ASTRID LINDGRENS NÄS – här finns sagan som en blomstrande verklighet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gunnar, Astrid, Stina och Ingegerd Ericsson. Fyra vilda, glada barn som lekte i det röda boningshuset med vita knutar på Näs. De fyra syskonens föräldrar hade en kärlekssaga som blev utvald av Sveriges Radios lyssnare till årtusendets kärlekssaga 1999.

Samuel August Ericsson från Sevedstorp träffade Hanna Jonsson från Pelarnehult 1888. Han var direkt på det klara med att han skulle gifta sig med Hanna … eller ingen alls. De gifte sig i Pelarne kyrka 1905 och bosatte sig på gården Näs som på den tiden låg i utkanten av Vimmerby. 1906 kom sonen Gunnar som blev riksdagsman för Bondeförbundet och som ärvde gården Näs. Han skrev även de populära Svitjod böckerna. I november 1907 fick Gunnar en syster: Astrid Anna Emilia.

Närmast och ”leknärmast”

Sedan utökades familjen med två döttrar till, Stina och Ingegerd. Det skilde tio år mellan det äldsta och det yngsta barnet i skaran och genom hela livet var det Gunnar och Astrid som höll ihop – eftersom de var närmast i ålder. Eller ”leknärmast” som Gunnar själv sa. ”Min tröstebok” var Gunnars ord om Bröderna Lejonhjärta som Astrid skrev när Gunnar var svårt sjuk. De två syskonen som alltid hållit ihop planerar att hålla ihop även i nästa värld, visst känns det igen.
Alla fyra syskonen Ericsson kom att ägna sina liv åt skrivande.

Översatte Enid Blytons Fem-böcker och forskade om fen Viribunda

Stina arbetade som översättare och översatte bland annat de populära Fem-böckerna av Enid Blyton som kom ut på samma förlag som Astrids böcker. Ingegerd arbetade som journalist och skrev en bok om mytologin bakom Astrids favoritsaga, den som handlade om jätten BamBam och fen Viribunda.

Astrid själv blev känd som Astrid Lindgren efter att hon gift sig med Sture Lindgren i Stockholm.

Längtade hem till Vimmerby

Men Astrid längtade alltid tillbaka till Vimmerby och sin barndom och såg till att barndomshemmet bevarades och restaurerades och möblerades med originalmöblerna … eller om originalmöblerna inte fanns kvar så skaffade hon ett exemplar som såg exakt ut som det hon mindes och hon reste runt och besökte loppisar och auktioner tills hon hittade precis det hon ville ha. Rätt möbel eller rätt sak. En ny inkarnation av den verklighet som hon mindes.

Skapade själv denna turistattraktion

Det är intressant att tänka på att Astrid Lindgrens Näs inte är restaurerat och skapat som någon sorts turistjippo av eftervärlden utan det är Astrid själv som gjort allt grundarbete med att bevara, återställa och restaurera. För sin egen skull. Man kan jämföra Näs med Selma Lagerlöfs Mårbacka eller Birgit Nilssons gård på Bjärehalvön i Skåne … De har själva bevarat och restaurerat de hem som idag är museer och berömda resmål och dit folk vallfärdar från både när och fjärran.

Lantlig idyll hamnar i centrala Vimmerby

Besökare brukar överraskas av att den lantliga gård som Astrid beskrivit så många gånger idag ligger mitt i centrala Vimmerby. Förklaringen är att Vimmerby har växt med tiden … Näs har förlorat sitt lantliga läge. Men Näs har ändå behållit sina ängar. Här finns en hage med får, en odling med lin, fält som slås med lie, stora bäddar med snittblomsodlingar för självplock och mängder av små röda hus med röda knutar. I ”Boa på Näs” kan man idag köpa Astrid Lindgren böcker och vykort och få unika stämplar från platsen.

Firar att Emil i Lönneberga fyller jämt

I en snickarbod visas en Astrid Lindgren film som hyllar Emil i Lönneberga som i år fyller 60. I den gamla prästgården finns en utställning som firar både att Emil fyller 60 och att illustratören Björn Berg fyller 100. Det var långt ifrån en självklarhet att Björn Berg, som vuxit upp i metropolen New York och sedan flyttat till Stockholm, skulle bli tolkaren av Sveriges mest berömda lantliga idyll. Och Sveriges mest ikoniska bondpojk.

Men han klarade uppgiften galant. Han åkte till Vimmerby och gjorde gedigen research. Djur, kläder, hus, grindar, gärdsgårdar … allt skulle bli exakt och effektfullt skildrat. Björn Bergs barnboksdebut som illustratör var förresten Tusse Ludd av Britt-Louise Bibin … och förutom de ikoniska böckerna om Emil i Lönneberga är Björn Berg även den som gjort den definitiva tolkningen av Teskedsgumman.

En unik trädgård

Näs har utvecklats med tiden. Många av ängarna har förvandlats till en unik trädgård som tolkar Astrid Lindgrens böcker och känslorna i böckerna. Det är också som en karta av olika svenska och framför allt småländska miljöer och biotoper. Det finns många favoritställen i trädgården. En härlig nyanlagd nässelodling visar på hur man också ska värdesätta nyttiga så kallade ogräs. Allt omgivet av gediget ihopflätade gärdsgårdar.

Madicken utställning med konst och paraplyer

I det gamla trädgårdshuset finns en härlig Madicken utställning där olika konstnärer från hela världen tolkat Madicken. I en illustration ser hon ut precis som Alice i Underlandet, blond, blå klänning, vitt förkläde … och hon faller från en hög höjd. I en annan bild ser Madicken ut som Mary Poppins som flyger med sitt paraply. Besökarna kan roa sig med att göra egna Madicken paraplyer. Paraplyer i papper och mängder av snören finns på plats och sedan är det bara att välja mellan olika tuschpennor och kritor och bara skapa … och på så sätt bli en del av ett stort gästkonstverk.

Porlande bäck med Georg Riedel musik

Många besökare missar två av trädgårdens höjdpunkter. Man ska ta det lugnt och sätta sig på en bänk vid en porlande bäck och lyssna på Georg Riedel musik spelad på suggestivt svag nivå. Och insupa blomdoften. Palissaden ska man inte gå förbi, man ska hitta öppningen till en hemlig trädgård full av lummiga lundväxter, ormbunkar och en matta av sockblommor. De höga träden fullbordar illusionen av att man är ute och går i en John Bauer liknande sagoskog. Bland tomtar och troll. Och sporer och frön.

Begränsade besök i det privata barndomshemmet

Besök i Astrid Lindgrens barndomshem är begränsade – ett fåtal grupper med ett fåtal besökare släpps in dagligen. Det här är väl värt att vänta på. Glasyren på kakan på den perfekta dagen i trädgården. Guiden levandegör verkligen den lilla Astrid Ericssons hem, där Astrid växte upp och lekte med sina tre syskon. Lekar som sedan letade sig in i böckerna, bland annat i de om Pippi Långstrump.

Bästa vännen Anne-Maries upptåg förevigades i böckerna om Madicken. Irriterande lillasyster Lisabets kommentarer är ofta tagna från Astrids egen irriterande lillasyster Ingegerd. Som också är förebild för Lotta på Bråkmakargatans ”jag kan allting”. Lottas hårt beprövade äldre syskon, en bror och en syster, där har ni Gunnar och Astrid.

Känner igen repliker och handlingar

Alla stora kärlekshistorier i Astrids författarskap har handlingar och repliker från Samuel Augusts och Hannas kärlekshistoria. Du och jag Hanna. Du och jag Emil. Och scenen där de värmer varandras händer … visst påminner den om Ronja och Birk i skogen.

Man har verkligen känslan att folk kan komma tillbaka när som helst till det här huset där tiden nästan stått stilla … och ja, familjen kan förresten komma tillbaka när som helst. För familjen äger fortfarande Astrid Lindgrens Näs.

Tre systrar i Villa Villerkulla

Det är Gunnar Ericssons tre döttrar som idag står som ägare och bor i det gula huset nästgårds – verklighetens förebild för Villa Villekulla – och de bor också i delar av det röda barndomshemmet med vita knutar. Här firas det årligen familjejul. Familjen ska komma hem från en resa just idag och hör vi ljud så är det inte spöken.

En av Gunnars döttrar är förresten gift Alvtegen … och deckarförfattaren Karin Alvtegen är Gunnars barnbarn. Det finns flera exempel på författare även i de yngre generationerna. Det finns ett helt rum fult med böcker som de fyra ”syskonen Ericsson på Näs” skrivit eller översatt. Dock finns namnet Ericsson bara med på Gunnars böcker. Alla Gunnars tre systrar bytte efternamn när de gifte sig och samma sak gäller Gunnars tre döttrar.

