FILMÅRET 2013 – Facit!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Åkej, pågar och töser! Vi har ju klivit in i ett nytt år, 2014, och det är dags att summera filmåret som gått. Jag slog mitt eget rekord vad gäller biopremiärer. 2009 recenserade jag 153 premiärer. 2010 blev det 191 stycken. 2011 lyckades jag öka till 195. Minsann om jag inte kom upp i 198 filmer 2012. Detta har jag dock lyckats slå med bred marginal under 2013. Kyss Karlsson om jag inte recenserade 221 biofilmer! Till detta kommer en väldigt massa filmer på till exempel DVD och TV som jag inte skrev om.

Mitt mål är att se allt som går upp på bio i Malmö. Dock lyckades jag inte den här gången heller. Det händer att jag missar ett par filmer om jag är bortrest eller sjuk – och om filmerna bara visas en handfull gånger. I höstas gick till exempel en film bara varannan- eller var tredje dag på Spegeln och jag lyckades aldrig komma till att se den.

Ett värre problem är alla de filmer som aldrig når Malmö. Malmö må vara Sveriges tredje största stad, men det är en dålig biostad. En distributör sa att det bara är filmer som FAST & FURIOUS som funkar här – och det ligger något i det. En del filmer går upp i Lund, men når aldrig Malmö. Lund anses vara en bättre biostad. Till exempel recenserade jag inte den hyllade SMÄRTGRÄNSEN. Den visades på Malmö Filmdagar, där jag inte hann se den. Jag tänkte att jag tar väl och klämmer den när den får premiär – men nix, den nådde aldrig Malmö. Detsamma gäller MACHETE KILLS, en film jag gissar var en av årets bästa. Den som tror att den nådde Malmös biodukar tror fel. Den svenska skräckfilmen VITTRA gick heller aldrig upp i Malmö, men den recenserade jag ändå, eftersom jag bedömde den som tillräckligt intressant.

Av någon anledning envisas man med att sätta upp ytterst smala filmer på bio i Malmö. Små dokumentärer gjorda för TV, filmer som inte lockar någon publik alls. Och alldeles för ofta visas samma filmer både på Filmstaden och Spegeln, och det är trist när flera dukar kastas bort på detta sätt, istället för att visa något som inte fått Malmöpremiär.

Nåja.

Här listar jag 2013 recensioner av biofilmer. Som vanligt har jag grupperat filmerna efter betyg, från fem syndiga dvärga, ner till överkryssade dvärgar och de specialbetyg jag ibland utdelar. Som synes har jag även kommenterat varje titel. Och precis som vanligt hittar ni många av årets kritikerfavoriter långt, långt ner på listan. Det skulle förstås aldrig falla mig in att hylla något – eller för den delen såga något – bara för sakens skull; för att alla andra kritiker gör det. Vem har sagt att de har rätt? I slutänden är det jag som förlorar på att ljuga för mina läsare.

Ålrajt, då kör vi igång!

BETYG: FEM

Bakom stängda dörrar
Lite oväntat blev jag väldigt förtjust i den här intellektuella thrillerkomedin av Francois Ozon. Jag överraskade mig själv genom att tilldela filmen en femma i betyg.

Django Unchained
2013 års bästa film är egentligen 2012 års bästa – fast den fick aningen sen premiär här i Sverige. Jag vill nog även hävda att detta är Quentin Tarantinos bästa film – hittills. Nu har han utlovad ännu en western – och det ser vi förstås alla fram emot.

Kick-Ass 2
Jag var nog den ende i hela världen som gav högsta betyg till den här. Och jo, jag tog i. Men vaffan, jag tyckte att det här var skitfränt och underhållande på alla sätt och vis.

The World’s End
Edgar Wrights filmer är ojämna, men med den här fick han verkligen in en fullträff. Det här är något så ovanligt som en science fiction-komedi som jag både personligen och i egenskap av medelålders man kan relatera till.

BETYG: FYRA

12 Years a Slave
Steve McQueens senaste drama är oerhört starkt och lär sopa banan på Oscarsgalan.

About Time
Richard Curtis’ senaste romantiska komedi når väl inte riktigt upp till hans tidigare verk, men det hindrar inte filmen från att vara bra och rolig.

Anchorman 2: The Legend Continues
Ännu en uppföljare jag kanske var lite för snäll mot. Många hatade den här filmen. Den första ANCHORMAN är fantastisk och den här är onekligen sämre – men jag tycker ändå att den är bättre än det mesta i komedisvängen.

Blå är den varmaste färgen – kapitel 1&2
Jag såg verkligen inte fram emot att sitta i tre timmar och se detta franska, guldpalmsbelönade drama. Tack och lov visade sig filmen vara väldigt bra – men den lär förstås främst bli ihågkommen för sina explicita, lesbiska sexscener, vilka blev omdebatterade.

Broken
Skitigt brittiskt drama för ungdomar. En av de bättre filmerna på årets upplaga av BUFF.

Don Jon
Joseph Gordon-Levitts regidebut är ojämn, men på det hela taget är kul och intressant film.

Evil Dead (2013)
Den fullkomligt onödiga nyinspelningen av EVIL DEAD är en typisk film man inte får gilla. Men eftersom den är så groteskt våldsam och blodig gillade jag den.

Familjetrippen
Av någon anledning hatade de flesta svenska kritiker den här komedin. Jag fattar inte varför. Jag och mina polare skrattade genom hela filmen. (Och vi upprördes inte av Jennifer Anistons stripteasenummer)

Frankenweenie
Synnerligen trevlig dockfilm från Tim Burton.

Gangster Squad
Kul och hård serietidningsaction.

Gravity
Äntligen en film i 3D som verkligen tar vara på tekniken. Vore det inte för en del longörer och ett fånigt slut hade jag nog kunnat sätta en femma.

Hitchcock
Man tog sig friheter med sanningen i denna film om inspelningen av PSYCHO, men jag älskar metafilmer och filmer om det gamla Hollywood.

Jack Reacher
Tystlåten, hård film med Tom Cruise. Innehåller ett par enastående fajter och jakter.

Jakten
Mads Mikkelsen som oskyldigt anklagad pedofil. Dansk – och skandinavisk – film som bäst.

Jurassic Park 3D
Samma film en gång till – fast konverterad till 3D. Och den håller än.

Metallica Through the Never
Flippad film främst bestående av en konsert med Metallica – och kanske den bäst filmade konserten någonsin. Extremt häftigt, jag spelade lufttrummor. Folk som inte gillar elgitarrer led. Så kan det gå när man är fel på det.

Mitt liv med Liberace
Påstås vara Stephen Soderberghs sista film. Tävlade i Cannes men gick direkt till kabel-TV i USA. Synd. Michael Douglas är strålande.

Mitt längtande hjärta
Den här filmen om en gravt handikappad mans sexliv hade jag faktiskt helt glömt bort. Men den var ju riktigt bra och trivsam.

Olympus Has Fallen
Den femste DIE HARD-filmen var usel. Istället fick vi två andra filmer i DIE HARD-stil, vilka båda utspelar sig i vita huset. Den här kom först och är bäst. Härligt dum och blodig 80-talsaction! Skitrolig från början till slut! Alla hatade den!

Porrkungens tårar
Intressant dokumentär om Berth Milton och hans relation till fadern; Privategrundaren Berth Milton senior.

Prisoners
Mörk, dyster, utmärkt och något ologisk thriller som för tankarna till bland annat David Lynch och bröderna Coen.

Riddick
Frejdig science fiction-action. Tänkte först ge den en trea i betyg, men en fantastisk halshuggning fick mig att höja betyget – och citeras i bioannonsen.

The Sarnos – A Life in Dirty Pictures
Väldigt trevlig dokumentär om den gamle fine pornografen Joe Sarno.

Stand Up Guys
Ännu en komedi som upprörde de rättänkande. Gamla gubbar får till det med unga brudar. Usch. Jag tyckte att stjärnorna i huvudrollerna lyfte filmen åtskilliga snäpp.

A Texas Love Story
Långsamt, vackert kriminaldrama med kraftiga Malickinfluenser.

Vi är bäst!
Årets bästa svenska film. Utan tvekan. Och dessutom Lukas Moodyssons bästa film. Den första jag kan relatisera till – jag var ungefär i huvudpersonernas ålder 1982.

The Way, Way Back
En liten independentkomedi som borde varit en av årets parenteser, men som sticker ut.

