VENEDIG PÅ FILM – från En förlorad värld till Bond och Spider-Man

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Stockholm brukar kallas Nordens Venedig … Men ingenting går väl upp emot originalet? Mord i Venedig går nu upp på biograferna och vi firar med en pasta- och pestodoftande lista med det mesta och det bästa från den sjunkande staden. Både med och utan mord.
 
Endeavor – Unge Kommissarie Morse – säsong 7 ( 2020 ) – Regi: Shaun Evans

Tragiska operor, knepiga korsord, goda viner, en klassisk Jaguar, magnifika vyer … Och en hjälte som ännu en gång får sitt hjärta krossat av en mörk, mystisk skönhet. Endeavor Morse inleder säsong sju starkt i Venedig. Episoden är regisserad av självaste Shaun Evans. Som spelar Morse. Under seriens gång får man inte bara se Morse utvecklas, utan även Evans. Både som skådespelare och regissör.
Fans av John Thaw som Morse den äldre (original-Morse) minns att även han löste gåtor i Italien. Närmare bestämt i närheten av Venedig,  i Vincenza och Verona, i episoden The Death of the Self (1992). Väl värt att planera in en dubbelvisning med Morse …?

Brideshead Revisited – En förlorad värld (1981) – Regi: Charles Sturridge

Charles och Sebastian förkroppsligar den perfekta bromancen – eller romancen. De åker på romantisk semester och åker gondol tillsammans i Venedig. Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, Scuola di San Rocco och Palazzi Barbaro finns bland de platser som besöks i filmen.
Teddybjörnen Aloysius var listad som skådespelare i filmen – inte rekvisita. Bästa citatet kommer när Sebastian undrar om Aloysius borde få följa med till Venedig: “I have a good mind not to take Aloysius to Venice. I don’t want him to meet a lot of horrid Italian bears and pick up bad habits”.
Rollen som Charles blev Jeremy Irons stora genombrott.
Romanen av Evelyn Waugh är mycket läsvärd. Castle Howard blev för evigt känt som Brideshead – och användes igen vid nyfilmatiseringen som blev platt fall. Man kunde inte återskapa Charles och Sebastians personkemi från originalet. Det var sannerligen En förlorad värld.

Casanova (2005) – Regi: Sheree Folkson

1700-talets store italienske äventyrare Giacomo Casanova blev bibliotekarie på gamla dar och skrev sina memoarer – i tolv volymer. I denna TV-serie får vi följa bibliotekarien Casanova spelad av Peter O’Toole som skriver och minns tillbaka. Den yngre äventyraren Casanova spelas av David Tennant. Serien innehåller världshistoriens mest kända prison break scen (helt sann) som utspelar sig i Venedig.
Kul nördfakta: Det var faktiskt rollen som Casanova som gav David Tennant den prestigefulla titelrollen i Doctor Who. Tennant ligger fortfarande på topplistan över de bästa Doctor Whos genom tiderna.

Commissario Brunetti (2000-2019)

Man kan inte tipsa om Venedig och underhållning utan att nämna Donna Leons Brunetti deckare som alla utspelar sig i Venedig. Bokserien har också filmats – av ett tyskt TV-bolag. Donna Leon är stor i Tyskland.
Commissario Brunetti spelades in 2000–2019 av ARD och har också visats i Spanien och av finska YLE. Ja, du kan hitta Brunetti filmerna på nätet. Eller ännu bättre: lägg vantarna på böckerna av Donna Leon. Det kommer snart en ny bok i serien.

Spider-Man: Far from Home (2019) – Regi: Jon Watts

Peter Parker, alias Spider-Man, får vara med om skolresan från helvetet. Bland annat så är de ställen eleverna ska besöka stängda för renovering eller så har de inte bokat plats i tid eller så attackeras de av skurkar och utomjordiska monster. Och så kommer den opålitlige Mysterio och ställer till med totalt kaos … Om man ska rädda världen så kan man väl börja med den sjunkande staden?
Kända platser som syns i filmen: Campo di Santa Maria Formosa, Rio di Sant’Anna, Piazza San Marco, Fondamente Nuove, Rialtobron, Grand Canal, Arsenale Canal. Och man kan bo på Hotel Danieli precis som Tom Holland & Co. Johnny Depp och Angelina Jolie bodde också på detta berömda hotell – i The Tourist.

Moonraker (1979) – Regi: Lewis Gilbert

Fjärde filmen med Roger Moore som James Bond. Moonraker är en av de absolut mest underhållande och tramsiga James Bond filmerna där James Bond bland annat gästar Venedig och tar en tur i en gondol … som till och med kan färdas på land. Duvorna på Piazza San Marco må bli förskräckta, men för 007 är en gondol på land ingenting extraordinärt för en agent med rätt att åka ut i rymden. 007 hinner även med att svänga förbi Palazzo Pisani i Santo Stefano.

Everyone Says I Love You (1996) – Regi: Woody Allen

Woody Allen har ofta sagt att han ser Venedig som ett andra hem. Han lämnade generösa bidrag för att få Teatro La Fenice återuppbyggt efter att teatern förstördes i en brand 1996. Woody Allen har gång på gång gästat Venedigs filmfestival och han hälsades även i år som en återvändande hjälte.
I Everyone Says I Love You är Venedig platsen där Julia Roberts och Woody Allens karaktärer möts. Här syns Gritti Palace vid Campo Santa Maria del Giglio, Grand Canal, Campo Santo Stefano, Campiello Barbaro och Rialtos berömda fiskmarknad.

Bread and Tulips (2000) – Regi: Silvio Soldini

Nio David di Donatello, fem Nastri d’Argento, tre nomineringar till European Film Awards … Den kritikerrosade filmen Bread and Tulips berättar historien om en napolitanska som flyr till Venedig.  Fondamenta Santa Giustina, Calle Lunga San Barnaba, Sacca della Misericordia och Campo San Francesco della Vigna är bara några kända platser som skymtar förbi. Man filmade inte bara i Venedigs historiska centrum utan också i Mestre – vilket också resulterade i en rad tjusiga bilder, som gjorda för att locka folk till detta område i Italien.

Summer Madness (1955) – Regi: David Lean

Katharine Hepburn är en av Hollywoods stora legendarer. David Lean är en av Storbritanniens bästa och mest framstående regissörer genom tiderna. Tänk Bergman creddighet, men med brittisk feelgood twist … I Summer Madness är Katharine Hepburn på sommarsemester i Venedig och filmen är helt och hållet inspelad på och mellan de mest kända kanalerna och broarna … och så får vi besöka det lyxiga Gran Caffè Chioggia vid Piazza San Marco och ta en tripp till ön Burano. Allt ackompanjeras av utsökt musik av Gioacchino Rossini.

Casanova (2005) – Regi: Lasse Hallström

Lasse Hallströms fiktiva version av Casanova spelades helt och hållet in i Venedig – med undantag för några scener som spelades in i Teatro Olimpico i Vicenza. Kända platser som skymtar förbi är Palazzetto Pisani, Palazzo Soranzo Van Axel, Scuola Grande di San Rocco, Grand Canal, Piazza San Marco …
Filmen är fullproppad med fel. Bland annat så finns det hästar i Venedig. Venedigborna var inte imponerade. Venedig var i historisk tid en fristad eftersom man inte kunde komma till Venedig med häst och vagn – fördelen med att vara omgiven av vatten är att man kan ha koll på sina vänner och fiender och skydda staden.

The Tourist (2010) – Regi: Florian Henckel von Donnersmarck

Är man turist på Europasemester ska man inte missa Venedig. Johnny Depp och Angelina Jolie håller med. Efter Paris beger sig paret till det vackra Venedig. Spana in Serenissima, Grand Canal, Hotel Danieli, Palazzo Dandolo, Pisani Moretta, Palazzo Querini Benzon, Marciana National Library, Piazza San Marco, Peggy Guggenheim Collection, Palazzo Loredan, Fontego dei Turchi och Villa F på Giudecca Island. Hm … Dessa turister tar verkligen sin sightseeingtur i Venedig på allvar!

Book Club: The Next Chapter ( 2023) – Regi: Bill Holderman

Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen och Mary Steenburgen tröttnar på att läsa om Italien och åker dit på riktigt. Största delen av filmen utspelar sig i Rom, men visst hinner damerna även med att åka till Venedig. Vilket syns på bioaffischen. De fyra anländer Stazione di Venezia Santa Lucia, går ut till Grand Canal och tar en båt till sitt hotell – vilket ger både skådespelarna och publiken ett tillfälle att spana in sevärdheterna.
Hotellinteriörerna är från Grand Plaza Hotel och exteriörerna är från Hotel Danieli – även känt som det hotell där Spider-Man & Co bodde.

Death in Venice (1971) – Regi: Luchino Visconti

Detta är inte en Donna Leon deckare eller en Agatha Christie – även om titeln låter som en … Filmen är baserad på den klassiska romanen av Thomas Mann.
Death in Venice handlar om en kompositör som bor  på Hotel de Bains och han fascineras av en vacker ung polsk pojke …
Med undantag för några flashbacks som utspelar sig i Österrike så filmades berättelsen helt och hållet i Venedig. Mestadels utspelar sig filmen på det anrika Hotel des Bains (där Thomas Mann bodde i verkligheten) och på Alberoni Beach som finns på Lido di Venezia.
Trivia: Den vackre polske pojken spelades av en svensk. Komplettera Venedig filmvisningen och spana in den utmärkta Guldbaggevinnande dokumentären Världens vackraste pojke.

A Haunting in Venice – Mord i Venedig (2023) – Regi: Kenneth Branagh

Döden i Venedig slår till igen! Mord i Venedig (A Haunting in Venice) är den senaste utflykten för den bereste detektiven Hercule Poirot, spelad av Kenneth Branagh.
Boken Mord på Allhelgonadagen av Agatha Christie utspelar sig förresten helt och hållet i England … Men visst kan man förstå att även Kenneth Branagh ville ha en filmsemester i Venedig. Fast om sanningen ska fram: det mesta av filmen spelades in på hemmaplan i Pinewood Studios i Storbritannien, där interiören av ett venetianskt palazzo återskapades. Exteriörerna är däremot äkta Venedig-vara och man kan bland annat se Campo Santa Maria Nova och ön San Giorgio Maggiore skymta förbi i filmens inledning och avslutning.

Blir det deckare, romance, kostymdrama, spionthriller eller superhjältefilm … ? Valmöjligheterna är många. Ha nu en riktigt god filmresa till Venedig!

print

Våra samarbetspartners