DIVERSE FÖRFATTARE : BLAND TOMTAR OCH TROLL – både gammalt och nytt bland spännande äventyr i sagornas värld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Illustrationer: John Bauer, Einar Norelius
Serie: Bland tomtar och troll (del 114)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Sagor och sägner
Antal sidor: 110
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-01

Einar Norelius och John Bauer toppar kändislistan när det gäller illustratörer för Bland tomtar och troll. Så även denna gång! Einar Norelius står för omslaget och illustrationerna som hör till Eva Wessels saga De två systrarna. John Bauer har illustrerat Vilhelm Nordins Kvastarnas kvast, alla kvastars kung. Dessutom finns bonusmaterial med “best of” John Bauer illustrationer 1912 – 1914 med i denna volym. John Bauers illustrationer hör till den magiska lilla exklusiva skara där bilden i sig är ett äventyr, och man kan lätt hitta på en hel saga – eller flera – bara genom att se en enda bild.

Här finns också nyskrivna berättelser av Inger Edelfeldt, Per Nilsson, Ylva Karlsson och Johanna Nilsson, och den danske sagokändisen Peter Madsen återberättar träffsäkert och humoristiskt den klassiska folksagan Guldgåsen i text och bild.

Utmaningar förändras – men förblir ändå desamma

Bland tomtar och troll har i hela 114 år tagit med sig läsarna på spännande äventyr i sagornas värld. De utmaningar som hjältarna ställs inför förändras – eller förändras inte alls – med tiderna. Både gamla och nya sagor handlar om syskonrivalitet och att hitta mod att våga göra det ovanliga och oväntade. Men den mest moderna berättelsen, den av Per Nilsson, tar upp ett diffust klimathot, långt ifrån de hotande troll och drakar som forna tiders hjältar tampas med.

Julafton utan hund och utan julklappar

När julafton kommer står de två små barnen utan julklappar under granen – föräldrarna förkunnar att så räddar man klimatet, och så tittar de på TV. Barnen är förkrossade, för som alla barn vet (alla som någonsin läst en berättelse) så betyder “inga paket” att man ska få en hund. Och visst är föräldrarnas själlösa TV-tittande också en form av förkastlig konsumtion? De skulle ju kunna engagera sig i barnen, rita ett nytt spel, hitta på rim och rebusar, ordna en skattjakt, göra rollspel baserat på äventyren i Bland tomtar och troll … ! Istället tittar de på TV.

Tomte med skägget vid brevlådan

Barnen går ut med gråten i halsen och hittar en tomte som halkat och tappat sitt skägg vid brevlådan. De hjälper honom hem och får för första gången i sina liv dricka härlig, förbjuden julmust och konsumera förkastliga, förbjudna skumtomtar. De får också leka med en hund som de ska få rasta varje dag och de får spela förbjudet TV-spel, Fifa, vilket de aldrig gjort förut.

Tomten har barnbarn (som han har tomtat för) och vet vad kidsen vill ha. Plötsligt har barnen läsk, godis, hund och TV-spel … ALLT som de inte får ha hemma! Vilken underbar hemlis! Best Christmas Ever! Och det gör ju inget att man inte får konsumera hemma, om alla grejer man vill ha finns att få gratis bara ett par kvarter bort …

Vältajmad, ironisk humor

Per Nilsson har sällsynt vältajmad och ironisk humor och det här blir lätt en högläsningsfavorit.

Som i så många sagor – det är så roligt att göra rösterna till de olika karaktärerna.

Bland tomtar och troll är en härlig, slitstark favorit som håller – år efter år – med sin tonsäkra balans av tradition och förnyelse.

print

Våra samarbetspartners