Tre utomordentligt verksamma karriärfrämjande råd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

1/ Fjäska
Exempel: Min chefs hustru Mariann är ungerska. Därför skickar jag nu inför julen till henne, ett typiskt ungerskt recept på panerad julkarp. Det kommer hon uppskatta och därmed även min chef, som därmed kommer uppskatta mig.

Ingredienser nödvändiga för tillagning av karp för 4 medelstora personer:
1,92 – 2,06 kg färsk karp
50 gram idealmjöl
5 ägg
300 gram valnötter
500 gram lättsaltat smör

När man ”översätter” utländska recept till svenska, garderar sig matskribenten inte så sällan med följande eller liknande brasklapp: har du inte färskt sockerrör till hands, kan du ersätta det med 150 dl björksav smaksatt med brunsocker, och har du inte ens tillgång till dessa enkla ingredienser, så kan du… et cetera. Så är det inte i karp-fallet. Du kan naturligtvis panera vad du än vill i stället för karp, men du skall inte förvänta dig att resultatet blir panerad karp. Varken till smaken eller den visuella och taktila upplevelsen.

Tillagning av Panerad karp eller som ungrare både i Ungern som i förskingringen säger, Karácsonyi ponty:
Du slaktar karpen, varsamt, så att du inte stressar den. Rensar den från fjäll och inälvor, skär bort fenor, huvudet och stjärten och skär kroppen på tvären i cirka 2 cm tjocka skivor som automatiskt får formen av en hästsko.
Huvudet, stjärten, fenor och delar av inälvor kan du koka för att få en underbar karpsoppa, men den tillagningsanvisningen står utanför det här receptet.
Du doppar de färskskurna skivorna i mjölet så att samtliga ytor blir grundligt täckta. Det bästa resultatet får du om du jobbar individuellt och inte industriellt, det vill säga att du inte mjölar in samtliga bitarna först och därefter går över till nästa steg i processen.

Därnäst tar du den mjöltäckta karpbiten och doppar den grundligt i de ägg som du har knäckt i en skål och vispat ihop ordentligt.

Du flyttar den äggiga filén omedelbart till nästa skål där du har valnötter som du först krossat sönder till cirka tre millimeter små strösselbitar.

I en panna smälter du det lättsaltade smöret. Att steka i smör har en del fördelar och det inte bara ur smaksynpunkt. Det är lätt hänt att man bränner vid fisken i oljan som tål att hettas upp mer än paneringen tål. Smöret däremot uthärdar bara lika mycket som paneringen: det får aldrig bli mörkbrunt om du vill få inte bara ett fint utan även ätbart resultat. Du steker bitarna i fyra minuter på varje sida.

Panerad karp skall avnjutas tillsammans med syrlig, fransk potatissallad och ett glas Riesling serverad i handslipat kristallglas.
Glöm ej uppläggningen: Jag nämnde handslipat kristallglas i vilket du bör servera vinet till denna enkla delikatessrätt. Det vore då mindre klokt att servera karpen på en papperstallrik…
Lycka till! och Jó étvágyat! Smaklig måltid!

Att panerad karp verkligen är en läckres, poängteras av det kontrollerbara faktumet att den var Zemplényi Györgys favoriträtt. (Ungrare skriver efternamnet först och förnamnet efter. Så ungerskt förnamn är egentligen efternamn och vice versa, åtminstone i skriven form.) Zemplényi var en av Interpol jagad bedragare, tidvis oerhört rik. Han var faktiskt även verksam och känd i Sverige som biskop utsänd från Vatikanen.

Råd nummer två: Undvik att bli avslöjad om du är bedragare.

Zemplényi som förutom Sverige, var verksam även i Ungern, Israel och Australien, begick misstaget att han lät sig genomskådas och avslöjas, i samtliga fall för att han djävlades även med människor som inte var särskild glada över att Zemplényi snuvade dem på pengar. Så han hade inte bara Interpol utan även israeliska paramilitära jägare efter sig.

Råd nummer tre: Om du nu blir avslöjad, förneka din skuld så att du slipper bli dömd, slipper hamna i finkan och kan följaktligen ostört fortsätta med dina bedrägerier.

Vill man verka som bedragare i Sverige, behöver man inte ausgerechnet härstamma från Ungern. Svenskar men även andra nationaliteter är lika välkomna. Man kan exempelvis verka inom LL-förlaget, eller Ur och Penn.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

Skriven 2019-12-15

print

Våra samarbetspartners