STINA NILSSON : FROSTAFTONS HEMLIGHET – modernt och tidlöst i Maria Gripes anda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustratör: Ludwig Sandbacka
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 216
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-05

Är det något vi önskar oss i år så är det mera Trolltider. Frostaftons hemlighet levererar detta med råge! Varje dag fram till jul. Spänning, vänskap, hisnande äventyr och massor av juligt mys tillsammans med småtroll, vättar, häxor, urtroll, bergatroll, magiska bibliotek, förbjudna böcker, knasigt pepparkaksbak … och diskussioner om människor finns på riktigt, liksom en värld ovanför grottorna, eller om människor bara är mytologiska väsen och drömmen om sol och snö ovan jord bara är just en dröm.

Stina Nilsson har verkligen lyckats göra en modern och tänkvärd tidlös sagobok i Maria Gripes anda. Och med ett tilltal som passar alla generationer, inte bara slukaråldern.

Filmiska illustrationer

Illustrationerna är vansinnigt snygga. Ludwig Sandbacka har skapat sagoillustrationer som täcker hela sidor med hoppfullt lekfulla färgval och hotfullt suggestiva skuggor… illustrationer som får dig att känna det som om du promenerar runt i en animerad film  eller ett spel där ingen har knusslat med stålarna inför finansieringen av den konstnärliga visionen.

Fokus på samarbete istället för strid

Istället för en klassisk fantasytyngd sagostrid mellan ont och gott fokuserar man här snarare på samarbete och att alla har något gott inom sig. De som verkar osympatiska eller elaka är oftast rädda eller vilseledda av olika anledningar. När alla till slut samarbetar kan drömmen om frostaftons firande ovan jord till slut bli verklighet.

Övernaturliga väsen är det normala …

Det är också intressant att man valt att skildra välkända väsen från vår folktro som det normala, och människor (om de finns) är istället de som är sagoväsen. Och människor firar inte frostafton. De använder istället det konstiga ordet jul…

Tips på förtrollande trollpyssel

Visst är det svårt att bara hålla sig till ett kapitel om dagen. Men … om du vill kan du läsa hela boken i ett svep och därefter börja om och mysa lite extra, läsa ett kapitel om dagen och dyka ner i vilket trollpyssel som man ska göra just denna dag … trollen kommer inte att skvallra på dig! De vet hur man bevarar en hemlighet.

print

Våra samarbetspartners