ASTRID LINDGRENS BULLERBYN – Olle Hellbom, Lasse Hallström, Astrid Lindgren: en filmresa från svunna tider till dagens levande landsbygd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vid vägen finns tre brevlådor märkta Sörgården, Mellangården och Norrgården. Den lilla byn heter Sevedstorp. Visst finns Bullerbyn på riktigt.

I Mellangården växte Astrids pappa Samuel August Ericsson upp och berättelser från en nästan svunnen tid blev grunden både till Alla vi barn i Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Barnen i Sevedstorp lekte, hittade på upptåg och var omgivna av mängder av djur. Böckerna om Bullerbyn började komma ut på 1940-talat och blev omedelbart populära, bland annat i Tyskland. Något som märks tydligt på parkeringen vid Sevedstorp – här finns idel tyska bilar.

Från Olle Hellbom till Lasse Hallström

Första filmatiseringen av Alla vi barn i Bullerbyn är en TV-serie som gjordes av Olle Hellbom – även känd som regissören som förvandlade Emil i Lönneberga böckerna till framgångsrika filmer. Förutom Pippi Långstrump, Vi på Saltkråkan, Rasmus på luffen, Karlsson på taket

På 1980-talet var det dags att återvända till Bullerbyn igen, två nya biofilmer spelades in och en svensk regissör som idag är ett hett namn i Hollywood, Lasse Hallström, regisserade de båda filmerna. Valet av miljö var lätt. Lasse Hallström valde att återvända till det verkliga Bullerbyn – Sevedstorp.

Välkommen att hoppa i höet

Än idag är dessa gårdar omgivna av ett levande lantbruk. De tre berömda boningshusen är privata bostäder. De flesta turister fotograferar sig framför Mellangården – för här bodde Astrids pappa, farfar och farmor. Trädgårdarna och bostäderna är privat område, men besökare är välkomna gå förbi gårdarna och att besöka logen och hoppa i höet.

Anna i Bullerbyn blev största stjärnan

Sedan kan man hälsa på höns, kaniner, ankor, får och kor och ta en våffla i det populära Café Sörgården och titta på Bullerby-utställningen med bilder från Lasse Hallströms filminspelningar. Av alla ”barnen i Bullerbyn” har Anna blivit mest känd. I verkligheten heter hon också Anna och hon har bland annat tävlat i Eurovision Song Contest under artistnamnet Sahlene där hon blev trea med Runaway. För Estland.

Min ko vill ha roligt

Från Sevedstorp – alias Bullerbyn – är det nära att ta sig till Gibberyd – alias Katthult där Olle Hellboms legendariska filmer om Emil i Lönneberga utspelar sig.

Oftast tänker man på Astrid Lindgren som bokförfattare …  men det är värt att tänka på att Astrid Lindgren skrivit filmmanus och sånger till många av de klassiska filmerna och hon har även agerat berättarröst. Hennes gärning för svensk film ska inte underskattas. Inte heller hennes roll som ”influencer” och samvetsgrann agitator. Vem minns inte devisen ”Min ko vill ha roligt!”?

Levande landsbygd och biologisk mångfald

Korna i Sevedstorp har uppenbarligen roligt. Och de får behålla sina kalvar hos sig. Dagens ”Bullerbyn” är ett hjärtevärmande exempel på levande landsbygd och ett landbruk som bidrar till biologisk mångfald. På ängarna runtomkring syns fler fjärilar, och fler olika typer av fjärilar, än vad som visat sig under hela långa sommaren.

Fler filmklipp och bilder finns på Astrid Lindgrens Bullerbys hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners