ASTRID LINDGRENS VÄRLD – teatershower med fart, fläkt och finess med Emil, Pippi & Co.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det finns temaparker. Det finns nöjesparker. Och så finns det Världens Bästa Teaterpark. Astrid Lindgrens Värld är ett unikt nöje, fritt från skräpmat, karuseller, sockervadd och berg-och-dal-banor.

Teaterparken Astrid Lindgrens Värld grundades 1981 och har växt med tiden till att omfatta fler och fler av Astrid Lindgrens Världar. Liksom i fallet Astrid Lindgrens Näs gäller även här devisen ”it’s a family affair”. Familjeföretaget värnar om arvet och ett kompromisslöst fokus på kvalitet genomsyrar hela upplevelsen. I runda slängar besöks teaterparken årligen av en halv miljon besökare. Av de utländska besökarna ligger tyskar i topp, tillsammans med folk från de nordiska grannländerna och Nederländerna.

Alla de kända karaktärerna har sina egna teatershower

Vill du besöka Pippi Långstrump? Emil i Lönneberga? Karlsson på taket? Rasmus på luffen? Madicken och Lisabet? Ronja och Birk? Bröderna Lejonhjärta? De finns alla här och alla har de sina egna scener i sina egna miljöer. Flera gånger om dagen visas olika föreställningar.

En liten flicka vill inte lämna Pippi. Hon följer efter henne hela dagen. En bekants dotter var helt besatt av Madicken och ville bara se Madicken. Sedan gick det inte att slita det yngsta barnet från Bröderna Lejonhjärta.

Inget är barnförbjudet

… För om man tillbringar hela dagen i Körsbärsdalen och Törnrosdalen får man nästan hela boken i teaterform. Sista delen av skådespelet rekommenderas från och med nio år, men inget är barnförbjudet – trots allt, mindre syskon i barnvagnar kan ju inte lämnas vind för våg. Dessutom ser man ju att alla skådespelarna överlever för att spela vidare i nästa föreställning … Det blir bara lagom läskigt. Inte för otäckt.

Pampiga effekter

Pampigaste effekter har Ronja Rövardotter – hela borgen delar sig och skapar det berömda helvetesgapet – och finalen av Bröderna Lejonhjärta i Törnrosdalen när draken Katla uppenbarar sig i naturlig storlek och sprutar eld. Det är helt ofarlig teatereld så klart!

Föreställningen Här kommer Pippi Långstrump kan däremot stoltsera med två alldeles äkta ”effekter” som barnen älskar: en riktig livs levande prickig häst som står på verandan! Och ett riktigt piratskepp som kommer seglande på riktigt över vattnet från den konstgjorda lilla söderhavsön i fjärran!

Teaterföreställningarna på Astrid Lindgrens Värld har kulisser, specialeffekter och levande djur som traditionella teatrar bara kan drömma om. Man har känslan av att befinna sig i historierna på riktigt. Barnens ögon är stora som tefat.

De stora ikonerna leder i popularitet

Astrid Lindgrens två mest ikoniska karaktärer är fortfarande de som är i särklass populärast.  Flest föreställningar, flest besökare. Pippi och Emil. De är också roligast. Detta gäller både huvudpersonerna och ensemblen runtomkring. Kling och Klang kan ge både Helan & Halvan och Dupontarna i Tintin en match om klantigaste duon någonsin.

En ny barnfavorit har fått egen show

Kling har utvecklat en charmig crush på Fröken Prysselius, en karaktär som verkar ha blivit en ny barnfavorit, speciellt när hon leder allsång och alla barn hoppas att hon ska komma fram till just dem för att sjunga och be om önskesång …

Fröken Prysselius är förmodligen den mest berömda Astrid Lindgren karaktär som aldrig funnits med i böckerna. Hon uppfanns för filmerna på 1960-talet. Numera är hon enormt folkkär och har en egen show: Fröken Prysselius’ Allsång. Där hon flankeras av charmiga klantduon Kling och Klang. Barnen älskar henne. Och hela upplägget. Med lite hjälp från Prysselius vinner barnen stort i sångtävlingen.

Födelsedagskalas hos Emil

Emil firar 60 år som bokkaraktär i år – och det är 50 år sedan filmserien om Emil i Lönneberga fullbordades. Emil går hem hos alla åldrar. Just idag kommer ett födelsedagssällskap som ensemblen i Katthult sjunger för. Födelsedagsbarnet fyller 75. Astrid Lindgrens Värld har verkligen fina teaterföreställningar som lockar alla åldrar! Det finns också karaktärer i alla åldrar som tar plats i skådespelet. Krösa-Maja är fenomenalt skojig. Tonåringar känner lätt igen sig i Linas och Alfreds skumpiga romans. Det är inte lätt att fråga chans. Eller att säga nej på ett snällt sätt … Föräldrar känner definitivt igen sig i de hårt beprövade föräldrarna Alma och Anton Svensson.

Det kommer alltid nya hyss …

Så fort man har varit till doktorn med en åkomma (till exempel: ungen har klämt ner huvudet i en soppskål) så är det dags att åka dit igen (till exempel: ungen har lekt spargris och svalt en peng …) Och hur ska man hinna med både att jobba och att vara närvarande och leka med barnen? Hur ska man vara både ansvarsfull och kul? I teateruppsättningen skriker Anton inte så koleriskt som i de gamla filmerna. En gång suckar han lite uppgivet och kärleksfullt och kramar om Emil när han säger de klassiska orden ”Förgrömmade onge … ”

En fin homage till Björn Berg

När det jagas runt är det aldrig skrämmande eller högljutt, utan snarare som humoristisk stumfilmsslapstick tonsatt med glad musik. Koreografin har mer än en snygg blinkning till de klassiska illustrationerna av Björn Berg, en konstnär som firar 100 år i år.

En primadonna med hög knorrföring

En stor lockelse är att det finns verkliga djur i föreställningen. Från hönan Halta Lotta till den älskade hästen Lukas. Och givetvis: publikfavoriten Griseknoen.

Griseknoen gör sina tricks tillsammans med Emil och Ida utan att knorra och den lilla charmiga grisen ser verkligen ut att ”ha roligt” som det sägs i dialogen. När Griseknoen lämnar scenen är det med en air av stor primadonna och med hög svansföring. Eller knorrföring.

Fixar skjuts och veckopeng själv

Emil ber aldrig sina föräldrar om skjuts, han hoppar upp på Lukas och rider iväg själv till auktionen i Backhorva. Han tigger inte heller om förhöjd veckopeng, utan fixar extraknäck som grindpojke för att tjäna pengar inför auktionen. Det var verkligen andra tider förr i tiden … Slagsmålet på auktionen är slapstick med finlir på hög nivå där det svingas både till höger och vänster innan Emil sätter igång brandsprutan. Som kanske inte behövs just idag för det hällregnar … men det är ändå fullsatt i den uppbyggda amfiteatern kring Emil i Lönneberga.

Skolar in ny publik till att älska friluftsteater

Astrid Lindgrens Värld gör inte bara en stor kultur-och-nöjesgärning genom bevara och återuppfinna de populära karaktärerna i böckerna … de skolar också in nya generationer till att gilla friluftsteater. Vem bryr sig om att det regnar? Man har roligt ändå i stövlar och galonisar och regnponchos!

En veritabel teaterfestival …

Tilläggas bör att inträdet är mycket billigare än teaterbiljetter idag (även barnbiljetter) och här får man gå på hur mycket teater man vill under en hel dag! Det är en veritabel teaterfestival!

Man kan skaffa årskort och gå om och om igen … (årskortet gäller även på Astrid Lindgrens Näs). Eller välja tvådagars- eller tredagarspass för Astrid Lindgrens Värld. Åtminstone ett tvådagarspass rekommenderas. Då hinner man ägna en dag åt sin favoritkaraktär och en dag till att utforska resten av parken och se någon mer teater och lyssna på någon musikföreställning. Men det är omöjligt att hinna med allt ens på tre dagar. För efter föreställningen får man ju gå in i husen och själv springa runt i Pippis trevåningshus och Emils snickerboa[BG1]  och Ronjas borg … Det är få teatrar som erbjuder sådana interaktiva aktiviteter.

Skådespelarna en förebild när det gäller karaktärsstudier

Skådespelarna i Astrid Lindgrens Värld kan vara en förebild för vem som helst när det gäller karaktärsstudier och ”method acting” … de stannar kvar i sina roller hela tiden. På ett schema är inte bara föreställningarna markerade utan även när de olika karaktärerna är ”hemma” i sina hus och välkomnar besökare.

Du kan alltså inte bara se Pippi agera i tre olika pjäser. Du kan även hälsa på henne i Villa Villekulla när det inte är föreställning … Eller se vad Emil och Alfred hittar på mellan föreställningarna. Eller lyssna på vad Alma och Lina diskuterar i Katthult när de inte gör scener från böckerna.

Det är inte konstigt att så många barn är stjärnögda. Det känns inte alls som på låtsas. Besökare får upplevelsen av att befinna sig i Astrid Lindgrens Värld på riktigt …

Fler filmklipp och bilder finns på Astrid Lindgrens Världs hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners