FILMBYN I SMÅLAND – med fokus på Astrid Lindgrens filmer och interaktiva aktiviteter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Teaterparken Astrid Lindgrens Värld är det stora besöksmålet i Vimmerby, tillsammans med Astrid Lindgrens Näs där man kan besöka Astrids barndomshem, museum och trädgårdar. Som komplement till detta, en bit från Vimmerby, finns Filmbyn. Här kan det komma över 600 besökare om dagen, vilket i sin tur kräver att det steks 1200 köttbullar till caféet.

Idag är det många tyskar och danskar här, folk på campingen i närheten letar efter något att göra och en regnig dag är det bra med en inomhusaktivitet för familjen.

Soppskål på huvudet och upp i flaggstången …

Filmbyn konkurrerar inte med Astrid Lindgrens Näs, Filmbyn handlar bara om film. Här finns inget om Astrid Lindgrens liv eller författargärning, utan man fokuserar bara på filmerna som gjorts efter hennes böcker. I år har man lånat in Emils säng och täcke från filmerna, för att fira att Emil i Lönneberga fyller 60 år.

På en interaktiv övervåning kan man svara på quiz, sjunga karaoke och vara med i en digital simulation där man får en soppskål på huvudet och sedan hissas man upp i flaggstången … av 60-års jubilerande Emil så klart.

Nils Karlsson Pysslings dockmöbler

Från Nils Karlsson Pyssling finns dockmöblerna och sockerskålen och de förstorade versionerna som byggdes upp för att få människorna att se små ut. Det här är gammaldags hantverk och gammaldags trickfilmning. Idag är barnen så vana vid att allt kan krympas och förstoras och ändras i datorn så de är inte så imponerade.

Det finns också invändningar mot att miljöerna från Ronja är för små och inte alls som de på Astrid Lindgrens Värld (som är utomhus och mycket större, med en flervåningsborg i naturlig storlek som barnen kan springa omkring i) och att Pippis häst inte lever på riktigt, som på Astrid Lindgrens Värld utan bara ”uppstoppad”. Det finns inga riktiga djur alls att klappa! Både Bullerbyn och Katthult, som ligger i närheten, är fortfarande levande jordbruk med mängder av ”riktiga djur”.

Filmer kan åldras när det kommer nya versioner

Astrid Lindgrens Värld har fördelen att deras teatrar ständigt är aktuella, de händer här och nu, skådepelarna tolkar rollerna och gör dem till sina. Astrid Lindgrens Näs har fördelen att Astrid Lindgrens liv ständigt är lika intressant. Men med filmer är det en annan sak. De åldras på ett annat sätt än böcker, teater och livshistorier. Som besökare reflekterar man hur fort saker blir ”gammalt” i filmvärlden. Speciellt effekter.

Rumpnissedocka från en svunnen tid

Tiden har verkligen sprungit ifrån den sorgliga rumpnissedockan som sitter i en glasmonter. På en grynig tv-skärm visas en evighetslång dokumentär om arbetet med inspelningen av Ronja Rövardotter. Det finns massor av teckningar på olika kläder från den gamla Ronja … som barnen inte är intresserade av.

För de har sett den nya tecknade mangaversionen. Som illustrerar de nya Ronjaböckerna från Rabén & Sjögren. Förlagen vill ju vara coola och aktuella och hänga med kidsen i trenderna. Och senare i år kommer en ny spelfilmsversion. Kommer Tage Danielssons version att bli helt bortglömd? Liksom ihopsamlad rekvisita och inspelningsplatserna som är förknippade med den gamla filmen?

Gammaldags filmkonst i allmänhet

En hel del i museet handlar inte om Astrid Lindgren utan om filmarbete i allmänhet. Här finns kaffekoppar och tekoppar och regissörsstolar. Mängder av filmrullar. Filmkameror. Och klippbord. Lite nostalgiskt tänker man att sådant här finns inte längre, ingen klipper väl filmremsor på riktigt …? Allt görs i datorn. Men det hade blivit ett väldigt litet museum med bara en dator.

Det är intressant ur nostalgisynpunkt att gamla saker har samlats in och bevarats, att man får en tillbakablick på ”old school” filmmakeri. Även om barnen inte är så imponerade är det en nostalgitripp för alla som minns ”gamla Ronja”, Tage Danielsson och hur man jobbade med film förr i tiden.

På turné i filmlandskapet …

Filmbyn ligger nära en campingplats med lekplats i skogen och möjlighet till bad och korvgrillning … och man hinner även besöka Bullerbyn och Katthult på samma dag. I verkligheten heter Bullerbyn Sevedstorp och Katthult heter Gibberyd, men för säkerhets skull  står även filmnamnen på vägskyltarna. Och givetvis befinner vi oss nära Mariannelund och Vimmerby där fler filmiska platser finns att beskåda … liksom Astrid Lindgrens barndomshem.

Fler filmklipp och bilder finns på Filmbyns hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners