LÅNGFINGRET – UR&PENNs “omslagspojke”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Min kommande bok kommer heta Ur&Penn : Välkommen! Omslagets bild är ett skitigt, utsträckt långfinger och omslaget är gjort av den internationellt kände och hyllade danske konstnären Ole Schwander.
Långfingrets historia i konsten och politiken är välkänd eller i alla fall lättgooglad. Är man extra intresserad, då rekommenderas Anthony Corbeills lärda bok Nature Embodied: Gesture in Ancient Rome.

Den underhållande, dock osanna myten säger, att vid Slaget vid Azincourt mellan England och Frankrike i oktober 1415 hotade fransmän engelsmän, att de kommer att skära av långfingrar av samtliga engelsmän som inte dör vid slaget. Detta på grund av att engelsmän hade mycket dödseffektiva och därmed även fruktade långbågeskyttar och fransmän menade att utan långfingrar var slagkraftigt långbågskytte en omöjlighet. I den makalöst produktive och läsvärde författaren Bernard Cornwells roman Agincourt, har en långbågeskytt som följer Henrik V till Frankrike en centralroll. För övrigt rekommenderas filmen The King i David Michôds regi, där slaget vid Azincourt är iscensatt. Se denna scen på YouTube It’s worth your while.
Men tillbaka till den osanna myten. Fransmän vann inte, tvärtom de förlorade, och engelsmän retar fransmän sedan dess genom att ge dem fingret.

Komediserien Seinfeld, som verkar behandla livets alla aspekter har gjort ett avsnitt där George får fingret både en och två gånger. Och detta kan man se här.

David Černý, en av mina samtida favoritkonstnärer, omskriven även i Sverige, för bland annat Brysell-installationen Entropa år 2009, reste upp ett flera meter högt, utsträckt långfinger i en violettgiftig färg på en ponton i Vltava mitt emot presidentens officiella residens plats Pragborgen. Verket som kallas Gest (Gesto på tjeckiska), var ämnat president Miloš Zeman och det är ingen tvekan om att det fingret glömde han inte efter en natts sömn. Men överheten skulle inte vara överhet, om den inte var synnerligen duktig på att i expressfart glömma bort all kritik och allt obehag. Inte sant, herr Abed Al Saffar, vd för Ur&Penn?
För övrigt se artiklarna:

9/ Tre utomordentligt verksamma karriärfrämjande råd
8/ Ur&Penn och 830 namn
7/ Ur & Penn och Armbandsklockans dag
6/ Ur&Penn och Halleys komet
5/ Ur&Penn: Vi vill att du skall vara nöjd, dock helt på våra villkor
4/ Vi skiter i dig! Hälsningar Ur&Penn
3/ Urspårat Ur&Penn – Ur led är tiden
2/ Stjäl med den ena handen och tigger med den andra
1/ Kan det möjligen vara så att vissa företag missbrukar korttidsarbetsstödet för egen vinning?

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners