STÄDNING PÅ FILM – från MRS HARRIS GOES TO PARIS till SNÖVIT OCH DE SJU DVÄRGARNA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Feelgood-trip med Leslie Manville i Mrs Harris Goes to Paris, wallraffande med Juliette Binoche i Mellan två världar … se där är två nya releaser med städare i huvudrollerna. Vi passar på att hylla städandet på film med en filmspaning över städande på film. Och det går inte alltid så städat till. Vi börjar så klart med de senaste releaserna.

Mrs. Harris goes to Paris (2022) – regi: Anthony Fabia

Feelgood-klassiker i bokform har blivit trivsam underhållning med charmiga Leslie Manville i huvudrollen. Här går huvudpersonen inte på Hollywood Boulevard och väntar på att någon herre ska hyra henne, och köpa en fin klänning till henne på Rodeo Drive – nej, hon tjänar ihop till drömklänningen själv. Genom att städa. Ligger helt rätt i tiden.

Mellan två världar (2022) – regi: Emmanuel Carrère

Juliette Binoche wallraffar som städare på färjorna som går mellan Frankrike och England för att skriva en bästsäljande reportagebok om förlorarna i gig-ekonomin. På vägen blir hon god vän med de andra i teamet, men hur kommer de andra kvinnorna att reagera när det avslöjas att hon bara är på tillfälligt besök i deras verklighet? Baserad på en bästsäljande fransk reportagebok.

Det ligger en vit man i din säng, mamma!(1989) – regi: Coline Serreau

Mer franskspråkig städning! Daniel Auteuil spelar den vite mannen som förlorar allt. Status, hem, familj … Han flyttar hem till firmans svarta städerska som genom idogt snokande i papperskorgar lyckas avslöja en komplott. Hennes ungar är vana vid olika pojkvänner och bonuspappor … men varför är den här senaste gubben vit?

En fransk komediklassiker.

Don’t Worry Darling (2022) – regi: Olivia Wilde

Florence Pugh ser sjukt nöjd ut när hon städar. Hela dagarna. I ett hem som ser så kliniskt rent ut att det skulle kunna vara taget från ett datorspel där ingen levande människa någonsin satt sin fot. Underliga saker börjar hända när det gnuggas för mycket på en fläck (eller en knapp?) på en fönsterruta. En bugg i systemet? Finns den här världen på riktigt eller är den bara en ren illusion?

Askungen (1950) – regi: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske

Ingen i hela filmhistorien (eller sagohistorien?) ser väl så nöjd ut som Askungen när hon städar. Är det någon som har tänkt på att Askungen ser gladare ut när hon skurar och sjunger med såpbubblor än när hon dansar med prinsen? Städning är ett rent nöje för Askungen och hennes små djurvänner.

Mary Poppins (1964) – regi: Robert Stevenson

”Jag vill inte leka, jag vill STÄDA!” Mary Poppins lyckas verkligen sälja in städning till sina små protegéer. Städscenen är en klassiker i filmhistorien och var banbrytande för den tidens trickfilmning.

Snövit och de sju dvärgarna (1937) – regi: David D. Hand

första animerade städscenen i filmhistorien. I brist på robotdammsugare och diskmaskiner och annan modern teknik kan man alltid anlita söta små skogsdjur.

Uppe på vallmokullen (2011) – regi: Gorō Miyazaki

En Studio Ghibli klassiker där vänskap, lojalitet och kärlek uppstår när ett antal gymnasieungdomar räddar ett rivningshotat klubbhus – genom att städa det.

Japan lär vara världsledande på städning och renlighet. Det märks.

Fantasia (1940) – regi: Samuel Armstrong, James Algar, Bill Roberts, Paul Satterfield, Ben Sharpsteen, David D. Hand, Hamilton Luske, Jim Handley, Ford Beebe, T. Hee, Norman Ferguson, Wilfred Jackson

Magi och städning = fara på taket! Musse Pigg som trollkarlens lärling får lära sig den hårda vägen att man inte blandar magi och städning ostraffat. En armé av kvastar och skurhinkar, vem vet vad de kan ställa till med för ofog? (Finns det förresten någon producent som har dramatiska städscener i sina filmer, tonsatta med passande dramatisk musik, så ofta som Walt Disney?).

Sing 2 (2021) – regi: Garth Jennings

Du kan ta dig in var som helst, bara du klär ut dig till städare … och gnor som bara tusan med golvmoppen!

Toy Story 2 (1999) – regi: John Lasseter

Ingenting i hela världen är så läskigt som när det ska städas. För vem vet vilka leksaker som rensas ut, kastas eller säljs på loppis nästa gång?

Maid in Manhattan (2002) – regi: Wayne Wang

Den sämsta filmen om städning och städare genom alla tider. J-Lo skulle inte klara av att wallraffa på en färja en endaste sekund.

WALL-E (2008) – regi: Andrew Stanton

In space no one can hear you clean.

Gravity (2013) – regi: Alfonso Cuarón

George Clooney blir dödad av rymdskräp. Sandra Bullock försöker ta sig hem till jorden igen, trots alla sopiga faror.

En sedelärande film som handlar om vad som händer om man inte städar. Utan bara skräpar ner.

Inte ens rymden är fri från sopor … Allt skräp som alla rymdexpeditioner lämnat efter sig flyger runt i evigt omlopp runt jorden.

PÅ GÅNG … Städerskan

Den briljanta romanen Städerskan av Nita Prose handlar om Molly Gray, en specialbegåvad hotellstäderska som blir misstänkt för det mord hon själv upptäckt på sin städrunda på det anrika lyxhotellet … och hon inser att det finns bara en väg att gå. Hon måste lösa fallet själv. Humor, spänning och en lysande twist.

Vem kommer att spela huvudrollen som städerskan?  Svaret är självklart. Florence Pugh. Hon har ju redan bevisat att hon är lysande på att maniskt städa som om det inte funnes en morgondag.

print

Våra samarbetspartners