ÅRETS BÄSTA DRAMAFILMER – enligt Belinda Graham

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bästa filmerna från 2019 – kategori drama. Dramathriller, Dramakomedi, Kostymdrama, Romantiskt drama, Dramatisk biopic … Här har alla dramafilmer från året som gick chansen att komma med!

Listan går från januari 2020 till januari 2019 – aktuellaste filmerna finns överst.

1917
Pacifism – en ny trend inom krigsfilmer? Manus och regi av Sam Mendes och en stark ensemble med la crème de la crème av brittiska karaktärsskådespelare. Filmen är en stark favorit till att kamma hem en massa priser under galorna 2020 … Har någon något att sätta emot “hemmafavoriten” under årets BAFTAs?

Unga kvinnor (Little Women)
Greta Gerwig har gjort det igen! Stark uppföljare till Lady Bird, med en helt annan historia i en helt annan tidsepok … Och ändå känner man igen så mycket. Saoirse Ronan gör i princip samma roll, som tjejen på vischan som längtar bort, till framgång och äventyr … Romanen av Louisa May Alcott har dramatiserats och filmatiserats många gånger och finns bland annat som stumfilm, svartvit amerikansk klassiker, TV-serie, opera och musikal.

The Farewell
Akwafina gör ett starkt rollporträtt i en överlag mycket stark ensemble. Vänta dig dock inte komedi från Akwafina. Detta är ett drama med många sorgliga ögonblick. Men även en hel del lågmäld humor och en inblick i kinesiska seder hos medelklassen – de som lever långt ifrån Crazy Rich Asians världen (en världsomspännande biosuccé som Akwafina också var med i). Manus och regi av Lulu Wang.

Jojo Rabbit
En satir i samma anda som Chaplins Diktatorn och Mel Brooks The Producers visade sig bli både en publik- och en kritikerfavorit. Manus och regi och även en huvudroll av Taika Waititi som gjorde Thor: Ragnarök. Baserad på boken Caging Skies av Christine Leunens (där Taika Waititis Hemlige-Mållgan-figur faktiskt inte finns med). Filmfavorit på Toronto filmfestival, som ofta prickar rätt när det gäller att tippa årets Oscarsvinnare.

Frost 2 (Frozen II)
Mycket bättre än ettan! Visst, filmen är på ytan en fantasyfilm (magisk värld, superhjältekrafter, levande snögubbe och så vidare) men det är också ett tänkvärt och nyanserat drama som tar upp klimatförändringar och arvet efter kolonialtiden. Anna är 100%-dramahjältinna när hon utan övernaturliga krafter försöker göra det rätta … Regi: Chris Buck och Jennifer Lee.

Parasit (Gisaengchung)
Dramathriller med drag av Hitchcock, Agatha Christie och Daphne du Maurier … man vet aldrig vad en rik familj (eller en mystisk husa!) gömmer för hemligheter … Parasit belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes, och det är den första gången som en sydkoreansk film vinner priset. Manus och regi av Bong Joon-ho.

Porträtt av en kvinna i brand (Portrait de la jeune fille en feu/ Portrait of a Lady on Fire)
Orfeus och Euridike … kan historien tolkas så att man får ett lyckligt slut? Den här franska filmen om en konstnär och hennes musa lyckas med det konststycket. Alla älskade par får varandra inte på slutet. Men de kan leva vidare med minnet av den perfekta kärleksaffären … Och bli lyckliga och framgångsrika på ett eller annat sätt. Manus och regi av Céline Sciamma.

Om det oändliga
Ytterligare ett mästerverk av Roy Andersson. Den enda i Sverige som gör internationellt framgångsrik och prisad film … och utan att härma Bergman. Roy har ett helt eget bildspråk och sätt att berätta på.
Dessutom: Hans filmer tar aldrig lång tid, för at kärnfullt säga det de ska säga … Egensinnig scenografi, superbt foto och briljanta små dialoger. “Om inte Gud finns, vad ska man då leva för?”- “Ja, man får väl vara nöjd med att man lever …”

Le Mans ’66 (Ford v Ferrari)
Fin rollprestation av Christian Bale som racerföraren Ken Miles. Baserat på en sann historia. Alla som gillar gamla bilar får sitt lystmäte i detta drama. Regi av James Mangold.

The Irishman
Martin Scorseses comeback visas på ett Netflix konto nära dig. Filmen är faktiskt längre än Avengers: Endgame och använder sig av samma digitala föryngringsteknik – som verkar ha fungerat bättre på Al Pacino och Joe Pesci än på huvudrollsinnehavaren Robert de Niro.

Marriage Story
Ännu en biopremiär som snabbt kom upp på Netflix. Skilsmässodrama av Noah Baumbach med några av årets hetaste skådespelare. Adam Driver, Scarlett Johansson och Laura Dern. Rada upp alla birollspris som finns för Dern. Hon är värd det.

Midway
Drama om ett slag från andra världskriget. Som Star Wars, fast på riktigt … massor av farkoster som flyter, flyger, skjuter på varandra och brinner upp … och hjältar som helt osannolikt överlever det mesta. Helt enligt historieboken. Alla huvudrollsinnehavare har funnits på riktigt. Regi: Roland Emmerich.

Aïlos resa (Aïlo: Une odyssée en Laponie)
Så här bio-storslaget har naturfilm inte varit sedan Arne Suckdorffs glansdagar. Regi av Guillaume Maidatchevsky.

Sorry We Missed You
Starkt drama av Ken Loach – igen! Filmskaparen som är född 1936 levererar fortfarande några av världens bästa och mest bitande filmer … det enda som är sorgligt i sammanhanget är att ung, brittisk film inte verkar ha mycket att komma med. Efter Ken Loach finns det inga direkta arvtagare som kan ta den brinnande facklan vidare.

Hustlers
Den perfekta kuppen är långt ifrån perfekt … och svindlarna ger sig på helt fel offer. Manus och regi: Lorene Scafaria.

Judy
Om filmikonens sista dagar i London. En film i samma bitterljuva anda som Stan & Ollie (Helan & Halvan). Judy kommer förmodligen att prenumerera på bästa kvinnliga huvudroll på prisgalorna. Regi av Rupert Goold. Filmen är baserad på teaterpjäsen End of the Rainbow av Peter Quilter.

Brevbäraren som byggde ett palats (L’incroyable histoire du facteur Cheval)
Sann historia om ett helst osannolikt bygge. Som kan besökas och beskådas än idag … Manus och regi: Nils Tavernier.

Apollo 11
Årets dokumentär. Egentligen inte en dramafilm, men filmen är verkligen dramatiskt uppbyggd och handlar om målandningen 1969 – som firade jubileum 2019. Rekommenderas: Att se Apollo 11 och First Man (dramafilm med Ryan Gosling som Neil Armrstong) som double feature. Det ger åskådaren mycket att tänka på …

Fisherman’s Friends
Charmig dramakomedi som utspelar sig i Cornwall. Baserat på framgångssagan om sånggruppen Fisherman’s Friends och deras klassiska sjömanssånger – inte den berömda halstabletten.

Once Upon a Time…In Hollywood
En gyllene hyllning till Hollywoods guldålder – med tre gyllene blondiner i huvudrollerna. Leonardo di Caprio, Brad Pitt och Margot Robbie. Massor av snygga bilar och snygga typsnitt i filmen! Manus och regi: Quentin Tarantino.

Crawl
Tarantinos egen favoritfilm från året som gick. Brittiska Kaya Scodelario (känd från Maze Runner filmerna) är grym i rollen som överlevare som fajtas mot en hög alligatorer. Men det viktigaste är ju att hunden överlever. Årets effektivaste skräck.

Sir (Monsieur)
Stark och ovanlig Askungesaga – där huvudpersonen får vara både Askungen och alla de små mössen.
Vägen ut ur fattigdom är inte att gifta sig med en drömprins — utan att läsa sig att sy och bli modedesigner. Starkt porträtt av dagens Mumbai där nya och gamla traditioner lever sida vid sida. Manus och regi: Rohena Gera.

Rocketman
Elton John biopic i tappning fantasymusikal. En hyllad och prisad Taron Egerton syns i huvudrollen. Game-of-Thrones-hunken Richard Madden dyker upp i rollen som opålitlig pojkvän. Regi av Dexter Fletcher. Manus av Lee Hall, som även ligger bakom Billy Elliot, både filmen och succémusikalen. Original-Billy-Elliot, alias Jamie Bell, spelar låtskrivarpartnern i Rocketman och gör filmens mest sympatiska (och bästa) rolltolkning.

Red Joan
Judi Dench är alltid sevärd. Även här i ett drama baserat på den sanna historien om Melita Norword “the granny spy”. Så långt från James Bond man kan komma … Krukväxter, varmvattensflaskor, stickade koftor … och kallt krig. Regi av teaterlegenden Trevor Nunn. Manus av Lindsay Shapero.

En kvinna bland män (On the Basis of Sex)
Biopic om Ruth Bader Ginsberg. Innehåller bland annat en monolog om det svenska skattesystemet, som är bland de roligaste filmsekvenser som visats på bio i år. Regi: Mimi Leder. Manus: Daniel Stiepleman.

They Shall Not Grow Old
Starkt dokumentärdrama av Peter Jackson, om första världskrigets fasor. Rösterna från de som faktiskt var med om eländet blandas, flyter ihop och överväldigar åskådaren, tillsammans med massor av arkivmaterial, som restaurerats och färglagts. För verkligheten var i färg – och inte i svartvitt.

Helan & Halvan (Stan & Ollie)
Bitterljuv biopic om det kända komikerparets sista dagar. Hade internationell premiär 2018. Regi: Jon S. Baird. Manus: Jeff Pope. Filmen gick tyvärr miste om de stora priserna (även på de brittiska prisutdelningarna) eftersom kostymdramat The Favourite visade sig bli årets brittiska favoritfilm.

Vincent van Gogh – Vid evighetens port
Ännu en stark rollprestation av Willem Dafoe – här som Vincent van Gogh. Regi: Julian Schnabel. Manus: Jean-Claude Carrière, Louise Kugelberg, Julian Schnabel.

The Favourite
Tre kvinnor tar ut komedisvängarna rejält i detta anakronistiska historiska drama. Musik av bland andra Bach och Elton John.Mode från alla möjliga epoker. Hummerkapplöpningar och vansinniga peruker. Kaniner, kaniner, kaniner … som visar sig vara avgörande för en “plot twist”: Olivia Coleman är så klart drottningen av dem alla … Hon verkar håva in priser på alla galor, vilken drottning hon än spelar!
Regi av Yorgos Lanthimos. Manus av Deborah Davis och Tony McNamara.

Crazy Rich Asians
Bästa romantiska komedin på minst ett decennium – dessutom den första amerikanska mainstream filmen någonsin som har en rolluppsättning med enbart asiatiska huvudrollsinnehavare. Regi av Jon M. Chu. Huvudrollsinnehavaren Henry Golding har även spelat “the romantic lead” i Last Christmas och A Simple Favor. Crazy Rich Akwafina har nästan alla de roligaste scenerna. Filmen är baserad på boken Crazy Rich Asians av Kevin Kwan … och det finns två uppföljande böcker i serien.

Gott nytt filmår allesammans!

Ordning: Listan går från biopremiär januari 2020 till biopremiär januari 2019. Överst på listan finns filmer som just nu går på biograferna — nederst finns filmer som redan finns på DVD, BD och VOD.
Två aktuella filmer finns att se på Netflix, nämligen The Irishman och Marriage Story.

Saknar du Shazam!? Eller årets mest framgångsrika film, Avengers: Endgame? Lugn, bara lugn …
Fantastiska filmer (fantasy, sci-fi och superhjältar) har fått sin egen lista Där hyllas alla stora fantasyhjältar som synts på bio 2019, från Captain Marveltill Fåret Shaun Se krönikan med rubriken Årets mest fantastiska filmer publicerad den 9 januari under samma rubrik.

Skriven 2020-01-22

print

Våra samarbetspartners