BÄSTA, VÄRSTA KUPPFILMERNA DEL 1 – från CHARADE till MISSION IMPOSSIBLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kuppfilmer blandar omaka par, snygga flyktbilar, femme fatales, väskor fulla med pengar, komplicerade larmsystem … och mycket mer. Vad är det bästa flyktfordonet? En skolbuss, en ambulans, en röd Subaru, en klassisk Ford V8 eller en Shelby Mustang? Vad är den bästa förklädnaden? Clownmask, Mike Myers mask, president Nixon mask, smoking eller svindyr galaklänning?

Vad är det bästa bytet? Väskor fulla med pengar, dyrbara juveler, ovärderlig konst eller information? Vad är motivet? Rikedom eller hämnd – eller ett två-för-ett erbjudande? Vi listar här de bästa och värsta kupperna – med ett litet masktema!

The Dark Knight – Christopher Nolan (2008)
Allt planeras av “the clown prince of Gotham” alias Jokern, spelad av Heath Ledger. Alla har clownmasker på sig. Alla har alias. Bytet är väskor fulla med pengar. Flyktbilen är en skolbuss som snabbt beblandar sig med alla andra skolbussar i Gotham. En lyckad stöt för Jokern som kommer undan med både stålar och skolbuss. En mindre lyckad stöt för hans kompanjoner. Pengarna bränns (bokstavligen) – den största byteskremeringen i filmhistorien sedan Ocean´s 11 (originalet). Effektivt berättande. Själva kuppen är bara ett snabbt intro till resten av filmen – andra mindre kunniga regissörer (som Michal Bay) hade dragit ut på bankrånet, eller färden med skolbussen, i över två timmar.

Point Break – Kathryn Bigelow (1991)
Patrick Swayze (Dirty Dancing) och hans gäng med coola surfare begår bankrån för att finansiera surfresorna. Keanu Reeves är honom på spåren. Het bromance uppstår. Alla i surfargänget har presidentmasker under rånen. Klassisk replik av rånare i president Nixon mask : “I am not a crook!“. Tramsigt? Javisst, men Kathryn Bigelow är en mästare på actiongenren, och filmen är roligare än The Hurt Locker, som gav henne en Oscar för bästa regi. En klassiker. (Och för att inte besudla Patrick Swayzes legacy låtsas vi inte om att det finns en remake som aldrig borde ha gjorts).

Baby Driver – Edgar Wright (2017)
Baby (Ansel Elgort) kör flyktbil på uppdrag av Kevin Spaceys gangsterboss. Favoriten är en röd Subaru. Baby kan köra ifrån vem som helst, när som helst, var som helst, bara han har rätt soundtrack i lurarna … Ljuv musik uppstår i mötet med Lily James väna servitris. Baby Driver blev utsedd till en av årets bästa filmer. Wright gör som alltid en hyllning till popkultur och popmusik. Masker? Ja. Scenen med Mike Myers masker, skådespelaren Mike Myers känd från Austin Powers, inte Halloween filmernas Mike Myers, är en modern klassiker som ökade försäljningen av skådespelaren Mike Myers masker till Halloween rejält.

A Fish Called Wanda (En fisk som heter Wanda) – Charles Crichton (1988)
Säg “Halloween” och man tänker omedelbart på tuffingen Jamie Lee Curtis. I komedikuppfilmen A Fish Called Wanda gör hon sin allra bästa roll. Förklädnaden när hon rånar en juvelerarbutik är inte en Halloweenmask utan något mycket mer subtilt (och lätt att ta av) … Under resten av filmen charmar hon John Cleese, Michael Palin och Kevin Kline (som fick en Oscar för sin roll). Charles Crichton fick dubbla Oscarsnomineringar för filmen (regi och manus), och han har lyckats få in hela två komedier bland topp hundra av “de bästa brittiska filmerna genom alla tider” – A Fish Called Wanda och The Lavender Hill Mob. Båda är geniala kuppfilmer med en guldkant av komedi.
Banbrytande film som banade väg för en ny internationell våg av brittiska komedier och livade upp intresset för gamla Ealingkomedier igen.
Fotnot: John Cleese karaktär i filmen heter Archie Leach. Cary Grants verkliga namn.