White House Down
Årets andra DIE HARD-i-Vita-Huset-film och en jätteflopp på bio i USA. Exakt samma film som OLYMPUS HAS FALLEN, fast utan svordomar och med mindre blod – och skitrolig precis hela tiden!

The Wolverine
Wolverines andra solofilm är betydligt bättre än den första. Årets bästa superhjältefilm (om man inte räknar KICK-ASS 2).

World War Z
Efter en lång och problematisk inspelning fick till slut filmatiseringen av Max Brooks zombieroman premiär. Inte mycket var kvar från boken, men jag tillhörde de få som gillade denna (egentligen alldeles för snälla) zombiefilm.

You’re Next
Liten, billig independentrulle – som inte helt oväntat visade sig vara årets bästa skräckfilm. Även om den har ett par år på nacken vid det här laget.

BETYG: TRE

Beautiful Creatures
Ännu ett desperat försök att ska en en ny TWILIGHT för unga töser. Den här floppade – men är betydligt bättre än allt vad TWILIGHT heter.

Before Midnight
Den svagaste filmen i trilogin är till större delen rätt bra – men den håller på för länge och blir till slut enbart pladdrig.

Betties resa
En okej men väldigt lättglömd pryl med Catherine Deneuve på upptäcktsfärd i livet.

The Bling Ring
Sofia Coppolas film är lite för tunn och saggig, men godkänd.

Blue Jasmine
Cate Blanchett gör en stark insats i Woody Allens senaste film, som dock känns som en parentes.

Bon appétit!
Bitvis trevlig, verklighetsbaserad matporr om den franske presidentens kock.

Bäst före
Så kallad bitterljuv komedi med några av Sveriges mest älskade skådisar. Inte så dålig som den borde vara.

The Company You Keep
Robert Redford i trevlig pensionärsthriller.

The Conjuring
Spökfilm som börjar alldeles utmärkt, men som halvvägs in urartar totalt.

The Counselor
På sina håll utskälld film av Ridley Scott, men så illa är det definitivt inte.

Cykla med Molière
Fransk dramakomedi om två gubbar som pratar – ungefär vad man kan förvänta sig.

Dagarnas skum
Egentligen är Michel Gondrys senaste film till större delen fullkomligt osebar. Men den är onekligen tjusig och fantasifull – så länge man orkar titta.

De dansande andarnas skog
Svensk djungeldokumentär som för tankarna till CANNIBAL HOLOCAUST. Fast utan kannibaler. Och holocaust.

Den gröna cykeln
Det var ett farligt tjatande om denna saudiarabiska film. Den visades på alla filmfestivaler och vann säkert alla priser. Men egentligen är den inte speciellt bra. Mitt betyg var alldeles för snällt.

Djupet
En karl spenderar större delen av en film i plurret, och när han väl kommer i land fortsätter filmen, vilket är mindre önskat.

Du gör mig galen!
Ganska överskattad dramakomedi med rätt osympatiska rollfigurer.

Dumma mej 2
Inte lika bra som den första filmen, men när jag såg om den här på engelska tyckte jag bättre om den.

Efter revolutionen
Hm. Minns inte så mycket av den här franska filmen om revolten 1968.

Ego
Egentligen en riktigt dum, svensk kärlekskomedi för ungdomar, men rätt sympatisk.

Elysium
Lite överskattad och rätt övertydlig science fiction.

Escape Plan
Stallone möter Schwarzenegger i fängelseaction regisserad av Mikael Håfström. Borde varit bättre.

Eskil & Trinidad
Grå, småtrist barnfilm som många vuxna filmkritiker tyckte var bra.

Familjen Persson i främmande land
Lite lustig dokumentär om svensk gubbe som efter 40 år i Pakistan flyttar hem till Skåne tillsammans med sin familj.

Fast & Furious 6
Det här är faktiskt den enda film som inte underpresterade av vårens och sommarens stora blockbusters. Jag tyckte inte att den var sådär jättebra.

Flight
Denzel Washington super, knarkar och flyger flygplan. Det leder till elände. Ett drama jag aldrig lär se om.

Foxfire
Alldeles för långt drama efter Joyce Carol Oates’ bok.

Förtrollad av Paris
Ännu ett hyfsat trevligt fransk drama jag inte har några större minnen av.

