DIE HART: THE MOVIE – påfrestande och icke-rolig actionkomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Eric Appel
Skådespelare: Kevin Hart, John Travolta, Nathalie Emmanuel, Jean Reno, Josh Hartnett
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Komedi
Längd: 84 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 1

Die Hart, vars fullständiga titel tydligen är Die Hart: The MovieDie Hart – han är ju manusförfattaren till John Wick-filmerna.

På pappret lät det här rätt bra. Kevin Hart spelar sig själv, och han har tröttnat på att bara göra komedier och på att alltid spela hjältens rolige kompis. Nu vill han göra huvudrollen i actionfilmer istället.

Flippar ut och börjar svära

I realiteten visade det här sig vara allt annat än bra. Die Hart börjar ganska lovande: Kevin Hart är gäst i en talk show för att prata om sin senaste komedi, men han tröttnar på programledarnas frågor, flippar ut och börjar svära och tjata om att han vill bli actionstjärna. Han hävdar även att hans nya komedi är skit.

Skandalen är ett faktum, men han blir kontaktad av den framgångsrike actionfilmregissören Claude Van De Velde (Jean Reno), som vill göra en actionfilm med Hart i huvudrollen. Men först måste Hart läras upp – så han skickas till the Ron Wilcox Action Star School.

Brutal utbildning

Ron Wilcox (John Travolta) visar sig vara en galning, vars skola är några lador i skogen. De enda eleverna är Hart och en tjej som heter Jordan (Nathalie Emmanuel). Utbildningen är brutal. Kevin Hart får på käften på riktigt och ibland dyker det upp gangsters på skolan. Wilcox verkar vara gravt kriminell. Josh Hartnett dyker också upp och säger att han har Wilcox att tacka för allt. Hart inser att saker och ting inte står rätt till, så han försöker luska ut vad det är som pågår på den konstiga skolan. Jordan assisterar honom.

Vad Kevin Hart inte vet, men som vi tittare får veta ganska omgående, är att Hart är med i en film – utan att veta om det. Claude Van De Velde och hans filmteam ligger gömda och filmar allt som händer. Allting sker efter manus, vilken Hart förstås inte känner till.

Ständigt skrikande innebär inte att det blir komedi

På sätt och vis är Die Hart en variant på Bowfinger (även visad som Knubbigt regn) från 1999. Det är den där filmen där Steve Martin spelar in en film med Eddie Murphy, utan att Murphy vet om det. Skillnaden filmerna emellan, är att Bowfinger är jätterolig – medan Die Hart inte är rolig alls.

Ständigt skrikande innebär inte att det blir komedi, och ständigt svärande är inte heller roligt. Det här är en film som skulle kunna ha blivit kul om materialet hanterats på rätt sätt, men resultatet blev bara irriterande och påfrestande. Vi får ett knippe välkända skådespelare i en film som inte funkar överhuvudtaget.

Dog på riktigt

En grej är roligt: Josh Hartnett sätter sig i en bil som exploderar – och på slutet får vi veta att han faktiskt dog på riktigt i den här filmen, vilket ingen bryr sig nämnvärt om.

… Ja, och så är det roligt att den som textat filmen på svenska inte vet vad “top billing” betyder. När Kevin Hart utbrister “Wait! Do I get top billing?” står det “Vänta! Får jag fakturera högt?” i den svenska texten.

print

Våra samarbetspartners