Charade – Stanley Donen (1963)
Cary Grant, Audrey Hepburn, fyra fula fiskar och alla lurar alla hela tiden, i jakten på bytet från den ultimata kuppen som begicks under andra världskriget … En liten hake bara: ingen vet exakt vad bytet är. Sällan har väl en frimärksmarknad varit så spännande!
Cary Grant iklär sig nya förklädnader i form av nya identiteter och nya backstories hela tiden. Ingen av dem är sann. Audrey Hepburn rockar det senaste från Givenchy. Idag en klassiker.
Fotnot: Stanley Donen hade tänkt att Hitchcock skulle regissera, men när det inte gick vägen gjorde Donen själv den Hitchcockigaste filmen som Hitchcock inte gjort.

Lock Stock and Two Smoking Barrels – Guy Richie (1998)
Masker: rånarhuvor. Måltavla: grannarna. Flyktbil: en neutral gammal skåpbil med gott om lastutrymme. Gänget: en kvartett med fyra korkade kompisar i London. Är det en smart idé att råna grannarna som i sin tur rånat några andra skumma typer, allt för att betala en ännu mer skum spelskuld … ? Bara ren och skär idiottur, kombinerat med tajming, gör att de fyra huvudpersonerna överlever. Jason Stathams genombrottsroll. Sting spelar en pubägare. Tyvärr har filmen imiterats så mycket av så många, bland annat av Guy Ritchie själv, att den idag känns utsliten.

Mission Impossible 1-8 – Brian De Palma, Christopher McQuarrie med flera (filmserie 1996-2024)
Mission Impossible filmerna lanseras inte som kuppfilmer. Men visst finns det många spektakulära små kupper inbakade i filmerna … Där Tom Cruise gör spektakulära stunts och hänger från linor för att undvika larmsystem eller klättrar utanpå skyskrapor med små sugkoppar på händerna eftersom det är för tråkigt att vänta på hissen.
Byte: någon MacGuffin som man inte minns. Man minns bara stuntsen. Flyktfordon: Allt från helikopter till motorcykel, som Tom Cruise kör utan hjälm, så att man kan se att det är han som kör.
Masker: massor. Det är det som är hela grejen med Mission Impossible serien. Alla har masker. Och skådespelarna ser ut som sig själva. Eller varandra … Det finns två nya delar kvar i serien att se fram emot, och av förhandsinformationen att döma kan vi förvänta oss nya dödsföraktande kupper och nya spektakulära flyktfordon. Och masker.
Fotnot: Rabbit Academy: Mission Eggpossible innehåller kul homage till Tom Cruises stunts. Kanin klättrar uppför bergvägg med hjälp av sugkoppar, kanin gör dödsföraktande stunts på motorcykel och kanin flyger drönare.

Ambulance (2005 och 2021)
Ambulans som flyktbil, föraren värvad till bankrånet typ fem minuter innan … det är tidernas sämsta planering och sämsta genomförande. Inga masker används, så alla vet vem rånarna är och en dyr biljakt med förföljande förödelse är egentligen helt onödig, med färdigt signalement och adresser till rånarna registrerade. Patient ska opereras under den två timmar långa flykten i ambulansen, som känns ännu längre. Och hur har man i modern tid hittat en bank som håller öppet och har kontanter? En remake av den danska filmen Ambulancen (2005).Ett bra exempel på hur man genom att slänga hinkvis av pengar på en B-film och genom att göra den mer än dubbelt så dyr och nästan dubbelt så lång får ett resultat inte ens är hälften så bra. Och då är originalet inte något dansk mästerverk. Den mest moralkakiga filmen senan The Hays Moral Codes glansdagar. Både kuppen och filmen misslyckas.

Free Guy – Shawn Levy (2021)
Så många banker rånas i så många kuppfilmer … Men hur känns det egentligen att vara den i kassan som blir rånad? Det vet Guy i Free Guy Han är en karaktär i ett datorspel, vilket förklarar varför det finns banker med kontanter (spelarna vill ha det så). Men en dag får Guy nog, han vill bli hjälte i sitt eget liv och inte bara en birollskaraktär som blir rånad. Flera gånger om dagen.
Samtidigt, i verkliga världen, pågår en hackerkupp för att bevisa att hela spelet är stulen IP. Kupperna staplas på varandra i båda världarna, i jakt på MacGuffins.
Fartfylld komedi med Ryan Reynolds och Jodie Comer som osannolikt kärlekspar i en historia som har mycket gemensamt med Cyrano de Bergerac. För Guy är programmerad för att vara ett kärleksbrev. Till vem, och från vem? När det gäller masker – är inte en avatar den ultimata masken? Både för att leva ut extravaganta kuppfantasier, och för att säga det man egentligen vill säga, men inte vågar, till sin käresta …

Snart kommer del två av Bästa, värsta kuppfilmerna – med juveltema och casinotema!

print

Våra samarbetspartners