DIVERSE FÖRFATTARE : BLAND TOMTAR OCH TROLL 116 – tre av historierna bland de bästa någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Författare: Inger Edefeldt, Ylva Karlsson, Johanna Nilsson, Peter Bergting, Peter Madsen
Illustratörer: John Bauer, Einar Norelius, Peter Bergting
Serie: Bland tomtar och troll (del 116)
Genre: Sagor & sägner
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 112
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-03

Bland tomtar och trollhar i 116 år tagit med oss på spännande sagolika äventyr under årets mörkaste tid. Förtrollande illustrationer i färg hör till och förgyller läsningen. De gamla mästarna John Bauer och Einar Norelius är de som en gång i tiden gjorde Bland tomtar och troll till en älskad jultradition, och de håller högsta klass än idag.

I år innehåller volymen fyra helt nyskrivna berättelser av Inger Edelfeldt, Ylva Karlsson, Johanna Nilsson och Peter Bergting. Peter Madsen återberättar folksagan om den ovanligt kloka räven (avdelning nygammalt) och så finns två klassiska sagor med, som traditionen bjuder. En trolldag, som är skriven och illustrerad av den älskade sagomästaren Einar Norelius och Svanhamnen av Helena Nyblom med illustrationer av den andre sagomästaren, den ikoniske John Bauer.

Grodan som slår Shrek

Vad är bäst i årets volym? Det börjar starkt. De tre första berättelserna får alla toppbetyg och en delad förstaplats. Grodsaga, text och bild av Inger Edelfeldt, är skratta-högt-rolig och har en bra twist på slutet. Och ett lyckligt slut. Omdöme: Ännu bättre och roligare än Shrek! Skrattfest och favorit-att-reprisera saga.

På jakt efter en älskad ko

Älvorna med text och illustrationer av Peter Bergting är nästa femetta. Sagan är rafflande och riktigt spännande med en smart hjältinna som övervinner alla ruggiga utmaningar och får tillbaka sin älskade ko på köpet. Det här känns som en riktigt traditionell gammal saga … och är en av de sagor som är helt nyskriven. Genuin kvalitet i både text och bild och något som passar alla generationer.

Modern, förtrollande klassiker

En trolldag är varm, rolig, finurlig och superspännande. Den känns också riktigt modern … och är en av de äldsta sagorna, skriven och illustrerad av Einar Norelius. Extra plus: Den handlar om troll. Ett troll och en snigel som tar dagen som den kommer och upplever fantastiska saker. Man ska skynda lugnt! Småtroll är som bekant trendigare än någonsin i år.

Får korgen

Barnet i korgen går inte hem. Det finns för många barnböcker om att få syskon och den här berättelsen blir för lång och för rörig och har för många upprepningar (exakt samma stycke text återkommer mer än en gång.)

Flickan mellan världarna är, enligt publiken, en sämre spökhistoria än vad de är vana vid. Det finns en uppsjö av olika små spöken i barnberättelser just nu, och det ska inte vara så lätt att lösa spökerierna.

Tre bröder med usel sammanhållning

Räven är en traditionell saga om tre bröder, men bröderna borde (enligt publiken) ha varit snällare mot varandra. En bror kan inte få allt och ha ihjäl de andra två. (Det där var en effektiv sågning!)

Vacker svansaga

Svanhamnen är mycket vacker, speciellt med John Bauers tolkningar av det som sker, men alldeles för underlig för en ung publik, den påminner mer om baletten Svansjön där folk byter skepnad lite hipp som happ. När det gäller att byta skepnad så är Edelfeldts Grodsaga bättre och mer underhållande för en ung publik (och även för en äldre publik med humor).

Bland de bästa tomtar och troll någonsin

På det hela taget är detta en bra volym, tre av historierna är bland de bästa någonsin i Bland tomtar och trolls historia, vilket är utmärkt statistik. Boken är som alltid precis lagom stor för små händer att hålla i, och fenomenalt färgglatt och fantasifullt illustrerad. Det går inte att titta på uppslag av John Bauer och Einar Norelius utan att drabbas av akut julmysstämning…

Och alla som följer årets julkalender vill ju ha mer av tomtar, troll, vättar och andra knytt och oknytt.

Alldeles nyskriven bok att kombinera med

Tips! Kombinera gärna årets julbok Bland tomtar och troll med den alldeles nyskrivna boken Frostafton (Bonnier Carlsen) i ett fint inslaget julpaket. Då får ni tomtar- och trolltider som räcker länge, länge, länge…!

print

Våra samarbetspartners