LIFT – vill vara Ocean’s Eleven, eller möjligen Jönssonligan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: F. Gary Gray
Skådespelare: Kevin Hart, Gugu Mbatha-Raw, Sam Worthington, Vincent D’Onfrio, Úrsula Corberó
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 107 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Felix Gary Gray gjorde The Italian Job för ungefär tjugo år sedan. Nu är han tillbaka i Italien för att filma en sanslös konstkupp i Venedig. Kevin Hart spelar Cyrus som leder en grupp missanpassade knasbollar, och man har försökt att få gänget att påminna om konstellationen i Ocean’s Eleven filmerna. Eller möjligen Jönssonligan.

Kevin Hart är ovanligt nedtonad och cool, och försöker förmodligen kanalisera sin inre George Clooney (eller Dean Martin). Kevin Hart har annars specialiserat sig på hysteriskt skrikande karaktärer som är så långt ifrån ” suave & cool” som man kan komma – och så är han ju originalrösten till favoritkaninen Snöboll i Husdjurens hemliga liv.

En konstkupp höjer konstens värde

När det gäller konstkupper så är det ett nytt grepp att lägga vantarna på en NFT (non-fungible token). Konstnären N8 spelas av Jacob Battalion (känd som Spider-Mans bästis Ned) och han är överlycklig över att någon är intresserad av att iscensätta en konstkupp för hans skull. Vilket så klart medför att värdet på hans grejor går upp…

En happening är alltid bra nyheter, och att hamna på framsidorna på all världens tidningar är mycket bra reklam. En stöld kan leda till att värdet av ett konstverk ökar – se till exempel historier kring Mona Lisa, Skriet och Banksy. En NFT brukar vara en digital produkt enbart, men i det här fallet har NFT:n fysiska egenskaper som kommer till viss nytta senare i historien.

Lekfull inledning i Venedig

Inledningen i Venedig är kul och lekfull, Cyrus och hans polare är som ett gäng dagisbarn som leker katt-och-råtta med Interpol … Na-na-na-na-na-na, ni kan inte ta oss!

Sedan ska Cyrus & Co värvas av Interpol för att sno en busslast full med guld, så att guldet inte används för att betala hackare som ska göra terrorattentat genom att kontrollera all världens dammar. (Dammar med vatten alltså.) Tar inte hackare swish? Eller kryptovaluta? Eller en NFT? En hög guldtackor … känns så gammaldags.

Hur dålig är utbildningen av specialagenter?

Flera filmer och filmserier handlar om att obehörigt folk ska värvas för att rädda världen. Suicide Squad, Expendables, Fast & Furious (en franchise som Felix Gary Gray också regisserat) … Även Mission: Impossible handlar om ett team som värvats utifrån och jobbar privat, vid sidan av FBI, CIA, MI5, Interpol och så vidare…

Man börjar fundera på hur det kommer sig att folk i de gängse organisationerna är så dåligt utbildade att de måste värva kreti och pleti som har noll koll för att få saker gjorda (i filmvärlden alltså).

Guldet får vingar

Busslasten med guld befinner sig förresten inte på en buss utan på ett passagerarflygplan… Varför? Har den superrike superskurken inte råd med en egen helikopter? På passagerarflygplanet ser man bara Cyrus och hans gäng och skurkens hejdukar. Finns det inga vanliga passagerare på ett vanligt passagerarflygplan? Inte undra på att det är så mycket utsläpp för flygresor när så många stolar står tomma!

Kameraarbetet? Shaken & stirred!

Och givetvis går det inte att länka ihop två flygplan och ta en guldlast från ett flygplan till ett annat… Det går inte att göra Det Stora Tågrånet i luften. Naturlagarna är emot. En hel rad tramsiga saker händer och grejor blinkar och piper och en text lyser “ready to link”, eftersom sådana texter givetvis finns tillhanda när man flyger flygplan. Egentligen är det mest för att publiken ska hänga med. Kameraarbetet skakar hela tiden för att publiken (förhoppningsvis) ska bli distraherad och inte märka att ingenting hänger ihop.

Lagom kul med amerikanska Jönssonligan

Inledningen i Italien är trevlig, miljöerna är snygga, konstintrigen är bra, Cyrus grupp är lagom kul, Billy Magnussen som gängets kassaskåpsexpert och Dynamit-Harry är mer än bara lagom kul … Och det här hade kunnat vara en amerikansk ersättning för Jönssonligan. Massor av trams och dagisfasoner och följa-John-lekar. Men så får någon ansiktet uppätet av en hund (skurken är arg på en underhuggare) och hen blir därefter styckad. Helt onödigt i något som annars ser ut som en tramsig barnfilm … och filmen får plötsligt gränsen 13+ på Netflix. Varför?

Med lite bättre handling (främst andra halvan) och lite bättre manusarbete och lite bättre klippning och lite bättre kameraarbete hade det här kunnat bli en lite lagom familjefilm.

Alla har sin funktion i gruppen

I Kevin Harts Cyrusgäng ingår följande skådespelare i följande roller: Gugu Mbatha-Raw, käresta från Paris, Vincent D’Onofrio. specialist på lösskägg, Úrsula Corberó, cool pilot, Billy Magnussen, gängets Dynamit-Harry, Kim Yoon-ji, den obligatoriska kvinnliga  hackaren, och Viveik Kalra, en blyg ingenjör. Kärlekshistorien … hade man kunnat skippa, den är långsam, fånig och tar bara tid utan att ge något. Kevin och Gugu verkar inte heller märkbart intresserade av varandra.  Noll utstrålning och noll personkemi.

Franske Jean Reno spelar superskurken, blinka och du missar nästan att han är med i filmen, och så har han några brittiska underhuggare som ser ut och låter som om de är med i Peaky Blinders.

Halva kakan till Kevin Hart

Daniel Kunka har skrivit manus och skickade in detta manus obeställt till Netflix … och de blev så imponerade att de bestämde sig för att satsa på att göra en lågbudget actionfilm, där halva budgeten tillföll Kevin Hart. Väl spenderade pengar? Döm själva.

Filmen är inspelad på plats bland annat i Italien och på Nordirland, vilket gör att man åtminstone får några snygga bilder längs vägen. Även om kameran skakar.

Vill någon ha…?

På pluskontot finns att filmen är bättre än de flesta liknande filmer på bio och att det finns “något för alla”. Vill någon i familjen ha flygplan och båtar? Check! Vill någon annan ha stunts och coola jakter?, vill någon ha smarta kupper?, vill någon ha ett udda kompisgäng?, vill någon ha ett gäng guldtackor?, vill någon ha en kul kille som spränger kassaskåp?, vill någon ha en romance där motsatser dras till varandra?, vill någon ha små föreläsningar om konst?, vill någon ha vackra turistbilder från Italien? …

ja, det är check på allt! Allt finns här! Det är inte konstigt att filmen är etta på Netflix listan. Det behöver inte vara ett mästerverk. Det räcker att vara en påse gott & blandat som alla kan enas om till fredagsmyset.

print

Här kan du se Lift (2024)

Våra samarbetspartners