CHRISTOFFER HOLST, mannen bakom Cilla Storm struntar i samhällsfrågorna: “Jag vill skriva underhållning. Det har jag alltid velat!”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Cilla Storm har tagit deckarvärlden med storm! Fyra böcker. Fyra årstider. Massor av feelgood. Cilla Storm har påtat i den nyförvärvade koloniträdgården, jobbat med manus till sin true crime podd och löst en rad mysterier. Hur mycket som än händer så finns det alltid tid för att avnjuta ett glas gott vin med vännerna och att dra nytta av ännu en matlagningslektion från bäste vännen och krögaren Zacke. Allt avslutas med Gröna, sköna vårvindar. Nu är det dags att ta farväl av Cilla Storm …

Författaren Christoffer Holst berättar här om tiden med Cilla Storm, om sina egna feelgoodtips, om sin egen fascination för true crime, om dubbellivet som förläggare och författare, och om sina egna pärlor.

Finns en trovärdighetsgräns

– Jag har verkligen gillat din serie om Cilla Storm och den senaste volymen kastade jag mig över med både entusiasm och vemod. Entusiasm eftersom det är den sista efterlängtade delen i serien, vemod eftersom det är den sista delen i serien … Har du känt dig frestad att skriva en längre serie, eller är fyra perfekt, som delarna i Vivaldis De fyra årstiderna … ?! Det finns kanske en trovärdighetsgräns för hur många mord en kriminalreporter och poddmanusförfattare kan snubbla över …?!

– Från början visste jag inte ens att det skulle bli en serie, för jag hade aldrig skrivit en serie förut! Tidigare har jag alltid tänkt att det måste vara tråkigt att bara skriva om samma människor år efter år, men när jag väl lärde känna Cilla Storm och hennes vänner så ändrade jag mig kvickt. Jag ville inte släppa dem! Jag målade in mig lite i ett hörn också, i och med att det blev en årstidssvit … Så just nu så har jag lämnat den här serien. Men man vet aldrig om någon av karaktärerna dyker upp i framtiden!

True Crime måste göras på rätt sätt

– True crime är Cilla Storms levebröd. Den enes död, den andres bröd … Hur är ditt eget förhållande till den omdebatterade true crime genren? Att göra underhållning av andras sorg och olycka är inte alldeles okomplicerat, vilket man bland annat upplevde i den SVT aktuella Morden vid kustvägen

– Jag är absolut ett stort fan av true crime – både när det gäller böcker och poddar och tv-program. Vår fascination för ond bråd död är knappast något nytt – för tvåhundra år sedan hade vi offentliga avrättningsplatser. Men det måste göras på rätt sätt. Och jag tror tiden är en faktor – att beskriva ett femtio år gammalt mord är enklare och mer riskfritt. Så pass lång tid har gått att man kan skildra händelserna utan att det känns för påträngande. Att skriva om nutida mord är svårare, och mycket mer brännbart. Som tur är alla mina ”true crimes” fiktiva i böckerna. (Skratt!)

Storyn ska handla om andra saker än läggning

– Det känns som om du har prickat helt rätt med ALLA trender i Cilla Storm serien, från trädgårdsodling och kolonilotter till vinprovning och matlagning … Medvetet, eller råkar du själv vara intresserad av allt som är trendigt i dag … ?

– (Skratt!) Vin och matlagning är helt och hållet mina egna intressen, och de är en naturlig del i alla mina böcker. Jag har dock inga gröna fingrar alls, men jag älskar koloniområden eftersom de är så mysiga. Och jag gillar tanken på många människor på liten yta. Så det blev en naturlig spelplats för en deckare.

– En sak som jag retat mig på i alla tider, från gamla Hitchcockfilmer och fram till dagens deckare och thrillers är att en HBTQ+ person sällan får vara med i mainstream alster och när hen inkluderas är det som
A) offer
eller
B) mördare
eller
C) både och …
Ja, jag har varit rosenrasande på detta sedan barnsben … så jag eldar upp mig här! Jag älskar ditt par Zacke och Jonathan för att de är ett så “vanligt Svensson par” (fast med sina egna egenheter så klart) och att de är ett i grund och botten lyckligt och funktionellt par. Det är så ovanligt i mainstream underhållning i allmänhet och i deckare och thrillers i synnerhet att sådana karaktärer får vara med …
Är det något du som själv medvetet har planerat att få med, för att gå mot strömmen, är det en lycklig slump, har du inspirerats av verkliga eller fiktiva förlagor … “What’s the story behind Zacke & Jonathan”?

– Min tanke har nog alltid varit att skildra HBTQ+-människor utan att sexualiteten har något med intrigen att göra. Inte för att det är något fel med det, utan för att det är gjort en miljard gånger. Homosexuella människor steker också köttbullar och skjuter upp deklarationen! Storyn ska handla om andra saker än deras läggning!

Hämtar inspiration från resor och platser

– Resor … är något som vi inte har varit bortskämda med på sistone. Men det reses en del i Cilla Storm deckarna. Från mysig stuga i fjällen till vinprovning i Cornwall … Vilket är ditt eget favoritresemål … “hemester” eller något exotiskt?
Som alltid … jag gillar Zacke. Och att han slår ett slag för det kulinariska Storbritannien och Cornwalls viner … De är så fina! Jag är uppvuxen i Devon, “next door to Cornwall”, så … det känns nästan som hemester.

-Jag hämtar oerhört mycket inspiration från resor och platser – jag skulle säga att det är det som inspirerar mig mest i skrivandet. Och även om jag älskar att resa utomlands så gillar jag hemester också! Eller snarare att ta bilen två timmar från Stockholm, till någon mysig liten ort och checka in på ett pensionat. Upptäcka de lokala restaurangerna och promenera längs gamla vackra hus. Jag åker på minst två skrivresor om året!

Inte bara författare, även förläggare

– Vad svänger du själv ihop om du ska imponera på någon … ? Skulle du kunna bräcka Zacke i en cook-off?

– En italiensk vegetarisk ragu, på aubergine och rosmarin. En mustig rätt med mycket rödvin och al dente-kokt pasta till. Dock tror jag Zacke kan mycket mer än jag i köket … !

– Du är inte bara författare utan även förläggare … Hur går det att kombinera de två rollerna? Det är inte alldeles vanligt. Senast vi sågs live så var det på lanseringen av en helt ljuvlig bok av David Nicholls – översatt av förläggaren Pia Printz som grundade Printz publishing. Översättare och förläggare är kanske en något vanligare kombination …

– För mig innebär det mest att hela livet handlar om böcker. (Skratt!) Men att jobba med någon annans böcker är helt annorlunda mot att jobba med sina egna. Som förläggare måste man inte bara tänka med hjärtat utan också med hjärnan – mycket handlar om ekonomi, planering och att spana trender. I författarskapet handlar det bara om vad jag själv vill skriva, vilka världar jag själv vill bygga upp.

Vill skriva underhållning

– Den svenska deckargenren har länge haft ett starkt samhällsengagemang och tar ofta upp aktuella frågor. Hur viktigt är det för dig?

– Fullkomligt oviktigt! (Skratt!) Jag vill skriva underhållning, det är det jag alltid har velat göra! Maria Lang brukade hävda att deckare ska vara eskapistiska, och inte handla om samhällsproblem. Jag skulle inte dra det så långt, sådana deckare fyller en viktig funktion. Men jag vill inte skriva dem. Jag vill ta mina läsare på en resa, bort från vardagen och dystra nyheter. Att de får fly verkligheten är det viktigaste för mig.

Fristående feelgoodroman

– När det gäller inspiration … vad har du för inspirationskällor? Det kan vara allt från verkligheten och egna minnen och erfarenheter, media och nyhetsrapportering, till deckar-och-thriller favoriter i valfritt medium från barndomen eller deckarkollegor som inspirerar … förutom den eminenta Maria Lang!

– Resor ger mig massor av inspiration! Att byta plats gör något med hjärnan! Men jag gillar också att läsa fackböcker och att lyssna på poddar. Ibland kan man haka fast i ett ämne och känna – det HÄR ska ju boken handla om!

– Har du någon ny serie på gång efter Cilla Storm … antingen feelgoodcrime eller ren feelgood?

– Nästa vår släpper jag en fristående feelgoodroman som handlar om krogbranschen, både idag och på 1980-talet. Det är en kul bok att skriva, men också väldigt svår. Och så håller jag på att forma en ny mysdeckarserie, som jag ska börja skriva på i sommar!

Mycket sommarläsning att rekommendera

– Sommartider brukar vara synonymt med mysläsning. Du är säkert expert på sådan, på grund av ditt jobb och dina kontakter … Om du skulle göra en fem-i-topp lista på sommarläsning … hur skulle den se ut? Cilla Storm borde vara med … Påta i trädgården och lösa mysterier passar som sommarläsning och Gröna, sköna vårvindar kvalar in på min rekommendera lista!

– Oj, vad svårt det är att välja! Det finns mycket bra att rekommendera. Men om jag skulle tipsa om fem mysiga böcker att läsa i sommar skulle det vara Tistelhonung av Sara Paborn, Familjereceptet av Veronica Henry, Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc, Save me the plums av Ruth Reichl och Solsken och parmesan av mig själv – om man gillar italiensk mat och oväntad vänskap!

– Vem gör inte det? Jag sätter upp parmesan på inköpslistan direkt! Ha en fin läs-och-skrivsommar!

– Tack!

Skriven 2021-06-14

Läs JPS Medias recensioner av:
CHRISTOFFER HOLST : GRÖNA SKÖNA VÅRVINDAR
CHRISTOFFER HOLST : KALLA, VITA VINTERNÄTTER

print

Våra samarbetspartners