FRÅN ASTRID TILL LINDGREN – den opåtalade förlagan till succéfilmen Unga Astrid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I höstas hade Unga Astrid, spelfilmen om Astrid Ericssons, sedemera Lindgrens liv i yngre dagar premiär på biograferna, men detta var inte första gången den världsberömda barnboksförfattarinnans unga år skildrats. Vladimir Oravsky tillsammans med kollegan Kurt Peter Larsen skildrade redan för dussinet år sedan Lindgrens yngre dagar i romanen Från Astrid till Lindgren. Verket lanserades 2007 i samband med hundraårsjubiléet av hennes födelse.

Synnerligen påpassligt får man väl säga, och med tanke på framgångarna med filmen – tvåhundratusen lösta biljetter på den svenska hemmaplanen, försäljning till ett femtiotal länder och inte minst hela sex Guldbaggenomineringar, – däribland för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll för Alba August i huvudrollen – är det på sin plats att åter flagga för boken Från Astrid till Lindgrens existens.

Från Astrid till Lindgren är en dramatiserad och fiktionaliserad berättels om de tidiga åren, och det som bidrog till att forma hennes skrivande

Materialet i Från Astrid till Lindgren härrör från ett otal böcker och artiklar av både auktoriserade och självutnämnda kännare av Astrid Lindgren.

Lindgrens dotter Karin Nyman tidigt högljutt opponerat sig mot bokens utgivning. Hon menade bestämt att mamman aldrig hade velat att den historia som avhandlades i Från Astrid till Lindgrens skulle komma ut.

Detta till trots att hon aldrig har läst manuskriptet utan bara fått det refererat för sig.

Det vilar alltså ett inte så lite kontroversiellt skimmer över Från Astrid till Lindgren, och det gör det i sanningens namn över filmen också. Karin Nyman uttryckte nämligen samma motvilja inför premiären av Unga Astrid som hon gjorde när Oravskys och Larsens Från Astrid till Lindgren slutligen såg dagens ljus.

För egen del är jag dock övertygad om att Astrid Lindgren själv skulle tycka att hon skildras både fint och känsligt i såväl boken som filmen om hennes unga år.

Skriven 2019-01-16

print

Våra samarbetspartners