THE MAN IN THE HIGH CASTLE (säsong 1) – spännande och komplext om alternativ historieskrivning i kölvattnet på andra världskriget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Frank Spotnitz
Regi: (1) David Semel, (2, 10) Daniel Percival, (3) Ken Olin, (4) Michael Rymer, (5) Brian Spicer, (6) Nelson McCormick, (7) Brad Anderson, (8) Karyn Kusama, (9) Michael Slovis
Skådespelare: Alexa Davalos, Luke Kleintank, Rufus Sewell, Rupert Evans, Joel de la Fuente, Chelah Horsdal, Brennan Brown, DJ Qualls, Cary-Hiroyuki Tagawa, Gracyn Shinyel
Land: USA
År: 2015
Genre: Drama, Sci-Fi, Thriller
Längd: 48-61 minuter (10 avsnitt)
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

Det här är en serie som långt ifrån fått den uppmärksamhet den förtjänar. Förmodligen för att den redan var ”gammal” när Amazon Prime väl introduceades i Sverige. Vilket är synd och skam. För det här är en skapelse med ett innovativt upplägg som kopplar ihop ett mörkt förflutet med en skrämmande nutid, modell 60-tal, och poängen är att båda historieskrivningarna är alternativa.

Så här slutade det stora kriget istället och så här kunde det i sådana fall blivit vid ett sådant scenario är budskapet, och detta framfördes initialt i bokform. Av ingen mindre än science fiction-författare Philip K. Dick, bör tilläggas. Dick var en av de största i sin tid, men dog av en stroke redan 1982 bara 53 år gammal. Han var dock tämligen produktiv, och lämnade efter sig hela 44 romaner och hundratals noveller som behandlade idel komplexa ämnen

Storfilmer baserade på Dicks böcker

Fast i dessa dagar är förstås filmatiseringarna av hans verk avsevärt mer kända än mannen själv som författare. Storfilmer som Blade Runner, Total Recall, Minority Report och The Adjustment Bureau är alla baserade på hans böcker och noveller.

Koppling till vår egen nutid

Vilket inte alldeles osökt för oss in på The Man In the High Castle. Det hela betecknas mest som science fiction, men kopplingen till vår egen nutid där demokratin metodiskt undermineras i en allt högre takt i fria länder medan redan diktatoriska regimer blir alltmer repressiva ligger dessvärre plågsamt nära.

Världen delad mellan despoterna

Året är 1962, och världen lever alltjämt i skuggan av andra världskriget. Kanske inte så konstigt eftersom axelmakterna dessvärre stod som segrare och världen broderligt delades upp mellan despoterna. Således blev USA:s östkust hastigt och lustigt Stora naziriket medan västkusten förvandlades till Japanska Stilla Havsstaterna. Däremellan skapades sedan Neutrala zonen, som fungerar som en buffert mellan länderna ifråg eftersom de tidigare så varma känslorna dem emellan gradvis kylts ner till kalla krigetnivå.

Mördad på öppen gata

I handlingens centrum finner vi Juliana Crain och Frank Fink ett ogift par som lever under japanskt styre i San Fransisco. De gör inget väsen av sig, men hamnar snart i trubbel när Julianas politiskt engagerade syster Trudy blir mördad på öppen gata av japansk polis. Ett paket hon fått av henne innehåller nämligen känslig filmer, som ska levereras till okända individer i Neutrala zonen.

Så Juliana gör valet att lämna San Fransisco, vilket föranleder den japanska polisen att pressa Frank på var fästmön befinner sig. Det slutar inte väl. Inte alls väl.

På samma gång i Neutrala zonen korsas Julianas väg med Joe Blake, en naziagent som infiltrerat sig i motståndsrörelsen. Han arbetar under Obergruppenführer John Smith, en hårdför sälle och tillika naturaliserad amerikan som snöat in på nazisternas ideologi,

Hot hägrar om ett nytt storkrig

Samtidigt på högre nivå pågår det politiska spelet. Inte minst finns det krafter i Tyskland som vill avlägsna den krasslige Hitler från führer-posten. Som om inte detta vore nog hägrar också hotet om ett nytt storkrig. Spänningarna mellan Japan och Tysklande bubblar, och det finns indikationer på att folk på hög nivå i tyska kabinettet har långtgående krigsplaner. Alla sympatiserar dock inte med aggressionerna. I yttersta hemlighet samarbetar Japans handelsminister Tagomi med Wegener, en högt uppsatt tjänsteman i nazistsfären om att utbyta topphemlig information med varandra.

I storyns fokus finns även titelns ”man i det höga slottet”. Vem är han? Ingen vet. Men han sägs ligga bakom de filmrullar som visar upp en annan verklighet från kriget. En som tydligt visar att Tyskland och Japan avgick som förlorare.

Mångfacetterad helhet

Att The Man In the High Castle innehåller ett stort mått av spänning behöver väl knappast påpekas. Här finns mången dramatiska och svettiga situatoner som håller intresset vid liv. Men minst lika fängslande är det faktum att man bjuds på en så pass mångfacetterad helhet.

Ett exempel på detta är Joe Blakes karaktär. Han faller tidigt för Juliana och drar sig inte ens för att ta till våld i sin strävan att skydda henne mot sina egna. Är han kanske inte en sådan hårdnackad nazist trots allt? Vem vet. Men lojaliteten uppvisar hur som helst sprickor

Ett annat är Frank Fink, som går från att vara någon som helst vill vandra under radarn till någon som vågaar riskera livet. Utan att nödvändigtvis vija det.

Ytterligare betecknande exempel är John Smith, som tycks ifrågasätta sin tro på det tusenåriga riket och dess ariska ideal när hans atletiske son drabbas en kronisk sjukdom. Tvivlar han, eller? Det är inte troligt, men det är nästan så man köper att så är fallet.

Målas upp med nyanserade penseldrag

Till skillnad då från vad gäller rakt igenom avskyvärda karaktärer typ nazi-prisjägaren The Marshal och SS-/Gestapohöjdaren Reinhard Heydrich, som till och med får John Smith att darra på manchetterna.

Ni förstår säkert poängen. Och dessa personer är inte de enda som målas upp med nyanserade penseldrag. Även Tagomi och givetvis Juliana tillhör denna kategori. Sistnämnda är någon som kastas in i en situaton hon inte riktigt är utrustad att klara av, men vad är alternativet när hela världens tyngd helt plötsligt tycks vila på ens axlar?

Skydde inte det komplexa

Som min gamla far hade sagt; det här är en djup sak. Men så var Philip K. Dick också en man som varken skydde det komplexa eller att problematisera. Och det är inte svårt att se att upphovspersonerna till denna tv-serie gjort sitt bästa för att föra detta vidare i sin visuella vision av hans berättelse. Skulle till och med vilja hävda att det finns mer att hitta än vad som kan skönjas med blotta ögat. så det gäller att läsa mellan raderna. Något Dick garanterat uppskattat. Särskilt som historien i sig alltjämt ter sig alltför relevant.

Men det hela slutar förstås inte efter dessa första tio episoder. Fortsättning följer med ytterligare tre säsonger, och de finna alla tillgängliga på Amazon Prime i detta nu.

Skriven 2022-02-08

print

Våra samarbetspartners