Ginger & Rosa
Måste kolla upp vad det här var. Jaha. Drama av Sally Potter. Tydligen tyckte jag att den var okej.

Grown Ups 2
Liksom den första filmen avskyddes den här filmen av samtliga kritiker. Jag såg den med en vanlig publik, i en fullsatt salong; publiken skrattade oavbrutet och även jag kom på mig med att skratta. Bajshumor FTW!

Hansel & Gretel: Witch Hunters 3D
Det kom en hel drös Hans & Greta-filmer under året. Den här gick upp på bio. Utskälld – och underhållande!

The Heat
Buddykomedi som ansågs vara unik, eftersom de två omaka snutarna är kvinnor. Men kom igen, så där jätterolig är den inte – den påfrestande Melissa McCarthy drar ner helheten. Sandra Bullock är dock rolig.

Hobbit: Smaugs ödemark
Uppföljaren till förra årets evighetslånga tradefilm är betydligt bättre – om än inte speciellt bra.

Hotell
Kritikerrosad svensk dramakomedi som egentligen är rätt märkligt: det börjar och slutar som ett typiskt, deppigt, klyschigt svenskt drama. Däremellan är det ibland riktigt roligt.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Det kom ett mail från Buena Vista som hävdade att detta är den film i Sverige som setts av flest människor under en femdagarsperiod någonsin. Låter otroligt. I synnerhet som filmen är mer imponerande än bra.

Hyde Park on Hudson
Lättsmält skröna om Roosevelts kvinnoaffärer.

I Give It a Year
Vid närmare eftertanke borde jag nog gett en fyra till den här kärlekskomedin. Den är ju trots allt väldigt rolig!

I lodjurets timma
Danskt drama efter pjäs av PO Enquist. Inte så illa som vissa hävdade.

The Impossible
Märkligt oengagerande drama om tsunamin i Thailand. Mäktiga specialeffekter.

Ingen riktig finne
Ännu en av de där skumma dokumentärerna som av någon anledning biovisas. Den här hade jag inte helt oväntat glömt bort.

Inte bara honung
Ännu en dokumentär jag helt glömt bort. Jag är väl helt enkelt inte intresserad av naturdokumentärer.

Iron Man 3
Jag blev allt lite besviken på IRON MAN 3. Robert Downey är fortfarande utmärkt, men filmen känns för mycket som TRANSFORMERS.

Jackass Presents: Bad Grandpa
Fler fjantiga stunts och dolda kameran-upptåg. En hel del kul inslag, men det blir för mycket i långfilmsformat.

LasseMajas Detektivbyrå – Von Broms hemlighet
Ganska konstig barnfilm efter populära barnböcker – men ungarna verkar verkligen gilla filmen.

Lincoln
Tråkigt och pratigt drama där det egentligen inte händer någonting alls – känns det som.

The Lone Ranger
Beryktad jätteflopp på bio, men jag tycker allt att filmen är rätt bra. Den är alldeles för lång, för spretig, men underhållande.

Lore
Tyskt krigsdrama om nazibarn. Rätt bra.

Mama
Ännu en spökfilm som börjar bra men sedan spårar ur.

Man of Steel
Stålmannen gjorde comeback på bioduken. Resultatet var alldeles för mörkt och tungfotat; en stil som inte passar figuren.

Monica Z
Edda Magnasson är enastående som Monica Zetterlund, filmen är snygg, men det här är alldeles för tunt, hoppigt och A till Ö-mässigt. Dock stor publiksuccé.

Mr Morgans sista kärlek
Äntligen en rejäl huvudroll för Michael Caine, men som helhet funkar filmen bara sådär. Och den har fler slut än en Tolkienfilm.

Mud
Bra sydstatsdrama; jag skulle satt ett högre betyg om den inte vore för lång.

No
Intressant drama om valet i Chile 1988. Mest intressant är att man bearbetat bilden så att den ser ut som ett TV-program fråm 1980-talet.

Now You See Me
Långsökt men hyfsad thriller om trollkarlar – gick av någon anledning hem hos publiken.

Only God Forgives
Våldsorgie som blev utskälld efter premiären i Cannes. Jag visste inte riktigt vad jag skulle tycka. Såg om den och tyckte då bättre om den.

