DAG ÖHRLUND, mannen bakom Suzanne Eriks, Truut och Silfverbielke: “Det har gått inflation i begreppet “psykopat”, något jag ogillar starkt”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dag Öhrlund, produktiv författare, journalist och fotograf, har många järn i elden. Han är just nu en av Sveriges flitigaste författare av bästsäljande kriminalromaner – och det ryktas om nya filmplaner för några av hans hjältar och antihjältar. I romanen Domaren lanserades antihjälten Suzanne Eriks, och nu släpps nästa del i serien: Dom meddelas redan i natt Det här är en serie som är allt annat än Svensson-lagom.

I författarmötet diskuterar vi attraktionen med utflippade antihjältar som tar ut svängarna, filmplaner, nya bokprojekt och givetvis, kommissarie Ewert Truut …

Har ett underbart fantastiskt liv

– Jag har precis läst klart din senaste bok. Dom meddelas redan i natt – den tredje boken i serien Domaren, med Suzanne Eriks i huvudrollen. Suzanne Eriks är en karaktär som verkligen retar sig på precis allt, från Palmeutredningen (som har kostat över en miljard kronor) till odrickbart kaffe på jobbet, bag-in-box vin, obligatoriskt tacomys på fredagskvällarna, makens fula byxor …
Vad retar du dig själv mest på? Fast om du jobbar hemifrån så undviker du ju kaffeautomater med odrickbart kaffe och kan ha riktiga vinflaskor inom räckhåll …?

– Det finns ingenting i hemmiljön som jag retar mig på. Jag har ett underbart, fantastiskt liv på alla sätt (förutom mina fysiska handikapp med tillhörande smärtor) och jag njuter fullt ut av det. Och ja – jag har alltid bra kaffe och drickbart vin inom räckhåll! Liksom härlig musik, underbara döttrar och massor av kärlek!

Irritation över andra människors uppförande

– Vad tror du att attraktionskraften med serien Domaren är? Att folk tycker det är kul att Suzanne inte attraheras av Svensson-liv och tomtebolycka? Att serien avslöjar sprickorna i folkhemmet? Att berättelsen visar att “Sveriges beredskap inte är god” – i alla fall inte lika god som den globala brottslighetens beredskap … ? Några tankar … ?

– Jag tror inte att det handlar så mycket om hennes syn på privatlivet. Läsarna och lyssnarna tycker förmodligen att hon är rätt hemsk mot sin man och sina barn. Vad det handlar om är hennes irritation över andra människors uppförande – bristen på vanligt hyfs – och utvecklingen i samhället där brottsligheten och bristen på respekt människor emellan ökar alltmer. Det är ungefär samma reaktioner som Christopher Silfverbielke – huvudpersonen i en av mina andra serier – fick: “Han gör vad jag tänker”, som många läsare skrev. Alltför många är trötta på den tråkiga utvecklingen i samhället och känner kanske också ett svek från politiker som står för mer snack än verkstad.

Försöker sälja in tv-serie om Domaren

– Hur många böcker har du planerade för Suzanne Eriks? Och kommer det – vilket det hintas om i Dom meddelas redan i natt – att bli en crossover roman mellan Suzanne Eriks bokserie och Ewert Truuts bokserie? Vi gillar ju alla Truut!

– Jag planerar sällan något exakt antal. När det gäller Suzanne Ericks har jag lyxproblemet att fortsätta skriva om henne, eller att börja en ny serie om en annan, mycket stark kvinnlig karaktär – det riktigt kliar i mina fingrar! En viktig faktor i beslutet är att ett av Sveriges största filmbolag nu arbetar hårt med att försöka sälja in en tv-serie om Suzanne – jag håller tummarna, och vi får se hur det går. De har skrivit en pitch för två säsonger till att börja med, och de har spelat in en spännande trailer!
Jag har heller inte planerat någon renodlad crossover med Suzanne och Truut, men tycker att det är roligt att de stöter ihop ibland, precis som när jag stöter ihop med Ewert…

