JOHAN BROSOW : KRÅKOR – vackert och informativt om fåglarna som får kretsloppet att fungera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustratör: Johan Brosow
Genre: Vilda djur
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-06

Kråkfåglar finns över hela världen, på alla kontinenter, utom på Nordpolen och Sydpolen. I Sverige omfattar kråkfamiljen: Nötskrika, skata, kråka, nötkråka, kaja, lavskrika, korp och råka.

För länge sedan härskade dinosaurerna på jorden. Har du tänkt på hur rovdinosaurierna såg ut, hur de gick, hur de rör på huvudet, hur ögonen såg ut? Kråkfåglar är som små velociraptorer. Fast med näbb istället för tänder. De har samma sätt att röra sig, de arbetar i grupp och de är supersmarta.

Leker bara på skoj

När vi pratar om att djur leker är det ofta så att de övar sig. Kattungar som leker övar sig till exempel för att bli bra jägare som vuxna. Kråkfåglar – både ungar och vuxna – kan liksom människor leka bara för att det är kul. Utan att det är någon mening med det, utan att öva inför något.

Smarta kråkor knäcker svår nöt

Boken Kråkor har olika kapitel och uppslag om olika saker som har med kråkfåglar att göra. Som släktskapet med dinosaurerna, kroppens uppbyggnad, fjädrarna, häckningen, boet, näbben, vad de gillar för mat … Hur de fungerar i flock och hur smarta de är. Kråkor har lärt sig att utnyttja bilar och trafikljus för att få sina nötter knäckta. Tillvägagångssätt: Lägg nötterna på ett övergångsställe när det är rött ljus. Bilarna kör över dem vid grönt ljus. Vänta in rött ljus igen … och maten är serverad.

Som en befjädrad golfboll

Det är lätt att tänka på kråkfåglar som stora djur – en korp kan ha ett vingspann på 130 centimeter. Men den minsta kråkfågeln, dvärgskrikan, väger bara 41 gram (ett frimärke i porto), vilket är ungefär som en golfboll. Men den finns inte i Sverige utan bara i Mexiko.

Populära hos rådjuren

Kråkor är en vacker och informativ bok som verkligen väcker intresse för fåglar i allmänhet och kråkfamiljen i synnerhet. Om de vore utdöda … skulle man vara tvungen att göra en Jurassic Park och återuppliva dem, kretsloppet på jorden fungerar inte utan kråkfåglar. Massor av rådjur som får sina fästingar plockade av flitiga skator håller helt och hållet med. Rekommenderas.

print

Våra samarbetspartners