DIVERSE FÖRFATTARE : BLAND TOMTAR OCH TROLL, ÅRGÅNG 113 – magisk folklore på svenska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Författare: John Bauer, Hjalmar Bergman, Inger Edefeldt, Bullas Jonas Jansson, Peter Madsen, Johanna Nilsson
Illustrationer: Inger Edefeldt, Mia Fernau Strömgård, Bullas Jonas Jansson, Peter Madsen, Einar Norelius
Serie: Bland tomtar och troll (del 113)
Genre: Sagor & sägner
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 112
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-01

113 år med tomtar och troll. Svensk fantasy har en lång och gedigen tradition med magiska äventyr – fast det brukar klassas som folklore. Ingen illustrerar denna magiska värld bättre än John Bauer och Einar Norelius – och de gamla favoriterna kommer tillbaka med var sin saga även i denna splitternya volym.

John Bauer äger när det gäller Trolltider – och Tomtetider!

Vilhelm Nordin har skrivit sagan om Pojken och tomtemössan, och här finns allt som ger en riktigt julig sagostämning! Tomtar, troll, busiga barn, en sjöjungfru, en tomteluva som kan göra bäraren osynlig, en förtrollad fågel … och givetvis John Bauers odödliga illustrationer.

Einar Norelius har illustrerat sagan om Blomster-Lisa – texten är av Hjalmar Bergman, en författare som man inte brukar koppla ihop vare sig med barnunderhållning eller sagor.

Bergmans moderna saga – långt före sin tid
Bergmans berättelse om Blomster-Lisa är den som känns mest modern i hela samlingen – hur går det om man inte respekterar naturen, om man fnyser åt överdådiga blommor och onyttiga fåglar och de där träden som bara skuggar skörden … och hur går det om man bara skövlar och odlar monokulturer? Det är att be om miljöproblem … och där står vi nu. Alla borde ha lyssnat på Blomster-Lisa mycket, mycket tidigare.

Pumpor och linser blandas i en ny mix av Askungen

Peter Madsen är en mästare på att tolka och illustrera gamla klassiska sagor och i år är det Askungen som står i fokus. Det blir en lång och vindlande saga där han mixat gamla tyska versioner med fåglar som plockar linser till Askungen med den traditionella franska versionen med en magisk fé och en förtrollad pumpa och ett par skor av glas – pumpan, fén och skorna av glas finns även med i Disneyversionen, som tagit mycket från den franska versionen av Askungen, nedtecknad av Charles Perrault.

Vem vill ha skor av glas?

Charles Perrault hörde dock fel när han skrev ner sagan – orden för “glas” och “kalvskinn” är väldigt lika varandra på franska, och mjuka kalvskinnsskor är ju väldigt bekväma och dyrbara och sällsynta bland relativt fattigt folk på landet. Att Askungen fick skor av kalvskinn av den goda fén var ju höjden av lyx! “Skor av glas” låter bara obekvämt, men en man från hovet som var van vid allt möjligt fint (och opraktiskt) tyckte antagligen att det lät lyxigt … Men nu är skorna av glas så berömda att man knappast kan byta ut dem mot vettigare skodon.

Askungen och Gudfadern har samma sensmoral

Den franska versionen innehåller även mycket föredömligt att Askungen förlåter sina styvsystrar och fixar bra giftermål för dem vid hovet … för det är alltid bra att ha allierade som står i tacksamhetsskuld till dig. En praktisk sensmoral. Eller som det sägs i Gudfadern: “Keep your friends close. Keep your enemies closer.”! Det franska hovet var vida känt för intriger och rävspel och Askungen behövde säkert alla allierade hon kunde få … även två snopna styvsystrar.

Det är så fint med solidariska möss!

Mössen som solidariskt ställer upp och syr … är egentligen inte från sagorna om Askungen, utan från Beatrix Potters klassiker The Tailor of Glouchester. Här finns allt: en illvillig katt som jagar möss och fångar dem under tekoppar, möss som håller ihop, möss som är listiga, möss som kan sjunga, möss som klär ut sig och möss som kan sy … och de ställer upp för att hjälpa en sjuk och fattig skräddare från att gå i konkurs. De hjälper alltså inte en flicka att klä upp sig för en bal på slottet … Men som Gustav Svensson säger i Svensson, Svensson (fritt parafraserat) – “Det är så fint med de där råttorna som ställer upp för henne!”.

Var blev mössen av?

Walt Disney ville ha rättigheterna till The Tailor of Glouchester. Beatrix Potter sade nej. (Hon var inte ett Disney-fan.) Så då tog han helt sonika storyn i alla fall, kallade den något annat och knådade in den i sagan om Askungen, och det är ju mössen som är bäst! Så om du får frågan varför det inte finns några möss som syr i Bland tomtar och troll så vet du vad du ska säga – de är upptagna med att hjälpa andra fattiga behövande människor någon annanstans. (Eller så är det för att Madsen senkommet respekterar Potters copyright?!)

Farliga önskningar och magiska träd

Det finns även fyra helt nyskrivna berättelser med i år i Bland tomtar och troll – ett rymdäventyr, ett äventyr med ett magiskt träd, ett äventyr med en förtrollad sommarklänning och ett äventyr med två systrar.

Den allra bästa av de nya sagorna är Prinsessan under jorden skriven och illustrerad av Bullas Jonas Jansson och den handlar precis som Askungen om just systrar och syskonrivalitet. Men det handlar också om hur farligt det är att låta sig lockas ner till underjorden och hur försiktig man ska vara med att önska sig något … Sagolikt berättad och sagolikt bra.

Fixa sommarpicknick mitt i vintern

Önskningar som går snett är också temat i Inger Edelfeldts Sommarklänningen. En värld med bara sommar är inte så idyllisk … I och för sig är årstider en lyx som inte finns överallt i världen. Det finns faktiskt länder med evig hetta och evig sommar …

Det här är en snyggt konstruerad sedelärande saga för en modern publik – inklusive en tankeväckande ramhandling och all “fantasy” utspelar sig inuti en helt realistisk berättelse, där sommarpicknick dukas upp inomhus, på en picknickfilt på golvet, och sommarkläder, solhattar och solglasögon kan också få komma fram …

Edelfeldt är en av de allra bästa svenska deckardrottningarna genom tiderna – och många tänker kanske inte på att hon också är bra på “familjeunderhållning” och sagor – och hon är dessutom en ruggigt bra illustratör.

Härligt med vinter och mysmörker!

Hur mycket man än gillar sommar, visst är det härligt med vinter, mysmörker och långa härliga lässtunder, själv eller tillsammans … Bland tomtar och troll lämpar sig utmärkt för högläsning tillsammans, med tända ljus och nyknäckta nötter, och det finns mycket att tänka på och diskutera i sagorna … och givetvis tål de att läsas och berättas om och om igen.

Lång hållbarhet garanterad!

John Bauers illustrationer har hållit i över 100 år. Askungenhar hållit i över 400 år. 113 år med Bland tomtar och troll garanterar både julmys, vintermys och sagomys året om.

En härlig volym som är alldeles lagom stor och bekväm att hålla i – och som har ett mycket hållbart innehåll.

Skriven 2020-11-18

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners