H.C. ANDERSEN : JULSAGOR – serverar vinter och barnförbjudet snarare än jul

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Modernista
Illustrationer: Jenya Hitz
Översättning: Bengt Anderberg, Elisabet Björklund, Hugo Gyllander, Axel Norbeck
Genre: Klassisk skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 182
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-09-21

Spännande, charmfull och ofta oväntad läsning – H.C. Andersen är så mycket mer än Den lilla sjöjungfrun och Den fula ankungen.  Titeln H.C. Andersens julsagor kan tas med en nypa salt – H.C. Andersens vintersagor kanske hade varit en bättre titel, det är inte jul i så många av sagorna. Men vi serveras desto mera vinter.  

Som i sagan om Snögubben som längtar in till den varma elden, men som aldrig får komma in i värmen. Som i sagan om Snödrottningen, sagan som inspirerat både till den vinterälskande häxan i Narnia (The Lion, the Witch and the Wardrobe) och till Disney franchisen Frozen.  

Som i sagan om Snödroppen som vill bli känd under ett annat namn, sommargäck istället för vintergäck. En ordlek som fungerar bäst på danska – det som på svenska heter vintergäck är ju gula små blommor.  

Inget lyckligt slut i denna värld

Mest kända saga i samlingen är förmodligen den inledande Flickan med svavelstickorna, en sorgesam och vacker saga där det lyckliga slutet inte finns att finna i den här världen. Charles Dickens (vän till H.C. Andersen) gav världen A Christmas Carol, som handlar om tre spöken som levererar syner och sanningar under en och samma natt – här levereras synerna i skenet av flammande tändstickor i tre omgångar. 

Mördad av sin egen skugga

Det finns också många fler okända sagor av H.C. Andersen i samlingen som borde vara mer kända (och möjligen barnförbjudna). Skuggan handlar om en lärd och klok man som blir överlistad och mördad av sin egen skugga. Move over Stephen King – det här är riktigt ruskigt! 

Den vackra volymen är illustrerad av Jenya Hitz. Helsideskonstverk i flerfärg inleder varje saga eller varje novell. Läsvärt, tänkvärt och njutbart.

print

Våra samarbetspartners