Inflation i begreppet psykopat

– För exakt 30 år sedan publicerades boken Dirty Weekend (den blev senare film med Lia Williams i huvudrollen som Bella) som idag räknas som ett “stilbildade feministiskt verk” – och en föregångare för alla dagens rape-revenge stories, som den nu bioaktuella Promising Young Woman och Lisbeth Salander historierna. När David Lagercrantz tog över Millennium serien spekulerade han på ett bokseminarium om utifall alla i släkten Salander är psykopater, inklusive Lisbeth, som blivit feministikon och världskändis. Är hon en hjälte eller en psykopat som bara dödade för att hon gillade det … Det har i och för sig gått inflation i att använda ordet psykopat. Tror du att det ordet kan användas även om Lisbeth Salander?

– Ja, det har verkligen gått inflation i begreppet “psykopat”, vilket jag ogillar starkt. Jag har under tio år, med hjälp av två överläkare i psykiatri försökt lära mig vad psykopati innebär, och ju mer jag lär mig, desto mer komplicerat blir det. Människor i gemen springer gärna omkring och säger att deras chef, eller någon annan de inte tycker om, är psykopat, vilket säkerligen ofta är helt fel. Psykopati är ett mycket komplicerat tillstånd, och ett av de få som psykiatrin inte rår på. Dessutom är det ofta ingrediensen i en cocktail där olika diagnoser och tillstånd blandas. Jag brukar inte uttala mig om andra författare eller deras karaktärer, men i det här fallet ska jag göra ett undantag eftersom du frågar. Svaret blir: Nej, jag tror verkligen inte att Lisbeth Salander är psykopat!

Trivs alldeles utmäkrt med att skriva själv nu

– Både Bella (Dirty Weekend) och Salander (Millennium) har blivit feministikoner – tror du att det kan hända även Suzanne Eriks?

– Ingen aning, men jag håller verkligen tummarna!

– Vilket perspektiv är roligast att skriva? Har du några favoritkaraktärer att skriva eller att “hänga med” när du skriver? Jag gillar ju Truut – men vem vet, du kanske gillar någon av birollerna bäst …

– Det mesta, och de flesta karaktärer, är roliga att skriva. Men Ewert Truut är ju mitt alter ego och jag mår som bäst när jag får skriva honom!

– Du har ju skrivit både solo och i parkonstellationer. Nu är du solo igen med Suzanne Eriks … Vad är roligast? Vad finns det för fördelar och nackdelar när det gäller utmanande bollplank kontra att själv ha full kreativ kontroll Har du några fler samarbeten på gång?

– I det samarbete jag hade tidigare, stod min dåvarande medförfattare för många av idéerna men det var jag som skrev allt. Nu trivs jag alldeles utmärkt med att skriva själv. Jag bollar med både en dramaturg, min förläggare, min redaktör, goda vänner och får en del glada tillrop från mina läsare och lyssnare, idéer som kan utvecklas och bli verklighet förr eller senare. Men det är faktiskt praktiskt att ha full koll på arbetet själv och att kunna fatta de beslut som krävs.

Research viktig och rolig del av arbetet

– Hur mycket research gör du på ett ungefär inför en bok? Tidsmässigt? Volymmässigt? Hur mycket blir användbart och hur mycket finns som bakgrund i ditt eget huvud? En hel del experter tackas på slutet av boken …

– Oj, det är svårt att avgöra hur mycket tid jag lägger ner på research, men det är en hel del. Researchen är en oerhört viktig – och rolig – del av arbetet. Jag har ett helt gäng experter – inom alltifrån flyg och djur till polisarbete, vapen, narkotika och juridik – omkring mig och frågar hellre en gång för mycket än en gång för lite för att vara säker på att fakta blir korrekta. Som gammal journalist är jag nyfiken och tycker att det är spännande att få titta in hos andra yrkesgrupper och se hur de jobbar och vilka problem de ställs inför.

