AFTERMATH – mest ett drama, men spökandet är faktiskt rätt kusligt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Winther
Skådespelare: Ashley Greene, Shawn Ashmore, Sharif Atkins, Britt Baron, Diana Hopper
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 114 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, men den här gången handlar det inte om en Netflixproduktion. Dock verkar filmen ha fått premiär direkt på Netflix.

Ibland kan det vara bra att sova på saken. Vilket jag gjorde med Peter Winthers spökthriller Aftermath, som jag såg igår kväll. Direkt efter att jag sett filmen tyckte jag att den var alldeles för lång, men rätt okej. En svag trea skulle den nog kunna få. Men så funderade jag lite till, i synnerhet på slutet, och nu när jag sitter här och skriver, har jag beslutat mig för att sänka betyget.

Blod och äckel har stänkt

Shawn Ashmore spelar Kevin Dadich, som jobbar med att rengöra hus och lägenheter där folk mördats eller tagit livet av sig så att blod och äckel har stänkt. Efter att ha tvättat rent en flott lyxvilla där en man skjutit sig efter att först ha mördat sin fru, erbjuds Kevin att köpa huset till ett vrakpris.

Kevins fru Natalie (Ashley Greene) är ytterst tveksam till att flytta in i huset. Men eftersom hon är modedesigner, kan hon behöva ett rejält arbetsrum, och dessutom har hon ett fett kontrakt på gång. Motvilligt ger hon med sig. Kevins och Natalies relation är inte den bästa. De går i parterapi. Natalie har varit otrogen. De behöver tjäna mer pengar. Natalies morsa är ond och jobbig.

Större delen av filmen ett drama

Relationen blir inte bättre av att huset de flyttat in i är hemsökt. Åtminstone är det vad Natalie tror. Kevin är förstås inte hemma när Natalie upplever övernaturligheter, och de gånger han faktiskt hör mystiska ljud, hittar han aldrig något. Det han dock tycker är märkligt, är att någon beställer mängder av porrtidningar i hans namn, och att någon pekat ut Kevin och Natalie som nazister, vilket inte är sant. Polisen tror förstås att Natalie är knäpp när hon redogör för det hon sett.

Större delen av den här filmen är mer ett drama om Kevins och Natalies relation. Men när det väl spökar i filmen, blir det faktiskt rätt kusligt. Ett par scener är effektiva. Dessutom är filmen förhållandevis välgjord.

Tar inget snedsteg

Men så kommer vi fram till upplösningen. Jag ska inte avslöja slutet här, men när filmen slutade kände jag att det var i dummaste laget. Eller hade jag missförstått? Jag gick och la mig, men idag när jag tänkte på filmen och dess slut, googlade jag fram en sida där slutet förklarades. Det var så som jag trodde – och det är otroligt fånigt och långsökt.

Till detta kommer det faktum att Natalie är en rätt störig typ, med sina jobbiga utbrott, medan Kevin är en blek och trist snubbe. Ytterligare en märklig grej, är att när Kevin börjar studera vid sidan av jobbet, för att kunna få ett bättre och mer välbetalt jobb, blir han klasskompis med en ung, söt tjej (Diana Hopper). Han spenderar en hel del tid med henne, han är ofta hos henne och pluggar, och jag tänkte att snart kommer han att ta ett snedsteg. Men det händer ingenting, hon försvinner ur handlingen, och alla hennes scener är meningslösa. Om de plockats bort, hade filmen kunnat bli betydligt kortare.

Lättskrämda personer som gillar Ashley Greene och Shawn Ashmore lär uppskatta filmen mer än jag. Aftermath påstås bygga på sanna händelser. Antagligen är det mesta hittepå.

Skriven 2021-08-05

print

Våra samarbetspartners