om en man, ett land och en tidsepok som vi ofta felaktigt tror att vi känner till.

Skriven 2020-10-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners