Svensk musik på film – från ABBA till Gyllene Tider

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sommartider hej hej… Så många svenska musikaliska ikoner har fått sina egna filmer. Nu är det Gyllene Tiders tur med Sommartider – Filmen om Gyllene Tider.

Filmen om det berömda bandet från Halmstad går upp på bio mitt under heta juli månad och visst kan du passa på att ladda upp hemma med en eller flera filmer om och med svensk musik.

Ted – För kärlekens skull (2018) (Regi: Hannes Holm)

Sol, vind och vatten … somriga låtar, lätta som fluffiga moln, sånger som har klippkort till Allsång på Skansen vartenda år. Men Ted Gärdestads eget liv var långt ifrån soligt och fluffigt. Det blir mest tragiskt, trasigt  och olyckligt i denna biopic … vars musikaliska toner går stick i stäv med svärtan i berättandet. Massor av svenska kändisar passerar revy … Björn Borg, ABBA, Stikkan Andersson, Janne Schaffer, Povel Ramel … och mest porträttlik av dem alla: Niklas Strömstedt  i rollen som sin pappa Bo Strömstedt…

Monica Z (2013) (Regi: Per Fly)

Gudomlig sångerska, gudomligt gestaltad. Jazzlegendar är bara förnamnet!
Ja, visst tar sig filmen stora friheter med sanningen, bland annat med vem som kom på vad i musiken (inte så populärt bland upphovspersonerna) men visst katten svänger det.

Cornelis (2010) (Regi: Amir Chamdin)

Musikern Cornelis Vreeswijks stormiga liv gestaltas av Hans Husby … som även han gick bort alldeles för tidigt. Frågan är nu: Vem ska spela Hans Husby när det blir dags för biopic om Hank von Helvete?

Känn ingen sorg (2013) (Regi: Måns Mårlind & Björn Stein)

Absolut ingen Håkan Hellström biopic, men filmen är fullpackad med fin Håkan Hellström musik.

Mamma Mia! (2008) (Regi: Phyllida Lloyd)

Den ultimata ABBA-filmen som inte handlar om ABBA. Hitkavalkad är bara förnamnet … Omöjligt att sitta still, omöjligt att inte tralla med i refrängerna…

ABBA: The Movie (1977) – Lasse Hallström

Lasse Hallströms mockumentär, gjord under ABBA:s Australienturné känns väldigt före sin tid.
Spinal Tap, släng er i väggen, ABBA var pionjärer även på mockumentärens område!
Större än så här blir det inte.

Vad väntar vi på? 

Att Roxette ska få en egen biopic. Gyllene Tider 2.0.

print

Våra samarbetspartners