CAMILLA BRINCK om sitt författarliv: “Jag får inspiration från precis allt. Att vara storyteller är inget jobb utan en livsstil”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Från DJ till bästsäljande författare! Camilla Brincks inneboende möss, Musse och Helium, figurerar just nu i Sveriges mesta, bästsäljande, mössiga äventyrsserie. Succé som ljudbok, succé som inbunden serie. Första delen i den nya serien förgyllde sommaren, liksom Musses och Heliums egen spin-off – en dagbok full av aktiviteter och pyssel. Nu är Camilla Brinck klar med det första utkastet till den andra boken den nya serien. Vad som händer i sedan? Det för vi veta våren 2022. Men vi har försökt luska reda på så mycket som möjligt om de berömda mössens hemligheter och framtidsplaner!

Ny serie lanserades lagom till sommaren

-Vi har följt Musse och Helium länge! Närmare bestämt sedan 2016 … Vilket innebär att det är femårsjubileum i år! !!! Har du firat?!

– Oj, har det gått så snabbt! Nej det har jag inte gjort men nu ska jag se till så att jag och mitt team gör det. Tack för påminnelsen!

– En ny fin Musse och Helium-serie lanserades lagom till sommaren med nya äventyr i en ny värld! DET är värt att fira! Musse och Helium letar efter sina föräldrar som försvunnit någonstans i Människovärlden (alltså vår värld) … I den förra serien avslöjades det att dina inneboende möss, Musse och Helium, i själva verket är prins respektive prinsessa i en annan värld, Djurvärlden, som de är ansvariga för. Nu visar det sig att vår värld, Människovärlden, är minst lika full av magi … Livet är underbart!

– Är du själv bra på att spana efter fantastiska saker i vardagen?

– Absolut! Jag ser en massa magiska tecken. De kan dyka upp i stort sett överallt. I marken ser jag ofta former som liknar hjärtan, efter regn eller smuts som trampats ner. Jag pratar ofta med fåglar och smådjur. Om man tar sig tiden så får man fantastiska möten med naturen!

Humorn och kärleken är det bästa

– Hur är det att vara sambo med två busiga möss?

– Underbart! De är ju så otroligt gulliga! Men de är också väldigt busiga, så jag kommer ofta hem till ett inferno av massa sönderklippt, eller rivet papper som de älskar att bygga små gångar på golvet i. Det bästa med att få bo ihop med Musse och Helium är all den humorn och kärleken som jag får ta del av. De är riktigt roliga och omtänksamma. Jag är en lyckligt lottad människa som får ha dem i mitt liv!

– Vilken är den galnaste (eller finaste) färg de valt ut till ditt hår? Den rosenröda färgen som du har i den nya boken är verkligen något alldeles extra – du ser ut som en drottning, som de röda rosornas drottning i Underlandet!

– Tack! Min favorit är den knallrosa eller lila färgen. Den gillade jag väldigt mycket. I början färgade jag mitt hår i de olika färgerna, men nu har jag gått över till att använda mig av olika peruker istället. Det är både bättre för håret och går så mycket snabbare. På ett kick så kan man byta utseende!

Bereder sig på att skriva tass-autografer

– Katten Sigge har också en framträdande roll i äventyren – och vad vi vet lever han undercover som vanlig huskatt i din närhet. Har Sigge krävt något honorar för sin roll i böckerna? Typ torkad fisk eller en skål med laktosfri grädde …? Bereder han sig på att skriva tass-autografer till vilda fans?

– Vilken kul fråga och det stämmer faktiskt! Hans krav från början var att han får torkad fisk varje lördag och kattsoppa, lite då och då. Han älskar kattsoppa … (Skratt!). Han har även tränat på att signera böcker och annat med tass-autograf. Han får däremot inte vanlig grädde eller mjölk då katter inte tål laktos, så det ska man aldrig ge katter eller andra djur, som igelkottar osv. Då måste man köpa special mjölk och grädde. Det är en bra sak att lära ut!