Oz the Great and Powerful
En ganska slätstruken och lättglömd sak av Sam Raimi.

Pacific Rim
Jätterobotar som slåss mot jättemonster. Det här borde ha blivit hur bra som helst. Det blev det inte – och mitt betyg är alldeles för snällt.

Paradis: Hopp
Den sista filmen i Paradistrilogin är den bästa. Fast jag kommer aldrig att se om den.

Philomena
Den här älskades av många och tilldelades ett stort antal femmor i betyg. Jag var väl inte lika imponerad.

Pitch Perfect
En väldigt konstig film om körsång. Har ingen aning om varför den här gick upp på bio.

Place Beyond the Pines, The
Ett par kritiker tyckte att detta var en av årets absolut bästa filmer. Vissa borde verkligen se mer film.

Promised Land
Ännu ett drama jag förträngt trots att det är rätt bra. Fram till slutet.

The Purge
Osannolik men hård och våldsam framtidssatir. Blev så pass populär i USA att en uppföljare är på gång.

RED 2
Barntillåtet actiontjofräs med åldrande stjärnor. Jag klagade inte. Det överlät jag åt alla andra.

Red Obsession
Intressant dokumentär om Bordeauxviner. Filmen fick en etta i Sydsvenskan!

Röjar-Ralf
Väldigt många var oerhört förtjusta i den här Disneyfilmen. När jag såg om den med engelska originalröster tyckte jag bättre om den.

Side Effects
Andra Steven Soderbergh-filmen under året. Bra läkemedelsthriller.

Sightseers
Brittisk seriemördarkomedi som inte är så rolig den tror sig vara. Helt okej, dock.

Star Trek Into Darkness
Andra filmen i nya serien. Lite tjatig.

The Summit
Dokumentär om dödsfall under bergsklättring. Märkligt likgiltig.

Texas Chainsaw 3D
Otroligt korkad men fantastiskt underhållande uppföljare.

This is 40
Ojämn och för lång komedi.

Trance
Stökig thriller av Danny Boyle som mest blir ihågkommen för Rosario Dawsons rakade sköte.

Traviata
Dokumentär om förberedelserna inför en operaföreställning. Inte helgjuten, så att säga.

Turbo
Animerad film om snigel som blir racerförare. Riktigt rolig, alls inte dum.

Undvik räta vinklar
Dokumentär om Stefan Sundström, som av någon anledning biovisades.

Victor och Josefine
Trevlig tecknad fransk barnfilm som vissa kritiker höjde till skyarna.

Warm Bodies
Överraskande rolig parodi på romantiska komedier och tonårstjejfilmer – om zombies.

We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks
Julian Assange framstår som det rövhål han säkert är i denna dokumentär.

Zero Dark Thirty
Omdiskuterad Kathryn Bigelow-film som väl inte riktigt förtjänar alla utmärkelser.

BETYG: TVÅ

2 Guns
Misslyckat försök till actionkomedi. Våldsammare än kul.

Anna Karenina
Tråkigt och teatralt. Jag somnade.

Baikonur
Udda tysk-rysk kärleskomedi. Irriterande, segt och fjompigt, men snyggt att titta på.

Baksmällan del III
I den avslutande delen glömde man bort humorn.

Battle of the Year
Svenska Dagbladet jämförde den här med RAGGARGÄNGET. Sanslöst dum film om en danstävling. Hade inte på bio att göra.

Beasts of the Southern Wild
Hyllad av många kritiker. Pretentiös och tråkig, tyckte jag.

The Broken Circle Breakdown
Kärlek och elände i Belgien.

The Butler
Smörigt och tillrättalagt om en svart butler som tjänade ett flertal presidenter.

The Call
Totalt menlös och dum thriller med Halle Berry.

Captain Phillips
Stillastående, verklighetsbaserad thriller med mycket shakycam.

Carrie
Fullkomligt onödig och inte oväntat sämre nyinspelning.

Croodarna
Animerad, kass stenåldersfilm jag glömt bort.

Den ovillige fundamentalisten
Märkligt klantigt gjort thrillerdramma.

Den store Gatsby
Alldeles för lång och alldeles för överlastad film som snabbt dödade mitt intresse.

Det regnar köttbullar 2
Den här roar visst ungarna. Jag ställer mig lilgiltig.

Diana
Blek biopic om prinsessan Dianas sista romans innan dödsolyckan.

Emil & Ida i Lönneberga
Träig och sövande animerad version, full av upprepningar.

Emperor
Kärlek och krig i ett drama som mest känns som en TV-film.

En sång för Marion
Sentimentalt och lite löjeväckande drama om körsång, åldrande och döden.

Ender’s Game
Rätt mysslyckat science fiction-äventyr för ungar.

Epic – Skogens hemliga rike
Ännu ett animerat äventyr som kom och gick utan att lämna några som helst spår.

Faro
Folket bakom FLICKAN kom med en ny film i samma stil – fast betydligt sämre.

Flygplan
Krystad Disneyhistoria som aldrig lyfter (ha!) eller är rolig.

Frances Ha
Svartvitt och pratigt. American Independent så att de förslår.

Frihet bakom galler
Svensk dokumentär om kvinnofängelse i Afghanistan. Intressant ämne, platt utförande.

GI Joe: Retaliation
Ninjas och stora skjutvapen. Det här borde ju vara hur bra som helst. Men icke.

Gloria
Tråkigt och intetsägande drama om en jobbig kärring. Gick hem hos många kritiker.

A Good Day to Die Hard
Den femte och senaste DIE HARD-filmen. Betyget två är snällt. Det här känns som en direkt-på-DVD-film med Steven Seagal, inspelad i östblocket. Fast utan Seagal.

The Grandmaster
Pretentiös, svårpenetrerad och segt martial arts-drama. Gillades av folk som sällan ser på kung fu-film.

Guds hästar
Vad är det här för film? Har jag sett den här? Ja, tydligen. Marockanskt terrorist- och slyngeldrama. Inte så bra.

Hannah Arendt
Verklighetsbaserat drama som förstörs av de usla, engelsktalande skådisarna och tafflig dialog.

The Hunger Games: Catching Fire
Ungefär samma film en gång till och lika tråkigt.

Identity Thief
Filmen som bevisar att Melissa McCarthy inte ska tilldelas huvudroller. Hon är inte det minsta rolig.

The Internship
Slätstruken komedi som känns som ett beställningsjobb från Google.

IRL
Dumt, svenskt ungdomsdrama som som väl inte gjorde någon glad.

Jack the Giant Slayer
Överlastad flopp som varken är rolig eller spännande.

Jag kallas Ernesto
Så kallad finstämd och känslig barndomsskildring mot våldsam bakgrund. Även väldigt saggig.

jOBS
A till Ö biopic om Steve Jobs som hastar fram för snabbt och blir för ytlig.

Kauwboy
Tung och dyster barnfilm – mest för vuxna.

Kon-Tiki
Påkostat norskt flottdrama som förstås blir för ensidigt.

Kvartetten
Dustin Hoffmans regidebut är ett drama om pensionärer, för pensionärer.

Kära passagerare
Pedrio Almodòvars senaste film är en hysterisk och fjantig komedi, och inte kul.

Last Vegas
Gubbar på svensexa i Las Vegas. Kombination av gubbsjuka och sentimentalitet.

Les Misérables
Folk sjunger och sjunger och sjunger i en evighet.

Lovelace
Väldigt tamt drama om Linda Lovelaces liv.

The Master
Utmärkta skådespelarprestationer i mindre utmärkt film.

Mig äger ingen
VM i klyschor när Persbrandt skaffar mustasch och super på 70-talet.

Min iranska familj
Börjar som en thriller men rinner ut i ingenting.

Monsters University
Betydligt sämre uppföljare till favorit från Pixar.

The Mortal Instruments: Stad av skuggor
Ytterligare ett försök att skapa en ny TWILIGHT för unga tonårstjejer. Det här är en stökig mix av … alldeles för mycket.

Mördaren ljuger inte ensam
Ännu en svensk TV-serie vars första avsnitt biovisas – antagligen enbart för att kunna få produktionsstöd från Filminstitutet. Jag har sett ytterligare några avsnitt. Dessa Maria Lang-deckare är snälla och trevliga, men hör inte hemma på bio.

Oblivion
Väldigt snygg och väldigt tråkig science fiction med Tom Cruise.

One Direction: This Is Us 3D
Dokumentär gjord enbart för pojkbandets fans. Dock bättre än Justin Bieber-filmerna.

