DAG ÖHRLUND: ”Om jag får ge mina läsare något de tycker är jävligt gott är jag nöjd med det”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ewert Truut är tillbaka! Där korparna skriker är den åttonde boken med en av de mest folkkära kommissarierna i huvudrollen. Den här gången får han ta sig an en rad kidnappningar på det professionella planet och ett utökat menageri med djur på det privata planet. Den forne kattälskaren har numera både hund och papegoja att dras med …

Men Ewert Truut vore ingenting utan Dag Öhrlund. Vi har samtalat med Dag Öhrlund om hans mest kände och älskade kommissarie, om inspirationskällor. teman, snabbmat, gulliga djur, höstens mörka deckartider och vilken litterär figur han helst skulle vilja ta en fika med …

Försöker utforska kriminalitetens olika delar

– Det finns olika teman i dina romaner. Hur valde du temat till senaste Ewert Truut romanen … ?

– Allt är inte mord. Kidnappning eller människorov är ett av de mest allvarliga brotten och – från offrets sida- säkert ett av de mest skrämmande att uppleva. Som kriminalförfattare försöker jag utforska de olika delarna av kriminaliteten och hur de påverkar både offren och vårt samhälle.

Snor från verkligheten

– Jag vet att för proffsen är inspiration bara för amatörer – men händer det ibland att du kommer över något (ser något, hör något) och tänker “det där blir en bra twist i en deckare …”?

– Ofta! Jag lyssnar på mina vänners livsberättelser, tjuvlyssnar på människor på stan, på restauranger, på caféer. Jag snor från verkligheten. Mina många polisvänner berättar spännande och fascinerande historier från sina karriärer, händelser som jag kan låna och skriva in i mina böcker.

Tjänstefel inte inflika samhällsproblemen

– Hur viktigt är samhällsengagemanget i deckare? Går det att göra lika bra underhållning utan den?

– Kanske går det bra för andra att undvika engagemanget. För mig som gammal journalist vore det tjänstefel att inte inflika samhällsproblemen i de böcker jag skriver.

Ewert ett alter ego

– Ewert Truut som karaktär lär vara den karaktär som du skapat som är mest populär bland läsarna (han är i alla fall min favorit) … och han lär också vara den karaktär som är mest lik dig själv …. Hur känns det att vara så populär – i fiktiv form?

– Jag är ödmjukt mycket tacksam över att över hundratusen människor älskar Ewert och vill veta vad som händer i hans liv. Ja, Ewert är mer eller mindre mitt alter ego, och naturligtvis är det en märklig känsla att se reaktionerna, men också kittlande och något som ger energi och iver att skriva nästa bok om honom, hans liv och hans djur…

Undviker läsa skandinaviska kollegorna

– Har du funderat alternativ på vem som skulle kunna passa som Ewert Truut i filmform – eller som dig själv i en biopic? Eller är det bara sånt som läsare filosoferar över?

– Jag har naturligtvis mina tankar och idéer, men behåller dem för mig själv än så länge… (Skratt!)

– Har du fler favoriter än kommissarie Truut i böckernas värld, karaktärer som du tänker “hen vore det trevligt att ta en fika med …”?

– Jag undviker så gott det går att läsa böcker av mina duktiga, många skandinaviska kollegor, för att inte bli för påverkad. Läser mest amerikanskt och engelskt. Min favoritkaraktär är Jack Reacher i Lee Childs romaner.

Lever med Ewert dag och natt

– Har din hjälte någonsin gjort något som överraskat dig? Eller uppvisat karaktärsdrag som överraskat dig? Jag blev lite överraskad av hur pass mycket kattvän – ja, djurvän … som Truut har visat sig vara – det hade jag inte väntat mig första gången jag såg honom – eller läste om honom.

– Jag lever med Ewert dag och natt, i vardag och äventyr. Oftast reagerar han ungefär som jag förväntar mig men ibland – inte minst på natten – vaknar jag till av att han förvånat mig!

Vill skriva om Ewert tills pannan slår i skrivbordet

– Hur många krävande djur kan Truut ha i sitt privatliv – och ändå vara briljant överlägsen på sitt arbete?

