JOHAN GLANS – WORLD TOUR OF SKÅNE, Ystad, Ystads Teater den 2 maj 2008

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Glans glänste på teatern

I fredags nådde Johan Glans Ystad med sin World Tour Of Skåne, vars två föreställningar sedan länge varit utsålda. I likhet med vad vi kunde rapportera från premiären den 5 mars i Eslöv, så var tempot högt och skratten många även denna kväll.

Efter det att de båda komikerna Fritte Frittsson och Marika Karlsson effektivt värmt upp publiken i den fullsatta teatern, intog Johan Glans scenen och visade med eftertryck och en icke sinande energi att krutet varat alla de 30 föreställningar vilka turnén omfattat.

– Vem gillar spettkaka egentligen, det är ju som att äta söt frigolit, konstaterar Johan som trogen titeln på sin show låter mycket av materialet kretsa kring just Skåne och skåningarna.

Inget är heligt och såväl Hasse “Kvinnaböske” Andersson, Sverigedemokraterna och de stroppiga Lundaakademikerna får sig en törn av Johans ofarliga men träffsäkra skildringar.

Våra skånska egenheter parodieras kors och tvärs samtidigt som han låter oss skratta åt både fjolliga stockholmare och obegripliga danskar. Slag och smekningar om vartannat alltså, fyndigt paketerat och inlindat i en vardaglighet med hög igenkänningsfaktor.

– Babybajs är gult med små korn i, ungefär som skånska senap, men det smakar helt annorlunda, berättar den sedan 4 månader tillbaka nyblivna pappan Johan som varvar sitt skånska skärskådande med betraktelser kring sin dotter och föräldraskapets nyvunna insikter.

Driften med sina egna tillkortakommanden, familjen och det lokalpatriotiska har visat sig vara ett lyckat recept som möjliggjort denna turnéns segertåg. En framgång som borde ge blodad tand till en framtida landsomfattande turné av de slag som Jonas Gardell och Henrik Schyffert gör.

Johan Glans, som länge var den unge lovande men oslipade och något spretiga framtidslöftet från Eslöv, är numera en luttrad, rikskänd och ofantligt prisad komiker.

Via teveserier som Räkfrossa, Kvarteret Skattan, Herngren och Ulveson samt Parlamentet och den nu aktuella Morgonsoffan är Johan Glans ett lika självklart som uppskattat inslag i den Svenska komikerfloran.

Johan visade i fredags att premiärformen från Eslöv höll hela vägen till Ystad. Med säker hand fick han med lätthet den åldersblandade publiken i Ystad att omättligt kikna av skratt, och ingen längtade, om så för en sekund, ut till det för dagen osedvanligt vackra vårvädret.

Om vi behöver sol för att må bra så tycks det livsförlängande skrattet vara den medicin som den entusiastiska Ystadpubliken med rätta valde denna kväll.

skriven 2008-05-03

print

Våra samarbetspartners