JOSEFINE SUNDSTRÖM : RAKETER, SMÅFÅGLAR OCH HUNGRIGA DINOSAURIER – kul för de minsta även utan den minsta lilla enhörning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Sagasagor
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 102
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-09-01

Saga vill så gärna ha kul med Samir på Äventyrslandet — men de stora köttätande dinosaurierna är ju så läskiga! Hur ska Saga komma över sin rädsla? För det är ju stor skillnad på vad vi vet är farligt och vad som ser farligt ut…

Rädslan är irrationell. Det vet Saga. Saga vet att T-Rex rutschkanan är ofarlig. Men det hjälper inte att hon vet det, när den ser så grym ut … Hur ska det sluta? Kan Saga och Samir ändå leka tillsammans, när de inte vill samma saker? Kan man ha respekt för en annan kompis rädslor, eller ska man bara tänka på att roa sig själv? Frågorna är många, men de stora konflikterna uteblir i detta barntillåtna dinoäventyr.

Ny granne, nytt husdjur

Saga gillar nästan alla djur. Dinosaurier är undantaget. När det kommer en ny granne är Saga spänd av förväntan, för kanske det kommer att flytta in en hund eller en katt eller en kanin … Men bättre upp! Ny granne blir en undulat som heter Urban. Och en flicka som är lika gammal som Saga och heter Ulla. Lyckan är total!

Lyckan var säkert också total för Emma Göthner, Sagas illustratör, eftersom undulater är hennes favoritdjur. Urban är liten, blå, fluffig, fjunig och helt oemotståndlig. När Urban flyger iväg bevisar Saga än en gång vilken god vän hon är och vilken god hand hon har med djur. Saga blir nog veterinär när hon blir stor!

En fri tillvaro för Saga

Just nu är Saga obestämt “liten” och verkar inte ha börjat skolan än. Hon gör vad hon vill i boken, och har inga schemalagda plikter. Saga för en fri tillvaro. Gungar, fikar, leker, spanar på fåglar, tittar på tecknat … Åldersrekommendationen för böckerna är 3-6 år. Sverige är världsbäst på rekommendationer. Men tänk om du inte läser flytande när du är 7 år och vill ha lagom lättlästa Saga-böcker ett tag till? Eller om du börjat mellanstadiet och vill veta vad Saga gör nu för tiden? Är det bebisfånigt att gilla Saga? Kan inte Saga få en serie för mellanstadiebarn? Dagbok för alla mina Saga-fans!

Problem med åldersrekommendationer

Saga har själv problem med åldersrekommendationer i boken. De dumma stora kusinerna vill bara själva spela spel, och Saga får inte vara med, för hon är för liten och spelet är ju rekommenderat från 7 år! Det står på kartongen! Ja, Sverige är ett åldersrasistiskt land. Men man behöver inte bry sig. Och Saga får sin revansch. Den tecknade barnfilmen om den lilla björnen söver de äldre kusinerna (tecknad film kan vara lite sövande …) medan Saga blir så pigg att hon orkar vara uppe till midnatt och se på alla de vackra fyrverkerierna. Triumfens ögonblick!

Ett äventyr med revanschkänsla som bär ekon av både den kanadensiska serien Arthur och Lillemor (där Lillemor drar det längsta strået!) och den svenska Alfons och storkusinerna. Båda bokserierna har blivit filmade och har gått på Barnkanalen. Och vem vet, Saga kanske också kommer till Barnkanalen? Just nu finns hon på Via play. Och i över en miljon sålda böcker.

Mer undulater, mer Ulla!

Volymen innehåller totalt fem äventyr – vi gillar ju dinosaurierna bäst, och vilka coola, roliga teckningar av Emma Göthner! Har man varit dinosauriefan sedan två-tre års åldern är det så kul! Och kidsen gillar undulaten och Ulla minst lika mycket. (Fåglar är förresten en del av dinosauriernas släktträd!) De vill veta vad som händer sedan. De vill veta mer om Sagas nya bästis.

Kommer de tre att bli bästa vänner?

Och hur blir det när Ulla och Samir och Saga alla ska leka tillsammans? På omslaget till boken leker alla tre på Äventyrslandet, men inne i boken är Ulla inte med. Varför fick Ulla inte vara med? Omslaget ska väl inte lova något som inte händer inne i boken? Kommer de tre att alla bli bästa vänner – eller kommer det att bli ett triangeldrama? Fortsättningen på Sagas och Ullas vänskap, och Urbans undulateskapader, kommer inte i den här volymen, även om undulatkapitlet är det första i boken.

Som helt olika små böcker

Alla kapitlen är helt fristående berättelser, som olika små böcker, det är inte som en vanlig kapitelbok, där man längtar efter att få veta “hur går det sedan?” i kapitlet som ska bli godnattsaga nästa natt.

Och … det finns absolut inget övernaturligt i denna Saga-sagor. Helt sagofritt. Inte ens en liten enhörning tittar fram …

Det är kul för de minsta – även om de påpekar att ALLT blir bättre med enhörningar!

Grattis Saga till en miljon sålda böcker! I en saga skulle man kunna bygga ett boktorn av dem alla och klättra ända upp till månen…

print

Våra samarbetspartners