Sing-a-long och Singdudeldejs ursprungshistoria

Vid ingången till trädgårdarna finns Astrid Lindgren museet som fokuserar mycket på Astrids barndom och ungdom. Här finns bland annat originalbreven som skrevs mellan Samuel August och Hanna i Hult. En myrtenkrona. Dekorationerna från en bröllopstårta. Och mängder av interaktiva stationer.

En favorit är sing-a-long med några klassiska Astrid sånger medan filmerna som de skrevs till rullar i bakgrunden. En annan favorit är att lyssna på låtar som Astrid själv gillade som barn. Hon sjunger bra. Hanna och Astrid var erkänt de mest musikaliska i hela familjen Ericsson. Ett populärt småländskt skillingtryck låter precis som Singdudeldej i Emil i Lönneberga … Astrid har förvaltat och byggt vidare på ett fint och folkkärt lokalt kulturarv och gjort det till något både helsvenskt och internationellt känt.

Det är här som sagan föds … och allt är på riktigt …

I reklamen för Näs slår man ett slag för att det är här som sagan föds. Attraktionen är väl snarare att det är här som verkligheten finns. Att det är just verkligheten som är tjusningen är särskilt tydligt när man när man talar med alla tyska besökare som är i stor majoritet. Det är helt fantastiskt för dem att dessa landskap, dessa miljöer, dessa hus … de finns på riktigt. Man kan gå en i småländsk skog och bada i en spegelblank sjö och här finns små röda hus med vita knutar … Det här är så påtagligt riktigt på riktigt. Det är ingen temavärld med artificiella krumelurer.

Villa Villekulla och sockerdricksträdet finns på Näs

Villa Villekulla finns på riktigt. Liksom sockerdricksträdet som står kvar framför prästgården, ett träd som syskonen Ericsson kallade uggleträdet. Astrids hem finns på riktigt. Liksom Bullerbyn. Och Katthult. Och Madickens hem … Som är ännu ett rött hus med vita knutar i Vimmerby.

Mittemot Madicken (fast i ett annat decennium) i komministerbostaden med ett kors i balkongräcket bodde en annan Lindgren: Torgny Lindgren och hans fru Stina som arbetade på skolan i Vimmerby. Detta är en helt annan Lindgren-släkt än den som Astrid gifte in sig i. Vad är sannolikheten att Vimmerby skulle komma att förknippas med två världskända författare som heter Lindgren i efternamn? Den är inte stor. Men det är sant ändå.

Ett besöksmål att återkomma till

Astrid Lindgrens Näs är ett besöksmål som man med fördel kan återkomma till flera gånger. Bland annat för att trädgården förändras varje år och även med varje årstid. Lunden måste vara helt magiskt på vårkanten.

Museibutiken har inte bara Astrid Lindgren souvenirer och böcker, utan även trädgårdssaker och en kampanj på alla ALMA-pristagare … alltså författare som belönats med Astrid Lindgren Memorial Award. Priset instiftades 2002 av Sveriges regering och prissumman på fem miljoner kronor gör priset till världens största i sitt slag och ALMA-priset brukar kallas för barnbokens Nobelpris.

I caféet har man valt råvaror och utbud med omsorg och kringlorna är till exempel bakade efter Hanna i Hults eget nedärvda recept. Det är inte dåligt att kunna knapra på Astrids egna favoritkringlor som hennes mamma brukade baka … Det kanske var dem hon tänkte på när hon lät Abbe baka kringlor i Madicken böckerna?

Trädgård som konst – inspirerad av konst

Trädgården är magnifik. Busslaster med trädgårdsintresserade har denna trädgård på sin lista över utflyktsmål och ja, den är en av Sveriges vackraste och en av världens mest unika trädgårdar. Man har gjort konst av trädgården och skapat naturliga miljöer … och samtidigt är detta konst som tolkar konst. Från bokstäver till växter. Det blir en verklig fullträff.

Näs rekommenderas både för besök och återbesök. Både för kultur och natur. En plats som bokstavligen har något för alla smaker.

Fler filmklipp och bilder finns på Astrid Lindgrens Näs hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners