JOHAN GLANS, Socitetsparken, Varberg den 16 juli – glänsande komik när alla vägar bär till Johan Glans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Turnéplan 2023:
18 juni, Stockholm, Sollidenscenen, Skansen
28 juni, Uppsala, Parksnäckan
29 juni, Nyköping, Hamnplan
30 juni, Örebro, Stadsparken
1 juli, Rättvik, Dalhalla
5 juli, Ronneby, Brunnsparken
7 juli, Sundsvall, Norra Berget
8 juli, Umeå, Döbelns Park
9 juli, Luleå, Hägnan
14 juli, Visby, Paviljongsplan
16 juli, Varberg, Socitetsparken
21 juli, Ystad, Sandskogens Idrottsplats
22 juli, Borgholm, Slottsruinen
23 juli, Halmstad, Hotel Tylösand
28 juli, Lidköping, Dina-scenen, Stadsträdgården
29 juli, Kristianstad, Tivoliparken
4 augusti, Göteborg, Slottskogvallens entrépark
9 augusti, Vadstena, Vadstena slott
10 augusti, Huskvarna, Folkets Park
11 och 12 augusti, Helsingborg, Sofiero Slott

Det finns två folkkära 49-åringar som är ute på efterlängtad turné i sommar efter fem års uppehåll. En är från Göteborg, staden som är känd för Singoallakex, Liseberg och Evert Taube, och en är från Eslöv, staden som är känd för sin roll som järnvägsknutpunkt och uppfinningen Salubrin. Håkan Hellström fyller två föreställningar på Sofiero. Johan Glans fyller tre.

Nu är ju stand-up något som brukar serveras i mindre skala, men Johan Glans har lyckats göra arenarock av genren, och som han rockar!

Vimsig och lite bortkommen och iklädd prästkragar

Johan Glans är lysande i sin persona som lite bortkommen vimsig ”lantis” som förundras över det mesta och som enligt egen utsago inte alls är cool och inte alls har någon klädsmak. Han har gått från rutiga skjortor med kort ärm till … blommiga skjortor med kort ärm. Det ser faktiskt inte så tokigt ut. Det ser ut som prästkragar på någon blå bakgrund. Johan Glans skulle kunna bli Skånemejeriers nya ansikte utåt.

Gör god reklam för danskan

Eller så skulle han kunna värvas av Danmarks turistbyrå. (Danmark har liksom Skåne prästkragen som sin blomma. Är det inte festligt? Områdena skulle kunna ha varit samma land!) För Johan Glans gör verkligen god reklam för Danmark och danskan. Och de isländska skolbarnens obligatoriska klassresa till Köpenhamn, där de ska få kvitto på att dansklektionerna fungerar. Jag småler direkt, innan skämtet kommer, och tänker på att farsan hade lärt sig ”perfekt svenska” innan han kom till Sverige och sedan … kom han till Skåne. Han hävdade att ingen i Sverige pratade svenska som man skulle, det var ju obegripligt allt vad folk sa! De isländska skolbarnen får samma upplevelse när de ska köpa sin varm korv i Köpenhamn. Är det någon här i staden som pratar danska som man ska?

Heja dansk TV!

Johan Glans passar också på att slå ett slag för dansk TV och hur han själv lärt sig danska – vilket han hävdar är komplett värdelös kunskap. Hm. Så vitt jag minns har Glans skojat om och med danskar och danskan flera gånger om under sina olika turnéer och det var verkligen roligt när Darth Vader skulle ”knusa rebellerna” och lära lille Luke att säga ”far” på danska … Så svaret är ja.

Som komiker har Glans verkligen haft nytta av dansklektionerna från dansk TV. Förmodligen mer nytta än av vad man lär sig i den vanliga skolan. Som Hallands floder. Vi är i Varberg, och där går Viskan … Det ger inte mycket till karriär. Möjligen en poäng i På spåret.

Alla vägar går till Johan Glans

Societetsparken i Varberg är smockfull och utsåld … TVÅ gånger om. Samma dag. Det är lätt att hitta till Societetsparken, inte bara för att den ligger nära Varbergs fästning utan för att hela Varberg är som ett lämmeltåg där ALLA verkar vara på väg till Johan Glans efterlängtade gig. Det är som en illustration av sägessättet att alla vägar går till Rom … här går alla vägar (eller alla som går på vägarna) till en scen med Johan Glans på.

Oscar II hade gillat Johan Glans (och Salubrin)

Societetsparken var förr i tiden ett tillhåll för överklasskändisar och kungligheter, som Oscar II och hans entourage, och jag gissar att han skulle ha gillat Johan Glans, eftersom ingen av dem gillar att sola. Förr i tiden skulle man heller inte sola – det är åtminstone en sak som var bättre förr …

Johan Glans berättar att hans barndoms somrar var fulla av brännskador och värdelösa solkrämer …. Och det enda som hjälpte mot svedan efteråt var Eslövs stolthet Salubrin. Jag tror banne mig att ättika och ättiksprodukter håller på att göra en comeback, för numera ska man ju ha ättika till allt. Rengöra trädgårdsmöbler, ta död på ohyra, ge ogräset pisk, lägga in trädgårdens grönsaker … ättika, ättika, ättika, ättika …

Återvinning av och med James Bond

Givetvis blir det James Bond referenser och visst är det kul att koppla återvinning till James Bond temat … och givetvis blir det prat om det nya pandemihusdjuret, en katt som alla ville ha – utom Johan – och givetvis är det Johan som blir kattens personliga tjänare och slagpåse. Men Johan är inte den som duckar för slag eller oväntade vändningar, han använder dem och gör dem till komiskt guld. Som när en fotograf ska vara på scenen. ”Är du också i underhållningsbranschen?!” Och innan kvällen är slut finns det förmodligen fler bilder på Johan Glans på lokalredaktionen i Varberg än i hela familjen Glans samlade fotoalbum. Johan Glans är i alla fall komikens Midas. Helt ohotad.

Frisk från Malmö

Det finns en uppvärmningskomiker, motsvarigheten till ett förband, Lena Frisk från Malmö. Det blir inte speciellt varmt ikväll. Det känns mindre som komedi och mer som om någon från Statistiska Centralbyrån sänt ut en agent för att kolla ”hur många här som …” Och vem vet. Statistiska Centralbyrån kanske vill ha koll på hur många pandemihundar som det finns, egentligen, och då är det väl smart att välja ut Johan Glans publik som tvärsnitt av befolkningen och skicka någon som ska ordna handuppräckning i denna fråga och i några andra frågor. För folk gör väl vad som helst för att komma förbi förspelet och till huvudattraktionen, inklusive att svara på frågor och räcka upp händerna.

Skattfest från början till slut

När det gäller Johan Glans del av kvällen så är det skrattfest från början till slut. Det borde inte vara fysiskt möjligt för en publik att skratta så mycket. Hela tiden.

Johan Glans blandar det personliga med det allmängiltiga och gör även små utflykter till resten av världen. Som när han berättar att han köpt skor i Los Angeles och gigat i Sydney. Han skulle säkert ha varit mer nöjd med giget om han inte kört Frisk-metoden med handuppräckning vid kvällens slut och frågat hur många svenskar som var i salen.

Och självklart finns det massor av sommarkänsla i denna komikens glänsande sommarturné. För vad är mer sommar i Sverige än att leva i vad som annars anses som undermåliga förhållanden, kanske till och med utan el och vatten …. Jag har alltid misstänkt att det är för att folk ska vara glada när semestern är över och de kan ha det riktigt bekvämt igen.

Stand-up av världsklass

Det här är stand-up av internationellt hög nivå. Men kanske nödvändigtvis inte något som bör översättas till engelska och uppföras i Sydney. För allt blir lite roligare på skånska. Av Johan Glans eget vårdade Eslövs-märke. Det slinker ner lättare än Salubrin.

Lika glänsande som allsångsledare

Och ingen sommar utan allsång … Extranumren använder storbildsskärmen på ett extra kreativt sätt, först för att demonsterara ”smarta appar för katten”, sedan för att visa text och skapa ett allsångshav av publiken … och Johan Glans är ju lika glänsande som allsångsledare. Bara en liten anmärkning: man bör ha blå kavaj istället för gråbeige om man ska kanalisera sin inre Lasse Berghagen. ”Men in beige” påminner mer om agenter från Statistiska Centralbyrån …

Det här är en briljant och perfekt kväll. Med Johan Glans i sitt esse. Han levererar helt enkelt glänsande komik som ser lika lätt ut som fluffiga små sommarmoln. Men det är aldrig lätt att vara enkel. Det är just det som är svårt.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners