AMANDA HELLBERG : JUL I RAMPLJUS – den bästa romanen i en redan väldigt bra serie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lovereads
Serie: Ulltunasviten (del 3)
Genre: Historisk romantik
Antal sidor: 300
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-24

Tidlösa teaterdrömmar, H.C. Andersens Snödrottningen, inslag av succéfilmen Frozen och den alldeles sanna sagan om den svenska näktergalen Jenny Lind … liksom en oförställt romantisk hyllning till Julstaden Göteborg. Jul i rampljus är helt enkelt underbar. Den allra bästa romanen i en redan väldigt bra serie. I denna tredje och avslutande del återvänder vi till Ulltuna och återser många gamla bekanta i små biroller och gör nya bekantskaper i huvudrollerna.

Detta sätt att skriva “spin-off” uppföljare är mycket sympatiskt och inbjudande, för man måste inte (som undertecknad) ha läst de tidigare delarna i serien i rätt ordning, eftersom huvudrollerna är nya varje gång och läsandet bygger inte på några förkunskaper. Att man känner igen miljöer och en del favoritpersoner från tidigare romaner kan ses som små påskägg … eller julägg? … som förhöjer upplevelsen för de redan invigda. Eller som något som lockar nya läsare att lägga vantarna på tidigare delar i serien, som “prequels“.

Praliner, polkagrisar och Mozart-kul

Precis som i de tidigare romanerna så doftar allt av äkta gammaldags julstämning. Man vill verkligen besöka det där caféet i Ulltuna där alla gemytiga karaktärer umgås och dricker kaffe och glögg och äter våfflor. Man vill verkligen insupa doften av gammaldags karamellkok och pralintillverkning. Den berömda karamellkokerskan i romansviten lär vara inspirerad av Amalia Erikson, en tidigt framgångsrik kvinnlig egenföretagare och uppfinnaren av försäljningssuccén Gränna polkagrisar.

När det gäller önskeplatser att besöka i romanvärlden … så vill man givetvis gå på den där berömda julbalen och uppleva en konsert där den talangfulla Harriet Hjort uppträder tillsammans med sin pianist Isak.

Isak är blind och en Mozart när det gäller absolut gehör. Han ser inte noter, men han kan spela nästan vad som helst, till exempel alla låtar i en musikal, efter att bara ha hört dem en enda gång. Dessutom … Allt som Isak spelar låter lite bättre än när någon annan spelar samma melodier.

Från trasiga skor till svandun

Harriet Hjort är ett slags Jenny Lind figur. Tragisk barndom. Enastående röst. En ankunge som blir till en svan, tack vare sin egen talang. Hon må ha gått i trasiga skor, men hon är som gjord för att bli primadonna i en kreation kantad av svandun.

När vi möter Harriet Hjort är hon dragplåstret i Gideons teatergrupp i Ulltuna, det har hon varit sedan hon var bara fjorton år gammal. Men teatergruppen går mot svåra tider och Harriet bestämmer sig för att söka lyckan i Göteborg, där hon hoppas få rollen som Snöprinsessan, i en fri tolkning av H.C. Andersens Snödrottningen, där Snöprinsessan är en god karaktär (liksom den populära Elsa i Frozen) som är ute efter att rädda sin älskade Snöprins.

X-Factor anno 1902

Många har tänkt på samma sätt som Harriet Hjort. Hoppfulla aspiranter köar ända från Hotell Eggers vid Centralstationen till Stora Teatern. Det här är Idol eller X-Factor anno 1902. Efter en del intriger vinner Harriet rollen och prissumman, som ska rädda hennes älskade teatersällskap i Ulltuna. Men livet i Göteborg är ensamt och isolerat och teaterchefen som först verkade så charmig blir undan för undan mer och mer hotfull … Från att ha bevittnat en hoppfull “rags to riches” historia, så befinner vi plötsligt oss i en #MeToo historia, för 120 år sedan. Mycket har förändrats i teatervärlden. Men mycket har inte alls förändrats. Historier om maktmissbruk, gråzoner och gränser som hela tiden flyttas förblir desamma.

Modern romance baserad på vänskap och respekt

Harriet Hjort är en karaktär som man odelat hejar på. Liksom paret Harriet och Isak. När ska de båda vännerna förstå att de är som gjorda för varandra? Mycken romance kretsar kring jobbiga, svåra och svårmodiga karlar och killar, världens Rochesters och Heathcliffs, “the Byronic hero”, vare sig de är tonårsvampyrer eller superrika och hänsynslösa företagsmoguler. Det är trevligt att se en klassisk romance som baserar sig på åratal av gammal vänskap och ömsesidig respekt och liknande intressen. Det är dessutom härligt att få uppleva en karaktär med funktionsvariaton i en huvudroll. Isak är smart, snygg, rolig och konstnärlig. Han råkar också vara blind. Det är ingen stor grej. Isak kan självklart vara “leading man” i alla fall.

Vackra skildringar av Julstaden Göteborg

Det finns många vackra skildringar av Julstaden Göteborg, en favoritscen är när kärleksparet går på dejt och upplever det magnifika upplysta växthuset mitt i Trädgården (Trädgårdsföreningen håller det öppet än idag). Där finns bland annat en blomma som kallas Snöprinsessan.

Teatermiljön i sig är så tacksam, den passar till allt från komedi och tragikomik till skräck. Allt från The Play That Goes Wrong och Kungliga Patrasket till The Phantom of the Opera. Här blandas komedi, romance och tragedi med små drag av skräck … en lynnig teaterdirektör kan förgifta teateratomsfären minst lika mycket som en mordisk “phantom”.

Inga gammaldags uttryck

Många internationella bästsäljande feelgood författare, främst amerikaner, använder numera nordiska miljöer med svenskt mys och danskt hygge. Det är fint att se en svensk författare använda nordiska miljöer som hon har en relation till, på ett internationellt glittrande sätt.

Språket är genomgående modernt och samtida, det finns inga gammaldags eller dialektala uttryck. Inga läsare behöver oroa sig för att inte kunna hänga med i dialogerna och handlingen är både snabbläst och lättläst.

Om kärleken till teatern och om faran med rampljus

Jul i rampljus handlar om att kämpa för att följa sina drömmar och om kärleken till teatern, om det hårda konstnärslivet, men också om vänskap och lojalitet, och om att med lite hjälp från vännerna överleva både rampfeber och trakasserier på arbetsplatsen. När man lät sista sidan så kan man förnöjt konstatera at Jul i rampljus är en titel som är mer passande än vad man först kunde tro. Rampljus, liksom rampfeber, kommer att spela en stor roll i handlingen.

print

Våra samarbetspartners