BIONIC – rätt häftig, intressant och snygg sci-fi-thriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Bionicos
Regi: Alfonso Poyart
Skådespelare: Jessica Córes, Gabi, Bruno Gagliasso, Christian Malheiros, Nill Marcondes
Land: Brasilien
År: 2024
Genre: Action, Science Fiction, Äventyr
Längd: 110 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en brasiliansk sådan. Bionic är en science fiction-film. Jag har nog aldrig tidigare sett en brasiliansk science fiction-film. Dessutom är detta antagligen världens första längdhoppar-science fiction/action-thriller. För regin står Afonso Poyart, vars tidigare filmer jag inte sett. 2015 gjorde han visst en thriller, Solace, med Anthony Hopkins och Colin Farrell.

Bionic utspelar sig i en nära framtid där det är tillåtet med bioniska kroppsdelar – robotkroppsdelar – inom idrotten. Rättare sagt, i en speciell avdelning där alla tävlande har proteser.

Förlorade ben som liten

I handlingens centrum har vi de två systrarna Maria och Gabi (Jessica Cores och Gabz, bara Gabz, inget efternamn). De är längdhoppare, men när Gabi var liten förlorade hon ett ben, vilket ersattes med en bionisk protes. Hon är nu den främste idrottskvinnan i grenen bioniskt längdhopp.

Saknar ben efter olycka

Maria, som har alla kroppsdelar i behåll, är sur. Hon träffar på den efterlyste skurken Heitor (Bruno Gagliasso) som hon får ihop det med. Hon borde veta bättre. Kort därpå är Maria ute och åker motorcykel, när hon plötsligt rammas av en bil. När hon vaknar upp på sjukhuset så – just det! – saknar hon ett ben.

Värdefulla microchip

Maria förses med ett robotben och börjar träna – och det bär sig inte bättre än att att Maria och Gabi måste tävla mot varandra. Stämningen är inte god. Samtidigt har Heitor och hans gangsteranhang onda planer i görningen. Det handlar visst om något slags microchip som finns i proteserna och som är extremt värdefullt.

För mycket längdhoppning och drama

Bionic börjar riktigt bra med ett bankrån, och presentationen av huvudpersoner och filmens förutsättningar. Det är rätt häftigt, intressant och ganska snyggt, med mycket blänkande metall, asfalt och neon. Efter den första akten blir det genast tråkigare och jag kände att jag började tappa intresset. Det blir alldeles för mycket längdhoppning och drama. På slutet tar det sig igen när det är dags att banka skurkar med hjälp av bioniska proteser.

Borde blivit mer futuristisk thriller

Jag tycker nog att de borde inlett med den tredje akten. Då hade det blivit mer futuristisk thriller än längdhoppsdrama. Filmen är 110 minuter, men känns längre.

print

Här kan du se Bionic (2024)

Våra samarbetspartners