DAG ÖHRLUND : DOM MEDDELAS REDAN I NATT – samhällssatir blandas med nya mord i ett rasande tempo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Serie: Suzanne Eriks (del 3)
Genre: Deckare
Antal sidor: 370
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-15

Tredje gången gillt. Suzanne Eriks är tillbaka. Och hon är inget offer. Hon är en förövare.

Tjejer kan också vara farliga … Det budskapet bokstavligen hamrade stilbildande Dirty Weekend in, för exakt 30 år sedan. Boken blev även film med Lia Williams i huvudrollen som Bella, en tjej som har “fått nog” och som väljer att bli förövare istället för offer. Det går en rak linje från Dirty Weekend till dagens bioaktuella Promising Young Woman och dussintals mer eller mindre anmärkningsvärda rape-revenge-stories.

Dödar för att hon trivs med det?

Den mest kända svenska tjejen, som väljer att bli förövare istället för offer, är onekligen Lisbeth Salander. Våldtäktsmän, hustrumisshandlare och seriemördare må undkomma rättvisan rent juridiskt – men de undkommer inte Lisbeth Salander. Det stod klart redan i Män som hatar kvinnor.

När David Lagercrantz tog över Millennium-serien berättade han att han funderade på om Lisbeth Salander var god eller ond eller helt enkelt självisk … Kanske är det så att hon själv misshandlar och dödar folk för att hon trivs med det? Hon har ingen hjälteagenda, bara en egen agenda. Vem vet, Lisbeth Salander kanske är psykopat? Men i sådana fall borde hon väl verka mer välanpassad … ?

Retar sig på allt och alla

Någon som verkligen är fullblodspsykopat är huvudpersonen i Dag Öhrlunds nya serie som inleddes med Domaren. Suzanne Eriks retar sig på allt och alla … från att kaffet från kaffeautomaten på jobbet alltid är så dåligt (varför kan vaktmästaren aldrig rengöra automaten ordentligt?), till sin mesige man, som larvar runt där hemma i fula byxor och fixar obligatoriska tacos till fredagsmyset.

Jo, och barnen är också medelmåttiga mesar, sonen är så hopplös att alla hans gener säkert kommer från hennes hopplöse man, bästa väninnan borde ta sig i kragen och sluta dricka odrickbart bag in box vin, överklassföräldrarna i stallet är påfrestande, och varför ska dottern överhuvudtaget rida när det är så dyrt och när hon inte ens är bäst på det … ?!

Både domare och bödel

Listan på irritationsmoment kan göras lång. Men Suzanne försöker göra något åt sin irritation på jobbet i alla fall – hon utser sig själv till både domare och bödel. Suzanne och hennes bästa väninna, som är präst, åker ut på “städuppdrag“. Sist dödade de en ledare för en drogkartell. Allt gick bra. Förutom att väninnan tappade ett kors på platsen och dessutom blev Suzanne tvungen att också “städa bort” två trafikpoliser som råkade komma förbi.

Det står snart klart för läsaren att Suzanne dödar irritationsmoment lite på måfå. Systern, eftersom hon fick för mycket uppmärksamhet av föräldrarna. Trafikpoliserna, eftersom de kom i vägen. En granne, eftersom hon har en finare lägenhet än Suzanne. En älskare bara för att … ja, det är sådant som händer ibland när man har en “dirty weekend” … Olycksfall i arbetet.

Driver med svenska folkhemmet

Det blir allt mer tydligt att Suzanne inte är en avlägsen litterär släkting till Bella i Dirty Weekend eller Millenniums Lisbeth Salander … så mycket som en Serial Mom (lättsam mordkomedifilm med Kathleen Turner) där varje litet irritationsmoment kan vara en inspiration för mord.

Det finns också ett likande drag av satir. Serial Mom driver med den perfekta amerikanska förorten … serien Domaren driver med Folkhemssverige, och Per Albin Hansson ljög som en häst galopperar. Sveriges beredskap var inte god, och Sveriges beredskap är inte god. Den globala brottsligheten är både gränslös och välorganiserad.

Mord får alltid sin lösning

Suzanne inleder någon slags vänskapligt förhållande med den snygging till polis, Peter, som undersöker morden på de båda trafikpoliserna (knarkkungen bryr han sig inte om) … och han hävdar att mord alltid får sin lösning. Suzanne sitter samtidigt och tänker på mordet på Olof Palme, och notan på över en miljard för ett närapå oändligt antal pärmar med värdelöst material … För Sveriges beredskap är inte god. Men pärmar med papper, det kan systemet producera … Suzanne är frustrerad.

Och folkhemmet knakar i fogarna och Susanne fattar inte varför man måste ha tacos bara för det är fredag.

Ewert Truut kommer att kopplas in

Handlingen går i ett rasade tempo, samhällssatir blandas med nya mord, och Suzanne håller på att tappa greppet. Fast det skulle hon aldrig erkänna … Och när Peter erkänner att om han inte löser dubbelmordet på trafikpoliserna så kommer Ewert Truut att kopplas in på fallet, då får till och med en fullblodspsykopat som Suzanne inse att hon är ute på hal is … Ja, Ewert Truut och Suzanne Eriks existerar i samma universum. (Ewert Truut har en egen bokserie av Dag Öhrlund, en mycket sympatisk kommissarie att följa …)

Men vem vet, kanske blir det en crossover roman? Suzanne Eriks och Ewert Truut som huvudrollsinnehavare i samma roman … Det kan slå gnistor om mötet!

Svart komedi med silverkant

Cliffhangerslutet på Dom meddelas redan i natt avslöjar att än har vi förmodligen inte sett det sista av Suzanne Eriks och hennes planer.

Det här är svart komedi med silverkant. Lättsam och driven underhållning som kan tävla med de mest skruvade tv-serierna. Och vem vet … snart kanske vi också får se Suzanne Eriks på “the small screen”? Här finns material till många smutsiga helger!

print

Våra samarbetspartners