INCANTATION – stökig, ostrukturerad och exceptionellt långsam skräck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Zhou
Regi: Kevin Ko
Skådespelare: Hsuan-yen Tsai, Ying-Hsuan Kao, Sean Lin, Ching-Yu Wen
Land: Taiwan
År: 2022
Genre: Skräck
Längd: 110 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Jag slog mig ner för att se den nya Resident Evil-filmen på Netflix, och ignorant som jag är, hade jag inte noterat att det inte alls var en långfilm, utan en TV-serie i åtta avsnitt, och det hade jag förstås inte tid och lust att titta på. Så, jag bläddrade för att se om det kommit något annat, nytt originalmaterial på Netflix jag kunde se istället. Jag hittade den taiwanesiska skräckfilmen Incantation, i regi av Kevin Ko, som hade premiär för några dagar sedan.

Found footage--filmer är ett jävla oskick. Dessutom trodde jag att denna genre var död och begraven sedan länge. Informationen om Incantation var knapp, men det visade sig vara en found footage-film. Dessutom är väldigt märklig sådan, på flera sätt.

Förbannelse över ofödd dotter

Jag ska inte ljuga och påstå att jag förstod vad som försiggick i den här filmen, för det gjorde jag inte, men i handlingens centrum hittar vi Ruo-nan (Hsuan-yen Tsai), som återfått vårdnaden av sin sex år gamla dotter. Kevin Ko hoppar mellan nutid, och när Ruo-nan var gravid för sex år sedan. Då, för sex år sedan, gjorde Ruo-nan och några vänner en internetshow som hette ”Spökjägarna”. Dessa spökjägare hittade något otäckt, vilket innebar att otäcka saker hände, och en förbannelse kastades över Ruo-nan och hennes ofödda dotter. Eller bara dottern. Eller bara Ruo-nan. Jag vet inte så noga.

Den lilla dottern är söt och rar, men börjar uppföra sig konstigt. Hon ser saker i hemmet. Hon ser spöken. Hennes lärare och andra vuxna blir oroliga. Vad är det som händer? Vad var det som hände sex år tidigare?

Fantastiskt illa berättad

… Ja, fråga inte mig. Jag noterar att en del som sett filmen hävdar att orsaken till att många västerlänningar inte förstår Incantation är att vi inte förstår den asiatiska kulturen och buddismen. Må så vara. Men den främsta anledningen till att vi inte förstår filmen, är att den är så fantastiskt illa berättad, och att den är så exceptionellt långsam – det är svårt att hålla sig vaken, filmen vara en timme och 50 minuter, men den känns som 50 timmar. Det räcker inte med ett par jump scares, då någon plötsligt kommer störtande mot kameran.

Varför filmas allt

Handlingen hoppar alltså mellan nutid och dåtid, och ofta är det svårt att veta om det är nutid eller dåtid. Kameran viftar hejvilt, och jag vet inte riktigt vilka de olika rollfigurerna är.

… Men vad som är ännu konstigare och förvirrande är att jag ofta inte vet vem som filmar, och varför det filmas. Ibland är det någon som inte är med i filmen som filmar! Alltså, någon som filmar de som filmar. Ibland filmar någon sig själv rakt framifrån – och plötsligt klipps det till en vinkel från sidan. Vem håller i den kameran? Eller har samma person satt upp en extrakamera? Liknande saker sker hela tiden. Och varför filmas allt? Okej att Spökjägarna filmar det de håller på med, det är ett program om att jaga spöken. Men allt annat? Varför ger Ruo-nan plötsligt dottern en kamera så att hon också kan filma? Det här var så tröttsamt och tråkigt att jag efter ett tag slutade försöka följa med i handlingen. Filmen är alldeles för stökig och ostrukturerad.

Hade funkat bättre utan gimmick

Ytterligare en märklig grej är att det ligger filmmusik på klippen – något som fullkomligt förtar intrycket att detta skulle vara upphittade filmsnuttar. Incantation hade säkert funkat betydligt bättre om den gjorts som en “vanlig” film, det vill säga med ordentligt filmfoto och utan found footage-gimmicken.

Kan inte ha sett speciellt många skräckfilmer

Ibland påstås det att filmbolag betalar folk för att uttala sig positivt om vissa filmer. När jag läser de så kallade användarrecensionerna på denna films IMDb-sida är det inte utan att jag tror att det kan vara så. En väldig massa människor har skrivit att detta är en otroligt otäck och bra film! Många har satt högsta betyg på den. Många texter är skrivna på dålig engelska. Nu finns det säkert någon därute som faktiskt tycker att Incantation är bra, men tycker man att detta är en av de bästa skräckfilmer som gjorts, kan man inte ha sett speciellt många skräckfilmer – eller så har man fått en liten slant för att tycka så.

print

Våra samarbetspartners