Inspirerad av tv-serier

– Vad är dina främsta inspirationskällor när du skriver? Det kan vara allt från verkliga saker till gamla favoriter inom deckar-/thrillergenren valfritt medium … eller nutida deckarkollegor eller cool musik för att hitta rätt tempo i skrivprocessen …

– När jag intervjuade Janne Guillou om detta, sa han: “Inspiration är för amatörer, vad det handlar om är att sätta sig och få ner skiten på papper”. Jag är böjd att hålla med honom, att gå och vänta på någon gudomlig inspiration har aldrig funkat för mig. Idéerna och skrivlusten kommer när de kommer, men jag arbetar hårt med noggrann synopsis och arbetsdisciplin. Om jag bara flummade runt så skulle det aldrig bli några böcker.

– Jag kan inte lyssna på musik när jag skriver, det måste vara tyst omkring mig. Därmed kan jag inte heller, som många kolleger, sitta på kaféer och skriva. När det gäller deckarkolleger så undviker jag att läsa något svenskt, eftersom jag inte vill bli påverkad. Jag läser en hel del amerikanska deckare, några engelska, franska och spanska. Men jag kan inte påstå att jag blir speciellt inspirerad av dem, det är mest en fritidsnjutning. Däremot ser jag väldigt många tv-serier och där lär jag mig en hel del, framförallt om hur man bygger intressanta karaktärer.

Fascinerande att studera kriminalfall

– Uppföljare och nya projekt … Finns det något som du kan avslöja redan nu? Om dina framtidsplaner?

– Det är alltid nya böcker på gång i hjärnan. Nya Truut blir det förstås och som sagt – antingen fler Suzanne Eriks eller en serie om en annan, tuff tjej. Dessutom har jag ett par “icke-deckare” i hjärnan, men när ska jag hinna med allt …?

– True Crime är trendigt. Hur är ditt eget förhållande till den omdebatterade True Crime genren?

– Jag skrev ju en omfattande dokumentärbok som heter Brott i Sverige. Under ett år åkte jag runt i Sverige och studerade tolv kriminalfall som jag tyckte var intressanta. Jag intervjuade inblandade personer och läste in över 7 000 sidor förhör och protokoll innan jag skrev. Det var oerhört fascinerande, och jag skulle gärna göra en sådan bok till, men det är tyvärr alltför tidskrävande och det skulle innebära att jag inte hann skriva fler kriminalromaner under tiden, vilket vore oerhört synd.

Att utveckla det man tycker genom en karaktär

– Den svenska deckargenren har länge haft ett starkt samhällsengagemang och tar ofta upp aktuella frågor. Hur viktigt är det för dig … ?

– Superviktigt! Jag har försökt lägga in allvarlig samhällskritik i väldigt många av mina böcker, och som gammal journalist tycker jag att det vore tjänstefel att inte göra det, när man som författare har förmånen att bre ut sig och utveckla det man själv tycker, om än genom en karaktär i en bok. Både Suzanne och Ewert Truut har ju väldigt bestämda åsikter om företeelser i samhället.

Har 40 olästa böcker att ta tag i

– Sommartider är lika med lästider! Om du skulle göra en fem-i-topp eller tio-i-topp lista på din sommarläsning … hur skulle den se ut?
Ska du återuppleva några egna klassiker, för framtida inspiration? Eller läsa deckarkollegor?

– Nu skäms jag en aning. Under det senaste året har livet och jobbet kommit emellan väldigt mycket och jag har varit alltför dålig på att läsa. Nu har jag en hög med säkert 40 olästa böcker att ta tag i. Dessutom har jag nyss fått en Storytel Reader och är nyfiken på att ladda ner e-böcker och ta med den lilla smidiga apparaten i väskan när jag ska ut och resa. Så – jag lovar att skärpa mig men någon lista kan du inte få. Det enda jag kan säga är att min favoritförfattare Lee Childs nya bok står först i tur!

– Tack så mycket för din tid! Och tack för en underhållande serie!

– Så lite så, och – stort tack för en rolig intervju!

Skriven 2021-06-16

Läs JPS Medias recensioner av:
DAG ÖHRLUND : DOM MEDDELAS REDAN I NATT
DAG ÖHRLUND : DEN YTTERSTA RÄTTVISAN
DAG ÖHRLUND : DOMAREN
DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : KEJSAREN
DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : UPPSTÅNDELSEN
DAN BUTHLER & DAG ÖHRLUND : GRANNEN

print

Våra samarbetspartners