JASON STATHAM – bästa och mest framgångsrika filmerna med ex-simmaren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“England’s best export to action movies in just about forever, a businesslike brute with gentlemanly soul.” – The Daily Telegraph

Jason Statham har behållit sin brittiska accent – och ändå erövrat Amerika. Liksom stora delar av resten av världen. Den största brittiska actionexportprodukten sedan James Bond? Just nu går två stora blockbusters med Jason Statham på biograferna och vi firar denna actionhjälte med att lista bästa – eller mest framgångsrika – franchises och filmer med den gamle simmaren och parfymförsäljaren.

#6. Expendables

Bromancen mellan Stallone och Statham har varat i fyra filmer – nu ger Stallone denna franchise i present till Statham för att förvalta för framtiden både som producent och som skådespelare. Med tanke på hur lätt det är att återuppliva och föryngra actionhjältar digitalt (Harrison Ford i Indiana Jones, Mark Hamill i Star Wars serierna …) ska vi inte utesluta att filmserien kan hålla på för evigt. Så länge den spelar in pengar. Och så länge det inte är strejk i Hollywood.


 
#5. The Meg

Vem är bäst på att visa tänderna av Statham och en förhistorisk jättehaj? Vem kommer att gå segrande ur striden? Man kan filosofera om att detta är en modern uppdatering av Moby Dick och den klassiska striden mellan Kapten Ahab och den stora vita valen som egentligen är en metafor för…

Oblodiga fajter säljer som smör

Men vem försöker vi lura? Meg vilar snarare på Hajens och Jurassic Parks gamla lagrar, två gamla Spielberg klassiker. En megalodon eller två som motståndare har den fördelen att inget land känner sig utpekat, skurken är neutral. Vilket gör att The Meg är en lätt produkt att exportera. Gjord med kinesiska pengar har detta bland annat blivit en stor franchise i Asien där de mestadels oblodiga fajterna säljer som smör. Och Jason Statham har onekligen fått användning för sin bakgrund som simmare.


 
#4. Fast & Furious

Jason Stathams karaktär Deckard Shaw introducerades först som motståndare, men blev sedan en medlem av Vin Diesels ständigt växande bensin- och dieseldoftande familj. Stathams mamma i filmserien spelas av Helen Mirren. Det är creddigt! En höjdpunkt – eller ett lågvattenmärke (beroende på hur man ser det) – är när Statham ska rädda Diesel-bebisen i nedbajsad blöja och samtidigt banka ner skurkar … som förmodligen också hade behövt blöjor. Lite extra mjukt att falla på inför sparka-rumpa scenerna?

#3. Hobbs & Shaw

Hur kan spin-off serien Hobbs & Shaw få en högre ranking än ursprungserien? Tja, man slipper släpa runt på hela stora ”familjen” (med eller utan blöjor). Fast & Furious har fått för mycket ballast med tiden. Och man slipper Vin Diesels begränsade skådespel. Det är alldeles lagom med två skalliga gubbar som gnabbas och har en bromance.

Lika många träffar under fajterna

Statham och The Rock verkar ha kul tillsammans. Och visst kan de även tävla om vem som är bäst på att visa tänderna. Ryktet förtäljer att de båda actiongubbarna hade inskrivet i sina kontrakt att de skulle få in exakt lika många träffar under alla fajterna. Här får förresten Stathams Shaw ännu en cool släkting: en syster spelad av Vanessa Kirby – som bland annat spelat White Widow i Mission: Impossible filmerna och Princess Margaret i The Crown.

#2. Operation Fortune: Ruse de Guerre

Guy Richie har aldrig blivit inbjuden till att regissera en James Bond film. Alltså gjorde han en själv. Som är tänkt att bli en franchise. Vi får se hur det blir med den saken, men filmen är onekligen en rolig agentfilm och agentparodi. Skådespelare som spelar skådespelare är ofta ett kul grepp och det är tacksamt för filmvärlden att metafiktivt driva sig själv. Jason Statham gör jobbet som James Bond kopia med dyr smak. Men den som verkligen stjäl showen är Hugh Grant som skurk. Han tycks verkligen älska sin nya nisch med skurkroller…

#1. Lock Stock and Two Smoking Barrels

Jason Stathams långfilmsdebut. Det här är ingen franchise – men det känns som starten på en. För alla Guy Ritchie filmer känns som om de utspelar sig i samma lilla Guy Ritchie universum med samma karaktärer och de skulle mycket väl alla kunna vara delar av samma serie.

Gjorde Statham till stjärna

Lock Stock and Two Smoking Barrels är juvelen i denna samling – även om Snatch också var skojig och hade större stjärnor. Men det var Lock Stock … som gjorde Jason Statham till en stjärna. Det är extra roligt att han här gör en av sina bästa roller, som visar att han är så mycket mer än ett  stenansikte som bankar på folk.

Guy Ritchie drog fördel av att Jason Statham inte bara hade en bakgrund som atlet, utan även som gatuförsäljare av fejkade märkesparfymer och smycken (vilket även Stathams far sysslat med). Går det att finna bättre ”method acting research” för att spela en småskurk?

Stilbildande och nydanande

Här är Stathams karaktär, till skillnad från i många senare filmer, inte en smart, cool och oövervinnerlig kämpe. Istället är han med i en grupp på fyra kompisar som tillsammans  bildar ett osannolikt korkat kriminellt gäng som hoppas att ett enda rån kommer att lösa alla deras problem. Ha! Det är snarare början på alla problem. Det är inte skicklighet, kampsportskunskap eller actionrutin som räddar deras rumpor … utan ren och skär tur.
Våldsamt och våldsamt roligt. Stilbildande och på sin tid nydanande. En självklar etta på listan.

print

Våra samarbetspartners