Pain & Gain
Något slags actionkomedi baserad på sanna händelser. Inte speciellt rolig.

Paradis: Kärlek
Första delen i Paradistrilogin. Fet kärring på sexsemester. Intressant tema, filmen står dock ofta och trampar vatten medan de medverkande verkar improvisera.

Paradis: Tro
Andra delen i Paradistrilogin. Även här står filmen ofta helt stilla medan skådisarna till synes improviserar i en evighet.

Paranoia
En av årets absolut största floppar i USA; den spelade knappt in någonting alls. Kass film – men inte tillräckligt för att få en etta, tycker jag.

Percy Jackson: Monsterhavet
Lamt och oinspirerat äventyr med ungdomar och mytologiska väsen.

Renoir
Nakna damer är aldrig fel. Tyvärr är denna vackra film inget vidare.

Runner, Runner
Märkligt tafatt thriller.

Rush
Biopic om James Hunt och Niki Lauda. Alldeles för tjatig med eviga, identiska Formel 1-lopp.

Schimpansen
Dokumentär om apor. Kanske kul om man gillar apor.

Små citroner gula
Något slags svensk romantisk komedi baserad på en bästsäljare. Alldeles för simpel och platt på alla sätt.

Snabba cash – Livet deluxe
Sista delen i trilogin. Kanske lite bättre än de tidigare filmerna, men fortfarande inte bra. Joel Kinnaman är med enbart för att han blivit stjärna.

Su ve Ates (Water and Fire)
Egentligen borde jag inte gett denna turkiska melodram en tvåa i betyg. Den borde inte fått något betyg alls. Detta är en tvättäkta kalkonfilm – och hur festlig som helst!

Sune på bilsemester
En av de där filmerna kritikerna på förhand har bestämt sig för att hata. Förvisso tyckte en del att filmen var lite bättre än den förra Sunefilmen (dock inte jag), men många av ettorna är obefogade. Ungarna gillar filmen.

Svinen
Thrillerdrama som berättas på ett sätt som förtar effekten.

Syster
Udda drama som är alldeles för grått för min käcka smak.

Tango Libre
Ännu ett drama jag inte har något som helst minne av. Lustigt att det alltid är en viss typ av filmer jag genast glömmer bort …

This is the End
Årets andra komedi om världens undergång; THE WORLD’S END kom först. Detta vanityprojekt är dock inte kul. Alls.

Thor: The Dark World
Den andra filmen om Marvelhjälten Thor blev tyvärr en besvikelse.

Tyskungen
Nämen! Ännu en lam, svensk TV-deckare som av någon outgrundlig anledning biovisades.

VI
Svenskt deprimerande relationsdrama som mest kommer att kommas ihåg för sina explicita naken- och sexscener. Fast de kan förstås inte rädda den här filmen.

Vittra
Visades inte i Malmö. Jag var nog alldeles för snäll som gav den här svenska zombiefilmen en tvåa. Jag imponerades av effekterna – men egentligen är filmen usel.

Walking with Dinosaurs 3D
Ett slags försök att göra en realistisk film om dinosaurier – som inte funkar så vidare bra.

Återträffen
Sveriges samlade filmkritiker drabbades av något slags kollektiv hjärntvätt när de unisont hyllade den här filmen, som nu dessutom nominerats till flera Guldbaggar. Precis som fallet var förra året med ÄTA SOVA DÖ. Det känns som om folk inte ser-, eller har överseende med alla brister. Första halvan är okej – som ett litet TV-drama. Andra halvan är illa iscensatt och övertygar inte. Det här är inte en viktig film om ett viktigt ämne. Dessutom är Anna Odell så pass påfrestande att det inte är konstigt att de gamla klasskompisarna inte vill träffa henne.

BETYG: ETT

After Earth
Monumentalflopp från Will Smith; en tunn och stelbent sci-fi-rulle som inte fungerar på något sätt.

Cloud Atlas
Science fiction-flum på flera parallella plan, åt helvete för långt, dumt och jobbigt.

Den som söker
Amatörmässig svensk thriller.

En gång om året
Minimalt och totalt meningslöst svenskt drama, varför biovisades detta?

Farväl till maffian
Luc Besson försöker sig på komedi och misslyckas fatalt.

Godheten
Radio på bio. Skittråkig film av Stefan Jarl.

Insidious: Chapter 2
Är det verkligen samme kille som gjort denna taffliga spökfilm som gjorde THE CONJURING? Jag tar mig för pannan.

Johan Falk: Kodnamn Lisa
Sanslöst usel svensk TV-thriller. Sluta visa sådant här mög på bio! Snälla!

Justin Bieber’s Believe
Äcklig, tillrättalagd dokumentär om den äckliga, tillrättalagda snorungen.

Känn ingen sorg
Nominerad till nio Guldbaggar. Jösses. Håkan Hellström-filmen floppade i Malmö, få var intresserade av denna göteborgshyllning. Den lär inte ha gått så bra utanför Göteborg rent allmänt. Inte så konstigt – detta är en av årets sämsta svenska filmer. Dum, korkat, hafsig. Några snygga scenerier, dock.

Perfect Mothers
Totalt misslyckat försök att göra ett kontroversiellt drama.

Scary Movie V
SCARY MOVIE III och IV var överraskande roliga. Den här var skitdålig och pinsam.

Skumtimmen
Suck! Ytterligare en svensk, trist, saggig TV-film som biovisades. Påstås vara en thriller. Det märks inte.

Smurfarna 2
Tramsig och påfrestande uppföljare.

Spring Breakers
Många hyllade den här filmen. Jag hatade den. Jag hatade den verkligen. Oj, vad jag hatade den. Hemsk, hemsk film.

Världens säkraste kärnkraftverk
Slarvig dokumentär.

Wallander – Den orolige mannen
Wallander är senil och förvirrad, men envisas med att dyka upp i de här träiga TV-filmerna som tvunget ska biovisas.

Yoko
Tysk barnfilm om kramig yeti på rymmen. Usel.

Ömheten
En orgie i menlöshet, en skittråkig studie i tomhet. Men filmfotot är rätt snyggt. Jag vill ha tillbaka mina investerade skattepengar.

BETYG X (ELLER NÅGOT LIKNANDE)

The Host
Ny bokserie av TWILIGHT-författarinnan blev ny film. Riktigt, riktigt kass. Tack och lov floppade filmen.

Hur många kramar finns det i världen
Fruktansvärd film. Den här kalkylerade produkten är ett hån mot både publiken och mot de utvecklingsstörda skådespelare som medverkar och behandlas som något slags rekvisita. Usch!

____________
(Streck ungarna själva kan sätta sitt betyg på)

Djurvännerna
Väldigt snällt och långsamt för de minsta. Jag sov en stund.

Hokus pokus Alfons Åberg
Sävligt och animerat för de minsta. I vanlig ordning somnade jag.

SPECIALBETYG

EN IKEA-BILD
Efter dig
Dokumentär för dig som gillar närbilder på möbler.

EN ZNARK-BILD
Förtroligheten
Jag sov genom större delen av detta fula, svenska drama.

EN TV-BILD
Julie
Helena Bergström regisserar Strindberg. Ser ut som TV-teater från 70-talet.

(Inget betyg alls)
Min stulna revolution
Svensk dokumentär. TV på stor duk. Som vanligt. Jag struntade i att betygsätta den här.

EN MONTY PYTHON SKETCH-BILD
The Spirit of ’45
Gamla gruvarbetare sitter och berättar om hur fattigt de hade det – i en dokumentär jag är fullkomligt ointresserad av.

EN SVENSEXAN(Tom Hanks)-BILD
Studentfesten
Skitkonstig svensk komedi, ett försök att göra amerikansk 80-talskomedi på svenska.

EN KRONBLOM-BILD
Turinhästen
Guldbaggenominerad som årets bästa utländska film. Höjd till skyarna av kritikerkåren. Dessutom är detta Världens Tråkigaste Film. Det är inte en dålig film, den är fascinerande – men den är mördande tråkig! Självklart går det inte att tycka att detta är bra på riktigt. Det här är knappt ens en film. Detta är något man kan visa som ambientbakgrund på väggen – på en vissen och pretentiös fest.

EN STEN-BILD
Tålamodets sten
Ja, nog för att denna sten till film krävde tålamod, alltid.

Skriven 2014-01-05

print

Våra samarbetspartners