ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5, Østre Gasværk Teater, Köpenhamn den 22 september 2023 – Pink Floyd möter Cirque du Soleil

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
I rollerna:
Pink: Johan Olsen (Jimmy Jørgensen)
Sångare: Nis Pedersen, Nana Schwartzlose, Thomas Jensen, Rikke Hvidberg, Maria Overgaard Vinther, Johannes Johansen
Dansare: Aviaya Rønnow Steinø, Stine Andersen, Helene Høier Aagesen, Vivian Põldoja, Oliver Prødel Melander, Troels Graakjær, Morten Daugaard, Maria Juul Gauger
Akrobater: Rebecca Rennison, Ben Loader
Pink (ung): Bjarni Berg Gislason (Felix Folkenberg Eriksen, Billy Kruhøffer-Kotsis)
Musiker: Søren Bigum, Stephan Grabowski, Anders Walther Birk, Christian Rønn, Henrik Poulsen, René Damsbak, Tom Bilde

Produktionen:
Regissör - Heinrich Christensen
Scenograf - Kim Witzel
Kostym - Line Bech
Koreograf - Sofie Akerø
Koreograf (akrobat) - Sita Bhuller Otto
Kapellmästare - Søren Gravesen
Ljuddesign - Tim Høyer
Ljusdesign - Jeppe Lawaetz, Martin Jensen
Kreativ producent - Søren Møller

Spelas:
22 september - 3 december
(ons-fre 19.30 / lör 14.00 + 19.30 / sön 14.00)

Pink Floyds konceptalbum The Wall behöver väl ingen närmare introduktion. De flesta känner nog till plattan som släpptes den 30 november 1979 och kan sjunga med i Another Brick In The Wall, Part II ni vet den där med “We don’t need no education We don’t need no thought control”.

Konserterna i samband med albumsläppet blev dessutom legendariska. Det hade ju varit kanon om den filmats och släppts på Blu-ray eller något sådant.

Firade Berlinmurens fall

Redan 1982 gjordes det även en film om denna rockopera där vi får följa hur Pink (i form av Bob Geldof) i sin självisolering bygger en mur runt sig själv ackompanjeratdav det briljanta albumet.

Nästa steg i The Walls historia var i Berlin den 21 juli 1990 när Roger Waters samlat ihop ett gäng världsartister för att fira Berlinmurens fall. Efter detta var det ganska tyst om The Wall fram tills 2011 då Roger Waters satte ihop ett nytt band och turnerade jorden runt ett par varv med en påkostad show som besökte Skandinavien både 2011 och 2013.

Först med tillstånd sätta upp en show

Dessutom har det varit på gång en längre tid att någon skulle sätta upp en musikal baserad på The Wall men det är först nu som Østre Gasværk Teater i Köpenhamn som första teater fått Roger Waters tillstånd att sätta upp en show baserad på albumet.

I rollen som Pink har man satt in Johan Olsen (Jimmy Jørgensen är stand in och ersätter vid ett fåtal tillfällen). I Sverige är det nog inte så många som känner igen namnet Johan Olsen, det danska rockbandet Magtens Korridorers sångare. Dock känner nog en hel del Volbeat-fans igen namnet då det är Johan Olsen som sjunger det danska partiet i Volbeat dunderhit For Evigt.

Akrobat eller aerial artist?

Övriga medverkande är mer eller mindre bifigurer i sammanhanget, dock är alla väldigt kompetenta musiker, sångare, dansare och akrobater. Fast vänta nu, läste du rätt – akrobater? Ja, eller hur ska man annars översätta ett ord som aerial artist, luftkonstnär låter liksom inte särskilt bra.

Pinks demoner som dansare

Sedan visar sig att denna tolkning av The Wall är lite annorlunda än förväntat. Musiken framförs på engelska samtidigt som plattan framförs rätt upp och ner. Storyn är förvisso den samma, men denna uppsättning har man valt bort att bygga upp en mur runt om oss i publiken. Istället visas Pinks demoner som dansare och akrobater. Eller luftkonstnärer, om man nu föredrar det ordet. Och visst ,det funkar. Koreograferna Sofie Akerø och Sita Bhuller Otto har gjort ett bra jobb. Kort sagt kan man säga att det här är Pink Floyd möter Cirque du Soleil.

Johan Olsen och bifigurer som svischar förbi

Som jag skrev tidigare här ovan är Another Brick In The Wall, Part 5 nästan som en “One Man Show” där bifigurerna bara svischar förbi. Det är ständigt Pink som får publikens uppmärksamhet, och denna roll klarar Johan Olsen med bravur.

Musikerna en del av helheten

Till skillnad då från de flesta andra musikaler där musikerna håller sig i skymundan eller är placerade i ett orkesterdike, så är Another Brick In The Wall, Part 5:s musiker en del av helheten och syns i stort sett genom hela föreställningen.

Detta blir väldigt tydligt i de avslutande numrena, som The Trial och Outside The Wall. Till föreställningens övriga höjdpunkter hörde Comfortably Numb och Run Like Hell. Och nej – endast för nördarna – When The Tigers Broke Free är inte med.

Missa inte

Är du nu en Pink Floyd-fan eller har The Wall som ett av dina favoritalbum så för allt i världen missa inte denna föreställning.

Tider, priser och mer info hittar du här.

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners