MOTHER/ANDROID – varken hackat eller malet när traditionellt drama och thriller blandas i postapokalyptisk framtid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mattson Tomlin
Skådespelare: Chloe Grace Moretz, Algee Smith, Raul Castillo, Linnea Gardner, Kiara Pichardo
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Sci-Fi, Thriller
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, dock inte på en Netflixproduktion. Mother/Android, med manus och regi av långfilmsdebuterande Mattson Tomlin, är en Miramaxproduktion, vars rättigheter plockades upp av Hulu för visning USA, medan Netflix streamar den i resten av världen.

Mother/Android är ett postapokalyptiskt drama som har flera likheter med Terminator och med filmer som Cyborg och American Cyborg: Steel Warrior vad gäller temat. Där upphör dock alla likheter.

Alla androider revolterar

Vi befinner oss i en nära framtid, där androider är en del av vardagen – folk har människolika androider som tjänstefolk och annat. Chloë Grace Moretz spelar Georgia, som är gravid med Sam (Algee Smith). Plötsligt ballar en android ur och blir våldsam, vilket är märkligt, eftersom de är programmerade att vara snälla och hjälpsamma.

Slänger ut de unga tu

Den här androiden är inte ensam om att balla ur – alla androider revolterar, på en och samma gång. Just det, ungefär som när Skynet tar över världen i Terminator-filmerna. Georgia och Sam flyr … Och så har det gått drygt nio månader, och Georgia är höggravid. Hon och Sam gömmer sig konstant, de tältar i skogen, och försöker undvika onda androider. De ska försöka ta sig till Boston, av någon anledning. På vägen träffar de på soldater och tas till deras läger, men när en våldsam kille muckar med Sam, och får på käften av Sam, slänger soldaterna ut de unga tu, trots att Georgia ska föda när som helst. De tvingas fortsätta att vandra runt i skogen.

Har ett lätt pretentiöst anslag

Mother/Android utger sig för att vara en science fiction-thriller, men den är inte speciellt spännande. Däremot är den fruktansvärt tråkig och långsam. Filmen har ett lätt pretentiöst anslag, vilket förstås irriterar. Under den sista tredjedelen blir det plötsligt bättre, det dyker upp fler onda androider, och det börjar påminna om en spänningsfilm. Men det varar inte speciellt länge. Det blir snart tråkigt igen. Slutet är dumt.

Två personer i en skog

Jag vet inte om Tomlin är medveten om att det inte blev en thriller av det här. Han siktade kanske inte alls på att göra ett lågmält drama. Chloë Grace Moretz gör vad hon kan av sin roll, och hon är inte dålig. Men större delen av filmen består av två personer i en skog. Antagligen hade det här blivit betydligt bättre och tajtare om man klippt bort sådär 25 minuter och fixat slutet.

Det här är varken hackat eller malet. De som förväntar sig en rafflande androidthriller lär bli besvikna. De som förväntar sig ett traditionellt drama lär bli besvikna, eftersom det förekommer en del android-action.

Skriven 2022-01-08

print

Våra samarbetspartners