LOUISE BRYNIELSSON : TOMTEN THURE HITTAR HEM – vingslag från klassiker i sagolikt bra historia om stadstomte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Genre: Science Fiction
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-30

Tomten Thure hittar hem är en charmig, rafflande och actionpackad historia som berättas med en stor dos finess och humor. Det är som en road movie i bokform, full av “goa göbbar” eller goa tomtegubbar.

Man känner vingslag från klassiker av Selma Lagerlöf (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) och Einar Norelius (Bland tomtar och troll) och givetvis Maria och Camilla Gripes Trolltider. För visst finns det osynliga små tomtar som tar hand om hus och gårdar… Vare sig de har grå eller röda små luvor när de gör sig osynliga för folk och fä.

När inga människor ser

Den lille tomtegubben Thure är till en början en stadstomte som bor i Göteborg. Tillsammans med de andra stadstomtarna tar han hand om hamnen, Liseberg, Slottskogen … ja, allt möjligt, när inga människor ser. Thure har egentligen ett bra tomteliv och många vänner, de jobbar alla solidariskt tillsammans, men han saknar något. Han tycker att han känner igen känslan av vad han alltid saknat när han går i granskogen på Liseberg… Det är ju så här avstressat och trevligt livet ska vara!

Längtar efter lugnet på landet – och smörig gröt

Thure drömmer om en familj som ställer ut en stor skål med gröt med en klick smör på toppen … Tänk att få lämna storstadsstressen och att få bli en riktig gårdstomte ute på landet! Jobba med djur (som inte är måsar) och äta gröt! Det vore livet, det!

Underbara koskit

Tomtegubben Glenn, Thures vän, har ett kärnfullt utlåtande om Thures planer. “E du go eller?”. Vem vill frivilligt tampas med rävar och vargar och ta hand om koskitar som är så mycket större än måsskitar?! 
Men Thure har en dröm och han ska allt visa tvivlarna att han kan plocka koskitar och inte vara rädd för vargar och rävar. Thure beger sig norrut…

Tåg istället för flyg i modern tid

Medan Nils Holgersson flög norrut så tar Thure tåget (Thure är en modern och miljömedveten tomte, nu för tiden flyger vi inte i barnböcker) och det blir många äventyr innan han når sina drömmars gård. Bland annat så träffar Thure på en farlig trollfamilj och ett snällt skogsrå. Och många tomtar. Tomtarna i norr är först en stor besvikelse. De är inte redo att ta emot en ny tomtevän och de retas för att Thures luva har fel färg…

Kan tomtar inte samarbeta utanför Göteborgs gränser?

Tomtarna på landet är inte alls så välkomnande som Thure önskat. Medan alla tomtar i Göteborg höll ihop och samarbetade så är tomtarna i norr enslingar som alla vill ha sitt eget hus ifred och de vill inte att några nyinvandrade tomtar söderifrån ska komma och ta deras jobb ifrån dem.

Efter många om och men lyckas Thure visa vad man kan uppnå genom samarbete … och tre tomtar tillsammans kan uppnå mycket mer än tre tomtar som arbetar (och motarbetar varandra) var för sig.

Pepparkakor blir levande vid midnatt

En extra bonus i äventyret är alla roliga små illustrationer som dyker upp i texten, som de små pepparkakorna som blir levande vid midnatt och reparerar sitt hus med sockerkristyr och godis så gott det går. Det är ett evighetsprojekt att vara pepparkakshantverkare, när det alltid är några människor som äter på ens hus dagtid…

Tomten Thure går hem – som en riktig sagolik julklassiker

Tomten Thure hittar hem är en historia som går hem. Hos många generationer. Den har samma kvalitet som en riktig julklassiker och hela upplevelsen andas Bland tomtar och troll på toppnivå. Äventyret går från eftertänksamt till skratta-högt-roligt till nagelbitarspänning och tillbaks till filosofiskt igen … Tomten Thure följer sin önskestjärna och sina drömmar. Som det sjungs om varje julafton: When you wish upon a star… Även tomtar har rätt att önska. Och att få en present. Som en stor skål gröt med smör.

Helt sagolikt bra!

print

Våra samarbetspartners