WE HAVE A GHOST – mysteriet bäst i familjevänligt spökäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher Landon
Skådespelare: David Harbour, Jani Winston, Anthony Mackie, Eirica Ash, Niles Fitch
Land: USA
År: 2023
Genre: Äventyr, Komedi, Familj
Längd: 126 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

We Have a Ghost är skriven och regisserad av Christopher Landon. Han är mannen bakom de utmärkta skräckkomedierna Happy Death Day, Happy Death Day 2 U och Freaky. Jag har inte recenserat någon av dem, men de är kul och charmiga filmer. Landon gjorde även Paranormal Activity: The Marked Ones, men den låtsas jag ha glömt bort.

Den här nya Netflixfilmen bygger på novellen Ernest av Geoff Manaugh. Den publicerades år 2017 på webbsidan vice.com, och den kan alltjämt läsas där. HÄR. Jag letade upp den alldeles just nu, så jag jag har själv inte läst den, det gör jag när jag skrivit klart den här texten. Som synes är novellen väldigt kort, så Landon har byggt ut den rejält. Hans film är över två timmar lång, vilket kändes avskräckande när jag satte mig ner för att se filmen.

Hittar ett spöke på vinden

We Have a Ghost handlar om familjen Presley, som flyttar in i en gammal risig villa. Villan är märkligt billig, så de misstänker att något inte står rätt till, men mäklaren hävdar att det inte är några konstigheter med huset.

Självklart står allt inte rätt till. En av sönerna i familjen, Kevin (Jahi Di’Allo Winston), hittar ett spöke uppe på vinden. Spöket, spelat av David Harbour, gör sitt bästa för att skrämma Kevin, men Kevin blir inte rädd. Istället blir han kompis med spöket, som bär en bowlingtröja med namnet Ernest på bröstet. Därför kallar Kevin spöket för Ernest. Ernest kan inte prata och han minns inget av sitt förflutna – han vet inte varför han är ett spöke, eller varför han är i huset.

Skrämmande succé

Kevins farsa Frank (Anthony Mackie) upptäcker Ernest, filmar honom, och lägger ut honom på YouTube. Videosnutten blir viral. Ett TV-program om det övernaturliga, med Jennifer Coolidge som ointresserad programledare, anländer till huset för att göra ett reportage om familjen Presley och spöket Ernest. Kevin har instruerat Ernest att spöka och skrämmas rejält, vilket han gör. Succén är ett faktum. Villan omgärdas av horder av människor som älskar spöket Ernest.

Vill experimentera på spöket

De virala framgångarna uppmärksammas även av CIA, som återupplivar deras nedlagda Arkiv X-avdelning, ledd av en viss dr Leslie Monroe (Tig Notaro). Av rätt grumliga själ vill de fånga Ernest för att experimentera på honom, eller något, så beväpnade agenter stormar huset. Lite grann som i E.T., alltså.

Tillsammans med sin nyblivna kompis Joy (Isabella Russ) hjälper Kevin Ernest att fly. De tänker ta reda på vem Ernest egentligen var och varför han blev ett spöke.

Mysteriet håller uppe intresset

We Have a Ghost är en trevlig familjefilm. Jag kan inte påstå att den är speciellt rolig, jag skrattade lite grann åt ett par scener, men det var allt. Däremot gillar jag mysteriet som ska lösas. Vem är Ernest? Mysteriet innebär att intresset hålls uppe genom hela filmen. Kevin Presley är rätt sympatisk – däremot är hans far Frank rätt jobbig och lite barnslig. Om det inte vore för Frank hade nästan inget av det som händer i filmen hänt.

Överflödig handlingstråd

Filmen är alldeles för lång och orsaken till detta är dr Monroe och CIA. Denna del av handlingen är fullkomligt överflödig, det tillför absolut ingenting, och på slutet visar det sig att det hela faktiskt var onödigt. Filmen hade blivit en halvtimme kortare om alla dessa scener klippts bort. Antagligen lades denna tråd till för att skapa ett spänningsmoment, men det behövdes inte.

Ytterligare en anmärkning är att filmen har en tendens att blir lite för sentimental och smetig på ett typiskt amerikanskt sätt. Varning också för en scen där Kevin spelar gitarr och sjunger.

… Men i övrigt är det här rätt bra och trevligt.

print

Våra samarbetspartners