BETH O’LEARY : ALLA HJÄRTANS DAG – spännande och intrikat med mycket humor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The No-Show
Förlag: Printz
Översättning: Cecilia Falk
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 345
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-02-08

Det är alla hjärtans dag. Siobhan väntar på sin träff för en frukostdejt. Miranda väntar på sitt sällskap för ett lunchmöte. Jane väntar på sin partner för en förlovningsfest på kvällen. De väntar alla på Joseph Carter. Som aldrig kommer.

Siobhan är en välsminkad och högljudd livscoach i designerkläder och höga klackar. Miranda är osminkad, har aldrig höga klackar och hon både klär sig och låter som en av grabbarna i gänget på jobbet. Miranda är arborist och får betalt för att klättra i träd – hennes drömjobb sedan barnsben. Jane har ett mystiskt förflutet och talar aldrig om sig själv. Hon är tystlåten och klär sig i secondhandkläder, en outfit för varje dag i veckan, och jobbar som volontär i en välgörenhetsbutik. De tre kvinnorna har ingenting gemensamt. Utom Joseph Carter.

Har ingen klar typ

Det första man tänker när man läser romanen är: ”Joseph Carter har verkligen ingen klar typ”. Berättelsen skildras ur de tre kvinnornas respektive synvinklar. En mindre talangfull författare hade skildrat Carter som en bad guy, och låtit kvinnorna gå samman för att hämnas, men två saker står snabbt klart: Carter är egentligen en bra kille (även om det verkar som om ödet är emot honom – speciellt på alla hjärtans dag), och romanens bad guy är en helt annan karaktär. Vem han är och hur han dyker upp i de olika perspektiven är skickligt gjort. Små, små saker planteras hela tiden i de olika berättelserna, och inte ens professionella deckarförfattare är lika bra på att skapa pussel och aha-upplevelser som Beth O’Leary.

Romanen utspelar sig ungefär mellan 2015 och 2020, vilket man märker genom olika tidstypiska saker. Coronapandemin och isoleringen 2020 är den mest uppenbara tidsmarkeringen.

Mycket humor och spänning

Alla hjärtans dag är spännande och intrikat skildrad, med mycket humor och skratt, men också med många sorgliga händelser och en skrämmande skildring av hur tillvaron är på vissa arbetsplatser och hur oskyddade de anställda är. Det finns inte lyckliga slut för alla … men man kan glädja sig åt att ”bad guys” får vad de förtjänar. Även om det ibland tar universum lite tid att sammanställa karma.

Beth O’Leary har tidigare gjort succé med Sambo på försök och Bara på besök, där en mormor på landet och hennes barnbarn i London byter liv med varandra under en månads tid. Extremt rolig och rekommenderas varmt.

print

Våra samarbetspartners