Älskar Fredagsmys och godisbilar

– Apropå grädde … Det äts och dricks en hel del mellan varven, det blir verkligen feelgood-myspys. Även om mössen och katten Sigge inte har samma idé om vad som är en god måltid. Vad fixar ni själva för fredagsmys tillsammans (när det inte är äventyr på gång) – och handen på hjärtat … hur gott är det egentligen med ostbågar med brunsås? (Musses favoriträtt).

– Åh! Fredagsmys är fantastiskt! Jag älskar godisbilar, så det köper jag. Men innan dess så äter jag gärna grönsaker och Chicken Tikka Masala, en indisk maträtt. Den är jättegod! Musse och Helium äter kokt broccoli med smör och salt på. Det är väldigt viktigt att den kokas i salt också, annars smakar den inte lika gott. Sedan blir det ostbågar med brunsås. Och brunsåsen kan variera. Ibland så är det vanlig brunsås, faktisk inte alls så dumt, men ibland doppas ostbågarna även i chockladsås, den är ju också brun! En brun sås!

Musikbakgrunden har hjälpt i skrivandet

– Böckerna började som ljudböcker och är mycket bra som högläsningsböcker – bra och skojiga dialoger, massor av kul röster att göra, och många ordvitsar … Du har musikalisk bakgrund, tror du det hjälper med ditt gehör när du skriver?

– Min muskbagrund har absolut hjälp mig i mitt skrivande, mer än jag från början förstått. På samma sätt som man bygger upp en låt för att få publiken att vilja fortsätta att lyssna, så bygger man upp en story. Allt handlar om dramaturgi, att få lyssnaren eller läsaren att vilja fortsätta lyssna eller läsa. Man har ett intro, sedan kommer versen = berättartexten i böckerna, sedan kommer bryggan i en låt, och det är uppbyggnaden som ska leda oss till refrängen. Samma i berättarform, då bygger jag upp spänningen till någon stort som ska hända = refrängen i låten.

– Och efter refrängen så måste vi landa lite igen för att orka fortsätta att läsa, så då landar vi i vers två och på det sättet fortsätter det. Man skulle inte orka lyssna på en låt som bara byggde på en refräng genom hela låten, det skulle bli för intensivt. Detsamma gäller när vi läser. Vi vill ha en fin balans mellan spänning och berättande, mellan lugnt och snabbt tempo.Skapandeprocesserna när det gäller musikskrivande och bokskrivande är faktiskt väldigt lika varandra. Därför kunde jag detta med att skriva böcker utan att ha studerat det. Det är en känsla som jag har inbyggd i kroppen, ren magi om du frågar mig.

Camilla Läckberg hjälpte till att leta efter illustratörer

– I tryckt form (jämfört med ljudböcker) tillkommer härliga, färgglada bilder … Nästan lite manga/anime stil (vilket vi älskar – vem gillar inte Hamtaro?) Hur hittade du illustratörerna? Bra bilder förhöjer ju verkligen upplevelsen. Även om ljudupplevelsen inte ska förringas så klart!

– När jag skulle börja med Musse och Helium, så hade jag noll erfarenhet av hur det skulle gå till. Hur och var finner jag någon som kan rita det jag ser i mitt huvud? För jag visste ju exakt hur de såg ut! Så jag hörde av mig till Camilla Läckberg och bad henne om råd. Hon tipsade mig då om att gå ut och googla på olika illustratörer på nätet och när jag hittade någon som hade den stil som jag gillade, så skulle jag maila den personen och fråga om hen ville jobba med mig. Så det gjorde jag, och på den vägen har jag hittat mina illustratörer!

Vill alltid att allt ska hända NU

– Den som väntar på något gott väntar ALLTID för länge brukar jag säga (ja, redan innan Musse sa det i det senaste äventyret!). Varför ska man vänta på bra saker?

– Att behöva vänta på något bra är verkligen en blandning mellan … Åååå va tråkigt … Ååå nu börjar det närma sig, jag längtar … till, Åååå idag händer det, JIPPI!! Jag själv är en person som alltid vill att allt ska hända NU. Om jag vill ha något så vill jag ha det NU. Om jag ska göra något, så vill jag göra det NU! Och så vidare … Men det är inte alltid lika kul att allting alltid händer nu, för då hinner jag aldrig längta och tro det eller ej, även om jag till en börjar tycker att det är såååå tråkigt att vänta på något kul, så uppskattar jag det mer om jag får vänta ett tag. Så jag har lärt mig att allt inte behöver hända här och nu, utan att behöva vänta och längta är något bra. Men inte alltid … (Skratt!)

Finns inget slut på Musse och Helium

– Vet du hur många Musse och Helium böcker det kommer att bli och när vi kan förvänta oss fortsättningen på cliffhangerslutet? Öde ö – all bets are off tv-serien Lost, släng dig i väggen!

– (Stort skratt!) Just nu finns det inget slut på hur många böcker Musse och Helium kommer att vilja släppa. Men det vi vet just nu är att bokserie två innehåller fem böcker totalt, så fyra böcker återstår av den serien!

– Har du själv fyllt i Musse och Heliums dagbok ?! – Den är verkligen jättekul och pysslig! Vad hade du mest kul med i sådana fall … ?!

– Ja, jag fyller i den varje dag! Det jag verkligen gillar med den boken är att den påminner mig om hur jag mår och jag får reflektera och fundera över vad jag kan göra för att må bättre eller öva på att vara tacksam över allt jag har. Sedan gillar jag också pysslet, jag har svårt att välja något där, jag tycker att allt är kul!

Karaktärerna har själva valt vilka de är

– Helium är smart och modig, hennes bror Musse är lite fåfäng, modemedveten och bra på att pyssla … Det skapar en bra dynamik. Hur väljer man som författare vem som ska få vissa förmågor och hur de ska komplettera varandra …?

– Det kan låta konstigt, men i mitt fall så är det karaktärerna själva som valt vilka de är. De är så levande för mig att de talar om vilka de är och hur de är. Det är som att Musse och Helium och deras vänner, har saker som de vill förmedla till barnen och de har valt mig som kanal, att det sker via mig.

– Om du skulle ta en egenskap var från Helium, Musse och Sigge – vilka skulle du välja? Sigge är ju expert på klättra uppför stupränna – DET är ju en praktisk egenskap …

– Ååååå … då skulle jag nog vilja ha lite av Heliums klokhet, att tänka först och agera mindre direkt. Jag är nämligen väldigt lik Musse när det kommer till det. Sedan skulle jag nog vilja ha ännu mer av Musses mod att alltid fråga när man inte förstår något. Han ger sig ju inte förrän han förstår och det gör han ju såååå rätt i! Och sist men inte minst, det skulle ju inte skada att bli lika smidig som Sigge. Att kunna hoppa upp på saker som är 3-4 gånger högre än sig själv, helt utan problem skulle inte vara fel!

Älskar alla karaktärerna

– Av alla karaktärerna i Musse och Helium serien – vilka är dina favoriter (får man förresten ha favoriter?) och ta gärna några från den nya serien! Min favorit är den goda duvjägarkycklingen från den förra serien – må hon komma tillbaka och sparka fjäderrumpa i detta äventyr!

– Jag älskar ju verkligen alla karaktärer på helt olika sätt, men i den nya serien så är det svårt att inte tycka lite extra om Stortrut. Han är så klumpig, och ensam, men ändå så modig och sååå snäll. Han har ett hjärta av guld och är väldigt rolig. Han får mig att skratta högt!

Skapar en egen värld i huvudet

– Inspirationskällor … vad inspirerar dig när du skriver? Det kan vara allt från gamla minnen och barndomsklassiker till musik som du lyssnar på för att få rätt tempo i berättelsen.

– Jag brukar i och för sig ofta tänkta på Narnia när jag läser, i och med att det finns en mellanvärld (som i Min morbror Trollkarlen) och en massa olika världar – och bäst av allt: talande djur! Leve modiga möss som Ripipip! Vem gillar inte fabler? Redan de gamla grekerna … Och så vidare …

– Jag får inspiration från precis allt! Att vara författare och storyteller är inget jobb utan en livsstil. Från det att jag vaknar tills dess att jag går och lägger mig så matas vi alla av massa intryck, det som skiljer oss som valt att skapa egna världar och berätta om dem är att vi ser världen på ett helt annat sätt än de flesta andra. Om jag går förbi en papperskorg så är det inte bara en papperskorg för mig, utan någons hem. Vem bor där i tro? Ser jag ett spår i sanden, som kan se ut som om någon dragit en pinne genom den, så blir jag besviken över att jag missat sandloppe-racet som tydligen gått av stapeln just precis där, utan min vetskap!
– Jag skapar en helt egen värld i mitt eget huvud och får inspiration från vad som händer i mitt liv och allt jag ser och hör. Så vardagen, filmer, musik, vänner, bekanta, allt!

Vill även att vuxna ska tycka det är kul

– Favoritgnagare! Har du några favoritgnagare i världen – förutom Musse och Helium (så klart!)? Våra är Brambly Hedge (Björnbärsstigen) som jag växte upp med (Jim Broadbent hade en underbar uppläsningsröst!), den modige musen Ripipip i Narnia), den japanske hamstern Hamtaro, kaninen Snowball (härlig röst av Kevin Hart i Husdjurens hemliga liv), The Tailor of Glouchester (möss + katt = vänskap! … i alla fall så småningom … och mössens goda gärning att sy och hjälpa till “plankades” rätt av till Walt Disneys Askungen …) och givetvis Two Bad Mice… snyggt tecknade av Beatrix Potter. Men de båda busmössen trashar allt i sin väg, så du bör kanske inte introducera dem för Musse och Helium … !

– Håll i dig nu: Jag har faktiskt varit väldigt dålig på att läsa böcker över lag. Jag är ju så lik Musse och har alltid haft svårt att sitta still och varva ner. Därför ville jag, när jag började skriva Musse och Helium, skapa en värld för “lilla Camilla”, som hade svårt att sitta still. Så tempot måste vara rätt högt, för annars tröttnar hon, och så måste hon ha massa magiska bilder som hon kan drömma sig in i. Sedan skriver jag även för stora Camilla, även hon måste vara nöjd, då jag vill att även de vuxna ska tycka att det är kul att läsa Musse och Helium. Jag vill ju skapa kvalitetstid mellan barn och vuxna och då måste det vara kul för båda. Det är mitt mål. Så om inte både lilla och stora Camilla gillar det, då ryker det! Då får jag skriva om!
– Men nu måste jag ju helt klart kasta mig över alla dina fina tips av bra böcker. Tack!

Besöker magiska platser varje dag

– Musse är ju ett klassiskt möss-namn (typ Musse Pigg) men Helium … är så coolt. Ovanligt. Har det med hennes röst att göra?

– Japp! Enbart för att hon låter som om hon har andats in helium! Men det är absolut inget ni ska prova på hemma, eftersom det inte är bra för stämbanden! Det går lika bra att härma hennes ljusa röst live!

– Musse och Helium-böckerna är fulla av fina miljöer. Har du några favoritplatser själv? Egna smultronställen som du brukar besöka? Hur semestrar man bäst tillsammans med möss? Besöker en ostbågefabrik och har med brunsås?

– Tack för idéen, jag måste ju besöka en ostbågefabrik! Visingsö är ju ett smultronställe där jag skriver mycket av böckerna! Det är lite som Musses och Heliums alldeles egna magiska ö … Men sedan besöker jag ju en massa magiska platser varje dag, tack vare min fantasi, så jag får den stora äran att besöka platser dit de flesta inte kommer, som Djurriket, Zoodalien och Bulldozers Ö … som ni i bok två, i den andra serien, får veta vad den heter!

– Det låter som att mycket spänning ligger framför oss! Tack!

– Tack för en mycket rolig intervju, och tack för att ni följer med på Musse och Heliums äventyr! Musse och Helium hälsar med en stor kram!

Skriven 2021-08-23

Läs JPS Medias recensioner av:
CAMILLA BRINCK : MUSSE & HELIUM DEN HEMLIGHETSFULLA VÄRLDEN
CAMILLA BRINCK : MUSSE & HELIUM DAGS ATT SOVA
CAMILLA BRINCK : MUSSE & HELIUM DEN SISTA KAMPEN

print

Våra samarbetspartners