– Jag känner att han växer med uppgiften. Till det yttre en bufflig, tjurig man – till det inre en riktig softis som verkligen bryr sig om medmänniskor och den kärlek bara djur kan ge.

– Har du en story arc klar för dig, hur många böcker det kommer att bli om Ewert Truut – eller är det spoilervarning att svara på det?

– Jag vill fortsätta att skriva om Ewert tills den dag jag ramlar framåt och slår pannan i skrivbordet!

Kan inte säga något om film- och tv-planer

– Vilket är nästa steg för Truut? Om du får lov att säga något, utan att det är spoilervarning? Det kan vara inhopp i andra serier, eller nästa egna roman …

– Ewert och hans liv, hans nära och kära, kommer alltid att utvecklas och råka ut för nya saker, det som kallas livet. Det han ställs inför i nästa bok vill jag inte spoila här, men det är ett av de brott jag själv skräms mest av.

– Film och tv-planer … finns det något klart som du får lov att tala om när det gäller dina bokserier?

– Det finns det, men tyvärr kan jag inte säga något om det nu. Film och tv-branschen är oerhört komplicerad, alla diskussioner fram till eventuella beslut är extremt långdragna processer.

Har kommit långt efter med läsning

– Hösten brukar innebära CrimeTime festival och mängder med nya deckare och romaner … Har du själv någon läslista inplanerad som du ska mysa med? Eller rester från sommarens strandläsning som ska avnjutas? Det är alltid kul att höra proffsens bästa tips! Brukar du förresten läsa dina egna böcker också … som nu senaste Truut boken … även om du vet hur det slutar?

– Tyvärr har mitt liv under det senaste året varit så fullt av andra draman att jag kommit långt efter med läsning, jag ska försöka kompensera det i höst och i vinter. Nej, jag läser aldrig mina egna böcker. Ställer för höga krav på mig själv och tycker inte att ens den senaste är tillräckligt bra.

Läsarna var inte intresserade av en vanlig enkel man

– Du är ju väldigt stilsäker om skribent, författare, och ja, du har ju hållit på ett ansenligt antal år .. Men hur hittade du stilen för, och rösten till, Ewert Truut från början? Om det går att minnas …

– Faktiskt blev det ganska enkelt. När jag skrev den förra, mycket framgångsrika serien om Christopher Silfverbielke, bestämde jag och min “medförfattare” Dan Buthler (som var idégubbe men inte var med och skrev) att vi skulle skapa en kommissarie som inte var en klyscha, utan en vanlig, enkel man, lyckligt gift och allt det där. Det visade sig att läsarna inte alls var intresserade av något sådant. Så jag skapade Ewert, en kopia av mig själv. Och Ewert blev – succé!

Överlåter de fina priserna till de ”duktiga kollegorna”

– Det finns många CrimeTime priser (och andra deckarpriser) att vinna. Om det hade funnits “mest folkkära kommissarie” – hade Ewert Truut varit storfavorit att vinna? Eller hur?

– Kanske det. Eller till och med troligen. Men mitt syfte har aldrig varit att få stå på scenen eller vinna priser. I hela mitt liv har jag på ett eller annat sätt jobbat i underhållningsbranschen och det är där jag vill vara. Mina trogna läsare och lyssnare älskar mina böcker och det är det finaste priset jag kan få. Någonstans jämför jag mig med en Big Mac & Co hos McDonalds. Det är kanske inte den finaste maträtten från en restaurang men ibland är det jävligt gott. Och om jag får ge mina läsare och lyssnare något som de tycker är jävligt gott, så är jag nöjd med det. Jag överlåter med varm hand alla de fina priserna till mina så duktiga kollegor!

Läs JPS Medias recensioner av:
DAG ÖHRLUND : 419 TIMMAR
DAG ÖHRLUND : DOM MEDDELAS REDAN I NATT
DAG ÖHRLUND : DEN YTTERSTA RÄTTVISAN
DAG ÖHRLUND : DOMAREN

DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : KEJSAREN
DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : UPPSTÅNDELSEN
DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : GRANNEN

DIVERSE FÖRFATTARE : MORD PÅ BLANKA JULDAGEN

print

Våra samarbetspartners